home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
A magyar szó nem fehér holló
Tóth Lívia
2023.05.31.
LXXVIII. évf. 22. szám
A magyar szó nem fehér holló

Padén a helyi Takáts Rafael Magyar Kultúrkör szervezésében tartották meg a Keszég Károly Emléknapot, melyet a falu szülöttének, az egyesület alapító tagjának és támogatójának tiszteletére rendeznek meg évről évre. Az esemény alkalmi liturgiával kezdődött a katolikus temető kápolnájában, majd a kegyelet virágainak elhelyezésével folytatódott Keszég Károly újságíró, főszerkesztő sírjánál.

Sajnos, a kultúrkör nyári színpadjára tervezett programot a kedvezőtlen időjárás miatt be kellett költöztetni az épületbe, ahol ráhangolódásként Máriás Endre A siker arcai — A mindennapok harcai című kötetének bemutatóján vehettek részt az érdeklődők.  


Emlékező barátok

A könyv valamivel több mint száz szöveget tartalmaz, mely néhány kivétellel írásban is megjelent, és javarészt az utóbbi tizenkét-tizenhárom évet öleli fel. Ebből mintegy hatvan A siker arca című rádiós műsorban eddig elhangzott négyszáz beszélgetésből került ki. A második fejezet riportokat tartalmaz, a harmadik, a Párhuzamok és ellentétek címet viselő pedig jegyzeteket.


Könyvbemutató

A közönség soraiban többek között helyet foglalt Tóth Ramóna, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának tagja, Oláj Ibolya, az MNT tagja, Tóth Zoltán tartományi segédtitkár, Kormányos Katona Gyöngyi, a VMMI megbízott igazgatója és Sutus Áron, a VMMSZ elnöke is.

Tóth Ramóna köszöntő gondolataiban a temetőben, Keszég Károly sírjánál elhangzott népdal egy sorára utalt, mely szerint ritka a magyar szó, mint a fehér holló. Megállapította, Padé polgárai soha nem engednék meg, hogy ez náluk is megtörténjen. Bizonyíték erre az egyesületben tevékenykedő, hagyományápolással foglalkozó sok gyermek, aki más településeken, rendezvényeken is jeleskedik.


A Szikes citerazenekar

Az elhangzottakat megerősítette Komáromi Róbert, a Takáts Rafael Magyar Kultúrkör elnöke, aki elmondta, ebben az évben három szakcsoportjuk hat kategóriában, hat különböző versenyen két kiemelt arany, öt arany, tizenkét ezüst és tíz bronz elismerést szerzett.

A XXIV. Közegellenállás riportpályázat díjkiosztója előtti értékelésből kiderült, a zsűri — Madár Anikó, az Újvidéki Rádió szerkesztő-műsorvezetője, a tavalyi pályázat nyertese, Máriás Endre, a VMÚE elnöke, a Magyar Szó főszerkesztő-helyettese és Tóth Lívia, a Hét Nap főszerkesztője — a beérkezett pályaművek számával, a korábbi évekhez hasonlóan, ezúttal sem volt elégedett, a színvonallal viszont igen. A díjazott riportok időszerű témákat dolgoznak fel: a magukra hagyott idős családtagok sorsát, egy nálunk még újszerű irodalomterápiás foglalkozást kisgyermekes édesanyáknak, vagy éppen a migránskérdést.


Komáromi Róbert, a kultúrkör elnöke, Kókai Zsolt, Bíró Tímea, Balázs Andrea díjazottak és Tóth Lívia a zsűri képviseletében

Az első helyezést az Egyedül halunk meg? — A család peremére szorult idősek tragédiája című riportjáért Balázs Andrea, a Magyar Szó újságírója érdemelte ki. Második lett Bíró Tímea, a Hét Nap újságírója Az anyák mögötti fény című írásával, harmadik Kókai Zsolt az Európa még csendes… című munkájával. A különdíjat az Illúzióromboló riport szülőfalummal című szövegéért Cvetanović Márta kapta.


A Bokréta néptánccsoport fellépése a Duhaj zenekar kíséretében

A tartalmas művelődési műsorban a kultúrkör szakcsoportjai és oktatói vettek részt. A Kis Bubojások néptánccsoport vajdasági gyermekjátékokkal, a Bokréta néptánccsoport felcsíki táncokkal mutatkozott be Székely Zsófi és Koós Dezső felkészítésében. Fellépett Jenei Csenge és Véber Réka népdalénekes, Égető Gabriella és Bobojcsev Réka énekkettőse, a Gyöngyvirág leánykórus és a Haranga asszonykórus. Az egyesület énekoktatója Komáromi Lepár Krisztina, aki testvérével, Lepár Emesével is előadott egy népdalcsokrot. A citerásokkal Pásztor Ivett foglalkozik, aki szólistaként is a közönség elé állt, csakúgy mint a Cickafark citerazenekar, a Szikes citerazenekar és a Csorbóka citerazenekar. Az est vendége a Duhaj zenekar volt, mely a táncházban is húzta a talpalávalót.

A padéi Takáts Rafael Magyar Kultúrkör tevékenységét és programjait a Csoóri Sándor Alap, a Nemzetpolitikai Államtitkárság és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a VMSZ, az MNT, a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási, Nemzeti Kisebbségi — Nemzeti Közösségi Titkárság, Csóka Község Önkormányzata támogatja, valamint magánszemélyek, vállalkozók segítik.

Fényképezte: Szalai Attila

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..