home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
A matematikus muzsikus: Rózsa Ferenc karmester az Arcvonásokban
Csermák Zoltán
2016.01.27.
LXXI. évf. 4. szám
A matematikus muzsikus: Rózsa Ferenc karmester az Arcvonásokban

A csütörtöki Arcvonások vendége Rózsa Ferenc, szombathelyi művész, zenetudós, aki matematikai tanulmányait hasznosítja a zenekutatásban. Nevét a külhoni zenekedvelők két különleges mű bemutatása nyomán ismerhették meg.

Különleges zenei csemegét ígér a csütörtöki Arcvonások. Vágner Mária mikrofonja előtt Rózsa Ferenc, szombathelyi karmester mesél életéről, munkájáról. Érettségi után, családi okok miatt — dédelgetett álma — a Zeneakadémia elvégzése csak vágyálom maradt, így a matematika szakra iratkozhatott be. A számokhoz fűződő tudását később már, a zenei végzettsége birtokában, elfeledett művek rekonstrukciójánál hasznosíthatta.

A majd’ félórás adásban egy érdekes, buktatókkal szegélyezett életút bontakozik ki. Vivaldi kortársának, Antonio Lottinak Kyrie et Gloria című elfeledett művére véletlenül bukkan rá, Liszt Szent Ferenc himnuszát egy tenyérnyi kottából számítógépes programmal rekonstruálja. Az utóbbi mű jelentős sikert aratott 2011-ben a Budapesti Tavaszi Fesztiválon.

Napjainkban különleges kihívást jelent számára a svéd „Mozart”, Joseph Martin Kraus II. Szulejmán, avagy a három szultánfeleség című operájának feldolgozása. A mű Magyarországon is aktuálissá vált, hiszen a török uralkodó szigetvári türbéjének felfedezése ismét ráirányította a figyelmet Nagy Szulejmán életére.

Kutatómunkáját a közmédia is hasznosította 2007-ben, az akkori MTV filmtárát Rózsa egy ismeretlen Kodály híradófilmmel gazdagította. A mintegy kétperces anyag a Mester 1966-os utolsó vidéki útján készült.

Nevét a határon túli közönség is megismerte. Irányításával a Kolozsvári Magyar Opera 2008-ban tűzte műsorára Ciro Pinsuti Mattia Corvino című operáját, majd a mű Marosvásárhelyen került színpadra. A 127 éve elhunyt Pinsuti Verdi kortársa volt, operájában Mátyásból ármánnyal, szerelmes asszonyokkal körülvett romantikus hőst formált.

Egy másik külhoni zenei esemény is fűződik a művész nevéhez. 2011-ben Ungváron mutatta be a nagy magyar romantikus zeneszerző, Mosonyi Mihály A magyarok tisztulás ünnepe az Ungnál a 886-ik esztendőben című kantátáját. Az 1859-ben komponált darabot Kazinczy Ferenc költeménye ihlette. A koncert a kárpátaljai magyarság jeles kulturális eseményévé vált, az estet a Duna World is műsorára tűzte.

Adás: 2016. január 28., csütörtök (Kossuth Rádió 14.05; ismétlés 23.11)

Szerkesztő: ifj. Tóth György

Riporter: Vágner Mária

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..