home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
A májusi eső most is aranyat ért
Tóth Péter
2015.06.10.
LXX. évf. 23. szám
A májusi eső most is aranyat ért

Viszonylag jó állapotban vannak az őszi és a tavaszi vetésű kalászosok. Ha rekordhozamokra nem is, de jó termésre lehet számítani, állapították meg a szakemberek a Topolya melletti mintaparcelláknál megszervezett kalászosok fajtabemutatóján. A május utolsó napjaiban hullott csapadék még optimális időben érkezett, így a termelők akár 6-7 tonnás hektáronkénti hozamokra is számíthatnak. Az árpa aratása június közepén kezdődhet meg, egy-két hétre rá pedig a kenyérgabona betakarítása is.

A Topolyáról Felsőroglaticára vezető út mellett elterülő mintaparcellákon az idén már 49. alkalommal szervezte meg a topolyai Mezőgazdasági Szaktanácsadói Szolgálat a kalászosok fajtabemutatóját. Az egyenként 11 ár területet elfoglaló mintaparcellákon negyvenegy különféle érési és minőségi kategóriába tartozó búzafajta, három ősziárpa-fajta, kétfajta őszi vetésű tritikálé, két őszizab-fajta, valamint három tavaszi vetésű zabfajta, háromfajta tavasszal vethető takarmányborsó, két ősszel vetett takarmányborsó-fajta, valamint egy őszi és egy tavaszi bükköny volt megtekinthető, különféle növénynemesítő és vetőmag-forgalmazó cégek fajtái és hibridjei.

Radomir Šuša, a szaktanácsadói szolgálat igazgatója a köszöntőjében kiemelte, hogy mindegyik specifikus, elsősorban az időjárási körülmények alakulása miatt. Általánosságban azonban elmondható, hogy a kissé hosszúra nyúlt tavaszi száraz időszak ellenére a kalászosok viszonylag jó állapotban vannak. A május utolsó napjaiban hullott nagyobb mennyiségű csapadék még jelentősen javította a hozamokra vonatkozó kilátásokat. Míg a május végi csapadék előtt nem jósoltak 5 tonna feletti hozamokat, a szakemberek szerint most már a 6-7 tonnát is elérheti majd az átlag. Šuša hangsúlyozta, hogy a fajtabemutatóval egybekötött szakmai rendezvény célja kezdetektől fogva a termelők és a szakemberek közötti tapasztalatcsere volt, emellett mindig lehetőséget adnak az új fajták és hibridek bemutatására is.

Nemes Róbert mezőgazdasági mérnök, az Újvidéki Növénynemesítő Intézet területi képviselője szintén úgy gondolja, hogy az idén a búza és az árpa esetében is jó eséllyel 5 tonna feletti hektáronkénti átlagot fognak betakarítani. A május végén hullott négyzetméterenkénti 80-120 liter csapadék szerencsére még optimális időben érte a növényeket.

Barcsik Márta növényvédő szakember elmondta, az idén a termelőknek nem kellett olyan szokatlan növényvédelmi kihívásokkal szembenézniük, mint például tavaly a vörösrozsda és más gombabetegségek esetében. Egyrészt az időjárási körülmények nem kedveztek a gombás fertőzések terjedésének, másrészt a gazdák is sok esetben már megelőzésként vegyszeresen védekeztek. A szaktanácsadói szolgálat a kalászosok fajtabemutatóján — már több éve — a gyomirtók hatását is ismerteti, 100 négyzetméteres mintaparcellákon. A kukoricával és a napraforgóval beültetett területeken megtekinthető a különféle herbicidek hatása, egy ellenőrző parcellán pedig az látható, hogyan festenek az ültetvények a gyomirtás műveletének mellőzése nélkül. 

A termelők többsége megelégedve nyugtázta, hogy ha az utolsó pillanatban is, de végül megérkezett a májusi eső, mely köztudomásúan aranyat ér. Május közepén még úgy látszott, hogy a 20 dinár alá süllyedt búzaárhoz gyenge hozamok párosulnak, most viszont valamivel jobbak a kilátások. Sokan úgy vélik, a termelők a kalászosok esetében csekély haszonnal is meg lehetnek elégedve, hiszen a termesztésüket az utóbbi években sokan már csupán a vetésforgó miatt iktatták be a vetési tervbe. Abban bíznak, hogy a termés minőségét illetően nem lesznek kifogások, hiszen a kalászok többnyire egészséges szemeket rejtenek.

A kalászosok fajtabemutatóján — ezen a fél évszázados múltra visszatekintő rendezvényen, vagy ahogyan helyi zsargonban hívják, a „búzanapon” — ezúttal is több száz termelő jelent meg, hogy új tapasztalatokkal gazdagodva térjen haza. Első alkalommal lehetett egymás mellett őszi és tavaszi takarmányborsó-fajtákat látni, a bükköny pedig éppen most virágzott a mintaparcellákon. Radomir Šuša máris meghívta a gazdákat a jövő évi bemutatóra, melyen a fél évszázados jubileumot is megünneplik majd.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..