home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
A megtartó hűség
Csermák Zoltán
2016.02.12.
LXXI. évf. 6. szám
A megtartó hűség

A Házasság hetéről Erdélyből — Nyolcadik alkalommal rendezik meg a Házasság hete országos rendezvény-sorozatot 2015. február 8 és 15. között. Az esemény ihlette a Térkép szombati, székelyföldi anyagát.

Gyakorlati példamutatással, tudományos kutatások eredményeivel, bibliai és erkölcsi érvekkel próbálja a házasságot népszerűsíteni a közel két évtizede Nagy Britanniából indult kezdeményezés, a Házasság hete. Magyarországon 2008 óta népszerűsítik e családerősítő gondolatot. A Házasság hetén a Térkép stábja harmóniában élő székelyföldi párokat kért fel, hogy osszák meg a nézőkkel a hosszú házasságuk titkát, s adjanak tanácsot a még párjukat kereső fiataloknak.

A máréfalvai Tőzsér Berci bácsi és Bözsi néni tizenévesen, bálban ismerték meg egymást, de még csak negyedik osztályos volt a lány, amikor Berci bácsi már kinézte magának leendő aráját.

Egymásnak mondjuk meg, ami nem tetszik – osztja meg a problémakezelés kifinomult módját a tapasztalt feleség. - Nem szabad a haragot tartani, mert akkor mérgesedik el a dolog, s akkor mennek kétfelé a fiatalok.”

A nehézségek ellenére is derűsen, szépen élnek, immár 38 éve házasságban Ócfalván Sinkáék is. A pedagógus házaspár Székelyudvarhelyről költözött ki az aprócska faluba. Erzsébet tanítónő, Ignác zenetanár. A ‘70-es évek végétől létrehozói és aktív tagjai voltak az akkori Népszínháznak, számos előadás főszereplőiként Székelyudvarhely közkedvelt polgáraivá váltak.

Ennél szebb dolog és jobb dolog, mint a házasság intézménye, nincs. – adja át élettapasztalatát Erzsébet asszony. - Lehetünk akármilyen modernek, jobbat még nem találtak ki. Mert ahhoz, hogy biztonságban érezd magad, házra van szükséged, hogyha HÁZas vagy, akkor megvan a biztos pont az életedben.”


Adás: 2016.február 13., szombat (Duna 11.30)
Ismétlés: másnap (Duna World 10.00)
Készítették: Magyari Tekla, Simó Csaba
Szerkesztő: Gál Emese
Műsorvezető: Korári Réka
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..