home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
A másvilági vadász
Csermák Zoltán
2016.09.21.
LXXI. évf. 38. szám
A másvilági vadász

Vadászkalandok a Rádiószínházban — Kiemelkedő magyar írók vadásztörténeteiből sugároz ötrészes sorozatot a magyar közmédia szeptember 23-ától.

 
A klasszikus- vadászati hagyományokat a mai hallgatóhoz közelíti a Kossuth Rádió szeptember 23-án induló vadászati sorozata. – A hangjátékot eredetileg Kőrösi Zoltán javasolta. „A vadászatban is a méltóságra kell helyezni a hangsúlyt. A szerkesztés alapelve az ember és az állat egymásrautaltságának bemutatása lehet, emellett az állatok tisztelete jelenjen meg, akár úgy, hogy a vadászat kudarca is belefér a történetekbe!” – emlékezett vissza a munka kezdetére Surányi András, a hangjáték szerkesztő-rendezője. A bemutató a Kossuth Rádió Rádiószínházának esti sávján hallható 2016. szeptember 26-30. között.  A vadásztörténetekből készült antológiát Háy János és Kőrössi P. József szerkesztette. A szerzők méltán híres, vagy kevésbé ismert magyar írók: Bródy Sándor, Cholnoky Viktor, Csathó Kálmán mellett Fekete István, Füst Milán, Gárdonyi Géza, Ignácz Rózsa, Karinthy Ferenc, Krúdy Gyula, Sinka István és Zilahy Lajos írásaiból válogattak.  
 
Ezek a darabok, túl a kellemes, esti kikapcsolódáson, elgondolkodtató tanulságokkal is szolgálnak. Az ábrázolt, sejtelmes világot átlengi a cselekmény hátteréül szolgáló őszi erdő, a derűs napsütés mellett, a hátborzongató, sötét, groteszkbe hajló árnyalatokra is rátalálhatunk. Egyéniségünktől, vagy pillanatnyi hangulatunktól függ, hogyan tekintünk a vadászatra; elfogadottsága és szükségessége koronként változik. Számon tarthatjuk férfias, bátorságpróbáló, nemes szórakozásként, megőrzendő hagyományként vagy a vadgazdalkodás részeként. Etikai szempontból akár elfogadhatatlannak is tűnhet, hogy fegyveres emberek a prédaejtés szándékával lépjenek a nekik kiszolgáltatottak életterébe.
Az irodalom örök sajátsága, hogy a cselekményszál túlmutat önmagán és a „vadászigazság” a hétköznapi életre vonatkozó párhuzamokkal értelmezhető. Az „ember embernek farkasa”- példáin kívül a sorozatban a magasabb rendű humor is helyet kap.
 
Adás: Kossuth Rádió, Rádiószínház
2016. szeptember 26-30. (21.30-21.55)
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..