home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
A magyar nyelv ápolása Bencze Ilona missziója
MTVA
2022.03.31.
LXXVII. évf. 13. szám
A magyar nyelv ápolása Bencze Ilona missziója

Fél évszázada van a pályán Bencze Ilona. A Jászai Mari-díjas színművész a színházi világnap kapcsán beszélt a Librettóban kezdeti éveiről színészként, élete fontos szerepéről és a versek iránti rajongásáról.

Március 27-én ünnepeljük a színházi világnapot, ennek apropóján volt a Librettó vendége Bencze Ilona, Jászai Mari-díjas színművész, rendező. „Ez a nap egyfajta tisztelgés a színház előtt, amelynek fontos missziója az ízlés formálása, a szórakoztatva nevelés” – fogalmazta meg gondolait az ötvenedik éve pályán lévő színművész. A Librettóban visszaemlékezett főiskolás éveire, majd arra az időre, mikor a 70-es években pályakezdőként tagja lett a Madách Színháznak. Alig mert belépni az épületbe és, el sem hitte, hogy találkozhat, együtt szerepelhet a színház vezetői művészeivel.

Bencze Ilona pályafutásának fontos darabja volt a Macskák. Harminc éven át játszott Andrew Lloyd Webber világsikerű musicaljében; a harmincas éveiben az ifjú Bombalurinát, majd az idősebb macskát, Grizabellát alakította. Később rendezőként is elkezdett dolgozni. Ezzel kapcsolatban idézte fel, hogy ő színészként Huszti Péterrel tapasztalta meg, mennyire más olyan rendezővel dolgozni, aki a „másik oldalról” jött. „Csodálatos volt vele a munka, ekkor láttam, hogy egy színész milyen sokat tud adni ezen a területen” – mesélte, majd később ő maga is megtapasztalta, milyen sokat tud segíteni színész-rendezőként a színpadon. Bencze Ilona versek iránti szeretetéről is beszélt. „Van egy estem, amikor csak tudom, előadom. Missziómnak tekintem a magyar nyelv ápolását” – mondta önálló estjéről, amelyben magyar klasszikus és kortárs költők műveit adja elő.

Az idézett beszélgetés az alábbi linkre kattintva újranézhető: ITT

Librettó – hétköznap 18 órától az M5-ön

A mellékelt fotón Bencze Ilona játszik a Macskák című musical jubileumi díszelőadásán március 25-én, amikor a produkcióban valaha fellépő összes művész részt vett. (A Madách Színház a világon másodikként, 1983. március 25-én mutatta be Andrew Lloyd Webber és T. S. Eliot zenés darabját. Azóta a musical minden hazai színházi rekordot megdöntött: az előadások száma az 1300-hoz közelít. Budapest, 2008. március 26.) MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..