home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
A menü
Brasnyó Zoltán
2023.02.09.
LXXVIII. évf. 5. szám
A menü

Bizarr szatíra az egyre irányíthatatlanabbá és értelmezhetetlenebbé váló, kamu dumáktól hemzsegő foodie-kultúráról. Maguk a szereplők is hozzávalók, ráadásul mindezt nyakon is öntik csípős társadalomkritikával. Mark Mylod rendező filmjében szupergazdagok utaznak egy szigetre, ahol a híres Slowik séf éttermében indulnának gasztronómiai utazásra.

„Megeszünk egy Rolexet?” — kérdi Margot (Anya Taylor-Joy) zavart mosolyú pasijától (Nicholas Hoult), aki alig várja, hogy találkozzon a séffel, akit már-már istenként tisztel. Nem ő az egyetlen, aki odavan Slowikért: a szigetre érkező gazdagok egy része magamutogatásból, mások unalomból, megint mások pedig már hagyományból jöttek el ide újra. Van itt hollywoodi színész, tőzsdéző szupergazdag fiatal srácok, egy idős házaspár, no meg persze egy hírhedt étteremkritikus is (Janet McTeer). Mindannyiuknak van takargatnivalója, sőt szennyese is bőven, Slowik séf csapata pedig látszólag mindent tud a vendégekről. Nem azért, hogy hatékonyan ápolják a közönségkapcsolatokat, sokkal inkább annak érdekében, hogy a felszolgált különlegességek sorozatának egyéni koncepciója legyen, melyhez nemcsak az ételek vagy a tálalás, de maguk a vendégek is hozzátartoznak.


Képek: imdb.com

Margot egyébként valaki más helyett jött a szigetre, ez pedig már a film elején haragra gerjeszti a séfet. Ezzel ugyanis felrúgja a kulináris művészi koncepciót, mert nem az, akinek lennie kéne — Margot igazából egy eszkorthölgy, aki Tyler valódi párja helyett jött el az étterembe. A vendégeknek először az lesz gyanús, amikor az érkező tortillalapokon életük sötét kis mocskosságai köszönnek vissza, az offshore-üzletektől a kritikus által tönkretett éttermekig. Ahogyan a séf mondja: „csak elvesznek”, és sohasem adnak, vagy pedig „kevesebbet esznek, mint amennyit akarnak, de többet, mint amennyit megérdemelnek”.

A vendégek csakhamar rájönnek, csapdába kerültek, stílszerűen ők maguk lesznek a főfogás. Bár azért fontos hangsúlyozni, hogy a filmben nem lesz emberevés vagy klasszikusan visszataszító horrorelem. A menü forgatókönyvírója, Will Tracy egyébként abból az élményből merített ötletet, amikor ő maga a norvégiai Bergenben járt, ahol egy hajó szállította őket egy magántulajdonban lévő sziget elit éttermébe. Miután az első fogásokat feltálalták, rájött, hogy végül is nem hagyhatják el a helyet, amíg nem végeztek az étellel. A film hősei is hasonló csapdában találják magukat: a vacsora — és ezzel nem árulok el nagy titkot — egy mániákus őrült vezényelte rémálommá válik. A néző számára pedig egy titokzatos és rendkívül szórakoztató utazássá, melynek soron következő fogásait úgy várjuk majd, mintha mi is a vendégek között ülnénk. Ralph Fiennes kiválóan hozza a hideg és elmebeteg séfet — a fogások előtt tapssal jelzi az új ételkülönlegesség érkezését, ez pedig nemcsak a vendégek, de a nézők agyában is villámcsapásként hat.

Elvont és kiszámíthatatlan alkotás A menü, melyben némi túlzással valóban minden szereplő megérdemli a sorsát. A minimalista étterem ábrázolása, a látvány, a kameramunka elképesztően stílusos és látványos. A menü egyfajta modern, kortárs horrornak is tekinthető, mely társadalmunk valószerű rémületeivel szembesít: a kiüresedett kapcsolatokkal, a műmájer trendekkel. Ezek viszont ma már klisék, a film erényei közül inkább a számos forgatókönyvi bravúrt és a kiszámíthatatlan hangulatot érdemes kiemelni. A menü a Disney+ kínálatában is megtekinthető, magyar szinkronnal és felirattal.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..