home 2024. május 18., Erik napja
Online előfizetés
A mangalicatenyésztés népszerűsítéséért
(T. T.)
2012.10.17.
LXVII. évf. 42. szám
A mangalicatenyésztés népszerűsítéséért

Hajdanán Ludas környékén ritka volt az olyan gazdaság, ahol nem tenyésztettek mangalicát.

A későbbiekben alaposan megcsappant e sertésfajta száma, ma pedig szinte kuriózumnak számít, ha valaki mangalicatenyésztéssel foglalkozik. A Mangalicatenyésztők Vajdasági Egyesülete célul tűzte ki a mangalicatenyésztés fellendítését, a mangalicából készült ételek népszerűsítését. Ezért került sor a Ludasi soron levő Fogadó étteremben a IV. Etno Food Expóra, az Egészséges Ételek Fesztiváljára. A szervezők egész napos programról gondoskodtak. A rendezvényt kirakodó- és kézművesvásár is gazdagította, különféle borok, pálinkák és kézműves termékek vártak eladásra. A fesztivált Dobó Márta, a szabadkai Városi Tanács nemzetközi és regionális kapcsolatokkal megbízott tagja nyitotta meg, reményét fejezve ki, hogy a valamikor ezen a tájon őshonos fajta hamarosan újra megtalálja helyét vidékünkön. Nagy sikert aratott a húsz versenyző részvételével megtartott horgászverseny és a huszonnyolc jelentkező részvételével lebonyolított főzőverseny, amikor kizárólag mangalicahúsból főztek az alkalmi szakácsok. A legügyesebb közülük egy mangalica kismalaccal gazdagabban térhetett haza. Aki a finom ebéd után még megéhezett, az benevezhetett a virslievő versenyre, szomját pedig a sörivó versenyen csillapíthatta. Este mangalicabálban vehettek részt az érdeklődők, melynek vendége Bencsik Tamara és a Calipso Bend volt. Felvételünk a helyszínen készült. 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..