home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
A mennyezetek legnagyobbika
Szerda Zsófia
2022.05.18.
LXXVII. évf. 20. szám
A mennyezetek legnagyobbika

Múzeumok Éjszakája. Olyan, mint a nők napja vagy az anyáké vagy a Földé. S én szeretek ünnepelni, szeretek ezen a dátumon bizonyos dolgokra gondolni egy hosszabb lélegzetvételnyit. Megünneplünk valamit vagy valakit, amit/akit egyébként egész évben kellene, s amire/akire egész évben oda kellene figyelni, óvni, támogatni. Májusban múzeumokat ünneplünk.

Imádok múzeumba járni. Ha utazom, a helyi ételkülönlegességek után rögtön a galériákra és az aktuális kiállításokra keresek rá a neten. Megszámlálhatatlan kiállítótér és még több kiállított alkotás lenyomata bújik meg valahol ott hátul a kisagyamban, saját, külön bejáratú múzeumomban. Hogy csak néhány helyet említsek a sokból: a Prado Madridban, a Louvre Párizsban, a Vatikáni Múzeum, a Hundertwasser-ház Bécsben, a Londoni Természettudományi Múzeum, a São Pauló-i Modern Művészetek Múzeuma, a Szépművészeti Múzeum vagy a Műcsarnok Budapesten. Felsorolhatatlanul sok kiállítás. Dalítól Mapplethorpe-ig, a kortárstól a Mona Lisáig, a dinoszauruszoktól a mumifikált fáraókig.

A múzeumoknak különleges atmoszférájuk van. Múzeumba járni olyan, mintha templomba lépnénk be. Hűvös van, hiszen óvják a kiállított műalkotásokat, lágy hangulatvilágítás, a falakon hangsúlyosabb fények, és már maguk a múzeumépületek sem eldobnivalóak — akkor is lenne mit bámészkodni, ha csak az üres falakat néznénk, legyen szó újabb épületről vagy például egy régi kastélyról.

A kisebb kiállításokat jobban szeretem, itt befogadható, amit látok. Több ezer fotót végignézni fárasztó és emészthetetlen. A világ nagyobb múzeumait éppen ezért nem is lehet egy nap alatt végigjárni. Vissza-vissza kell menni a Louvre-ba, és újabb részleteket felfedezni. Első alkalommal megnézzük Egyiptomot, bekukkantunk a fáraók világába, majd elsuhanunk a Mona Lisa előtt, rácsodálkozva: jééé, ez ilyen kicsi?

De ha egyet kellene kiemelnem a sok múzeum és kiállítás közül, akkor az a Sixtus-kápolna lenne, ahol hosszú percekig csak bámultam a mennyezetet és a falakat, nem tudtam betelni a látvánnyal, és egyszerűen nem értettem, hogyan képes ember ennyire gyönyörűt alkotni. S ezt bizony hiába nézegetjük különféle könyvekben, számítógépen vagy képeslapon, sajnos az a helyzet, hogy élőben kell látni. El kell menni. Múzeumba kell menni.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..