home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
A megismeréstől a kiforrott tudásig
(re)
2012.08.01.
LXVII. évf. 31. szám
A megismeréstől a kiforrott tudásig

Vidám szótól volt hangos a Vajdasági Magyar Folklórközpont szabadkai székháza július utolsó hetében. Csodás népi kézművestárgyakat készített itt az a csaknem hatvan alkotó, aki a Vajdasági Magyar Folklórközpont idei nyári népi kismesterségek oktató- és kézművestáborában vett...

Vidám szótól volt hangos a Vajdasági Magyar Folklórközpont szabadkai székháza július utolsó hetében. Csodás népi kézművestárgyakat készített itt az a csaknem hatvan alkotó, aki a Vajdasági Magyar Folklórközpont idei nyári népi kismesterségek oktató- és kézművestáborában vett részt Szabadkán. A hallgatók az egy hét során nemcsak gyakorlati tudásra tettek szert, hanem elméleti ismeretekre is, eminens oktatók révén.
- Az immár 15. alkalommal megrendezett továbbképző tanfolyamunkon a népi hímzés, a fazekasság, a szövés és vertcsipke-készítés területén tevékenykedőket képezzük tovább, valamint az is célunk, hogy a felnövekvő nemzedékkel megismertessük a tájegységekre jellemző hagyományos formákat, alapanyagokat, színvilágot és stílust, technikát és díszítést - egyszóval a forrásanyagot - mondta Raj Rozália táborvezető, aki hosszú évtizedeken át maga is a népművészet forrásanyagának felkutatásával foglalkozott. - Bácskából és Bánátból is vannak részvevők itt, Szerémségből azonban sajnos nem jött el senki. Ez nagy szívfájdalmunk, hiszen az ottani forrásanyag igen gazdag, érdeklődők is akadnak a tárgyi népművészet iránt, a pénztelenség azonban megakadályozza őket abban, hogy részt vegyenek a rendezvényeinken.
Raj Rozália elmondta még, hogy az ilyen továbbképzések alkalmával rendkívül fontos a szakmai párbeszéd, hiszen ahhoz, hogy valakiből iparművészt tudjunk kinevelni, nagyon sok tanulás kell.
- Itt kizárólag mindennapi, illetve az ünnepeink során használatos tárgyak készülnek. Ilyenek a terítők, függönyök, különféle tárolóedények, szőnyegek stb. Célunk, hogy az ezekkel a tárgyakkal feldíszített lakásaink is ,,magyarul beszéljenek', pontosabban olyasmi legyen körülöttünk, ami az egyetemes magyar népi örökség része.
A továbbképzés részvevőinek Zombori László, Lőrincz Etel, Silling Rozália és Szeles Gizella tartott előadást a fazekasságról, a szövésről, a csipkekészítésről és a gyapjúfestésről.
A VMF-nek eddig két hímző iparművészt sikerült kinevelnie, amit azt jelenti, hogy a kitartó tanulásnak és munkának köszönhetően az itt készült tárgyakat Magyarországon elismert szaktekintélyek illették a legméltóbb elismeréssel.
- A Vajdasági Magyar Folklórközpontnak nemcsak az elnöksége fiatalodik, hanem az érdeklődők, a tanfolyamok részvevői között is egye több a fiatal. Ez mindenképpen jó, hiszen a népi kultúránknak a jövő nemzedékkel való megismertetése megmaradásunk egyik alappillére. A szervezet működése rendkívül szerteágazó. Eddig 14 alkalommal rendeztek tájházas konferenciát, amelyen vállalkozók, sőt jövendőbeli vállalkozók vettek részt és sajátították el azt a szakmai tudást, amelyre elengedhetetlenül szükség van a tájházak működtetéséhez.
A VMF-nek nagy szüksége lenne anyagi támogatásra, hiszen egyre nagyobb érdeklődés mutatkozik a népi kézműves mesterségek - és egyáltalán a népi kultúra - iránt, ami újabb rendezvények megszervezését kívánja meg. A Dózsa György utcai székházukban több műhely is működik, jelenleg a tetőtér átalakításán dolgoznak. De az épület külső tatarozására is szükség volna. Raj Rozália elmondta: erre sajnos nincs anyagi fedezetük, de remélik, hogy illetékes fórumok felismerik szükségleteiket, és hozzájárulnak az épület felújítási költségeinek fedezéséhez, a szervezet még eredményesebb működéséhez.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..