home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
A mérce: harmincmillió
Tóth Lívia
2013.07.24.
LXVIII. évf. 30. szám
A mérce: harmincmillió

„Édes jó Istenkém, te, aki annyi szegény embert teremtettél! Te aztán tudod. A szegénység nem szégyen, de nem is dicsőség. Akkora kunszt lenne, hogy ide pöttyentenél egy kis vagyonkát? Egy csodával több vagy kevesebb, gondold meg!” Tevje, a tejesember mondja ezt a Hegedűs a háztetőn című musicalben, majd elénekli a Ha én gazdag lennék kezdetű, jól ismert dalt, amit már bizonyára mindnyájan dúdolgattunk.

József Attila szinte még gyermekként fogalmazza meg az első ismert versében, mit tenne, ha gazdag lenne: libasültet enne, jó ruhában járna, cukrot szopogatna.

Többek között ezek jutottak eszembe, amikor elolvastam, hogy a World Ultra Wealth Report (WUWR) 2012-re és 2013-ra vonatkozó elemzése szerint Szerbiában 90 multimilliomos él. Hogy kikre illik rá ez a jelző? Nos, a mérce 30 millió dollár. Vagyis Szerbiának 90 olyan polgára van, akinek a vagyona eléri vagy meg is haladja ezt az összeget. De ez még semmi! A volt jugoszláv tagköztársaságok közül ugyanis Horvátországnak majdnem háromszor ennyi, vagyis 260 szupergazdag lakosa van. A vizsgált 45 európai ország közül Horvátország a 23. helyen végzett, Szerbia a 29., Bosznia és Hercegovina a 30., Szlovénia a 34., Macedónia a 42., Montenegró pedig a 43. helyre került. A gazdagok számát tekintve Horvátország még az olyan olajóriásokat is megelőzte, mint Irak (215 multimilliomos) vagy Líbia (60).

Európában összesen 53 440 multimilliomosról tudnak, közülük a legtöbb, szám szerint 15 770 Németországban él, majd Nagy-Britannia és Svájc következik. Málta a maga 15 tehetős polgárával, akik a páncélszekrényükben összesen kétmilliárd dollárt őriznek, az utolsó helyre szorult. De ha már a számoknál tartunk, pontosabban olyan összegeknél, amelyekről el sem tudjuk hinni, hogy léteznek, akkor álljon itt az is, hogy a világ leggazdagabb embereinek a lajstromán 187 380 dúsgazdag szerepel. Vagyonuk együttesen megközelíti a 25 775 milliárd dollárt, de közöttük is vannak 2160-an, akik egyenesen ultramilliomosnak számítanak.

Nos, abbahagyom, mert beleszédültem. Mint a kilencvenes években a nulláknak az akkori pénzünkön való számolgatásába.

Akik ismernek, azok tudják rólam, a matematika nem az erős oldalam, eléggé viszolygok a számoktól, még inkább a statisztikai kimutatásoktól. Most mégsem álltam meg, hogy ne ezzel foglalkozzam. Sőt folytatom is, méghozzá az érem másik oldalával. Egy tavalyi adat alapján Szerbiában nagyjából százezer ember él a szegénység határán. Nem hiszem, hogy pár hónap alatt javult volna a helyzet, bizonyára inkább rosszabbodott. A rohamos elszegényedés és a polgárok életszínvonalának a romlása elsősorban a munkanélküliség rovására írható. Csakhogy a munkahelyüket sem ok nélkül vesztették el az emberek!

Mégis van egy ágazat, ahol nem érezhető a gazdasági válság: a szépségiparban. Persze, a kimutatást készítők elsősorban nem arra gondolnak, hogy mi nők az utolsó dinárunkat is képesek vagyunk fodrászra és kozmetikai cikkekre költeni, hanem a nálunk is virágzó plasztikai sebészetre. Szerbiában ugyanis naponta több mint harminc ilyen jellegű műtétet végeznek el, a páciensek egyharmada pedig külföldi. A legközkedveltebb beavatkozás természetesen a mellnagyobbítás, amelyből évente mintegy nyolcezret rendelnek meg. Ez a szolgáltatás nálunk 2600—3100, Európában viszont 4000—5850 euróba kerül.  

A világban egyébként akkor számít valaki abszolút szegénynek, ha napi 1,25 amerikai dollárból vagy ennél kevesebből kénytelen élni. Mit is írtam, mi a mérce ahhoz, hogy valaki multimilliomos legyen? Harmincmillió? Akinek kedve van, kezdhet számolgatni!
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..