home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
A megfejthetetlen színpadi csoda
Bíró Tímea
2020.03.30.
LXXV. évf. 13. szám
A megfejthetetlen színpadi csoda

Romhányi Ibi kétségtelenül a vajdasági magyar színjátszás nagyasszonya, mint ahogyan a színművésznő születésének 80. évfordulója alkalmából megjelent monográfia recenziójában is olvashatjuk. A nemrég napvilágot látott könyv szövegeit Káich Katalin művelődéstörténész, professor emeritus, nyugalmazott egyetemi tanár állította össze.

Három kiadó együttműködéseként jelent meg a kiadvány, méghozzá az újvidéki Vajdasági Színházmúzeum, a Forum Könyvkiadó Intézet, valamint a törökkanizsai Branislav Nušić Könyvtár jóvoltából. A 2019. év két jubileumot is jelölt, melyek meghatározóak voltak Romhányi művészi pályafutásában: hatvan éve volt a szabadkai Narodno pozorište — Népszínház tagja, illetve fél évszázada nyerte el a Sterija-díjat, mely a jugoszláviai színházi élet legnagyobb kitüntetése volt.

A törökkanizsai származású színművésznő kevés embert engedett igazán közel magához. Káich Katalin nemcsak a tisztelője volt, hanem azon kevesek közé is tartozott, akik a barátai lehettek Romhányinak. A kétnyelvű kötetben interjúk, előadás-recenziók, színházi és rádiós szerepekről szóló elemzések, illetve az előadásfotók mellett Romhányi-portrék is helyet kaptak, valamint a művésznő színészi tevékenységéről szóló dokumentációk.

— A munka legnehezebb részét Bancsi Ildikó, a Vajdasági Színházmúzeum szakmunkatársa végezte, a dokumentációt ugyanis ő állította össze. Romhányi esetében teljesen természetes ez a kétnyelvű kiadvány, hiszen amellett, hogy Sterija-díjas volt, a Szarajevói Kis- és Kísérleti Színházak Találkozóján Aranykoszorúval jutalmazták alakítását a Play Strindberg című előadásban, és ezzel automatikusan bekerült az akkori jugoszláv színház történetébe. Nem beszélve arról, hogy az Áfonyák és a Play Strindberg című előadásban való alakítása stílusformáló volt, melynek kialakításában a BITEF-előadások nagy hatással voltak. Romhányi mind a mai napig a legnagyobb színművésznője a vajdasági magyar színjátszásnak: térségünk Jászai Marijáról beszélünk. Ő nemcsak a színészmesterség nagy ismerője volt, hanem színművész is, alkotótárs volt egy-egy produkcióban meséli Káich.


Kapitány Attila munkája

A monográfia szerzői között megtalálható Káich Katalin, Virág Mihály, Franyó Zsuzsanna, Gerold László, Radoslav Dorić, Miroslav Radonjić, Ljerka Sabić, Darinka Nikolić és Vajda Tibor.

Káich szerint a kötet azért is fontos, mert általa átfogó képet kaphatunk Romhányi Ibiről, aki nem szeretett gyakran nyilatkozni, inkább a színpadon mondta el, hogy ki is ő valójában, ez a titok megfejthetetlen maradt.

Mindenki azt gondolta róla, hogy ő egy ösztönös színésznő, holott rengeteget tanult és olvasott. Természetesnek tartotta a tanulást. Nem volt lehetősége arra, hogy akadémiát végezzen, de amikor Szabadkára került, olyan tanárok foglalkoztak vele, mint Pataki László vagy Garai Béla. Együtt dolgoztak azon, hogy olyan csodálatos pillanatok születhessenek, amelyekért érdemes színházba járnunk.

A monográfia megjelenését a Szerb Köztársaság Művelődési és Tájékoztatási Minisztériuma, a Tartományi Művelődésügyi, Tömegtájékoztatási és Vallási Közösségi Titkárság, valamint Törökkanizsa Község Önkormányzata támogatta.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..