home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
A magyar kultúra napját ünnepelték Palicson
Kartali Róbert
2021.01.29.
LXXVI. évf. 4. szám
A magyar kultúra napját ünnepelték Palicson

Megtartották Palicson a magyar kultúra napja délvidéki központi ünnepségét, melyen kiosztották a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elismeréseit. A rendezvényen a szervezet aranyplakett elismerésben részesítette a vajdasági gyökerekkel is bíró Potápi Árpád Jánost, Magyarország nemzetpolitikáért felelős államtitkárát több évtizedes nemzet- és közösségszolgálatáért.

Magyar Életfa díjban részesült Balázs György nagybecskereki öntevékeny színjátszó, a Madách Amatőr Színház és az Emmanuel Kamarakórus oszlopos tagja, Berta Géza maradéki közösségszervező, egyesületi vezető, Németh Anna nyugalmazott képzőművészet szakos tanár, keramikus, közösségszervező, továbbá Szabó Szabados Ilona művelődésszervező, nyelvművelő, nyugalmazott magyar—német szakos tanár, az idén ötvenéves Szarvas Gábor Nyelvművelő Napok alapító tagja.

A Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség az Aranyplakett kitüntetését Potápi Árpád Jánosnak, Magyarország nemzetpolitikáért felelős államtitkárának ítélte oda. A méltatás szerint így egy olyan személynek nyújthatták át a díjat, akinek szolgálata, a Kárpát-medencei és ezen belül is a délvidéki magyarság megmaradásáért és a szülőföldön való boldogulásáért végzett áldásos tevékenysége nélkül nem élnénk, nem élhetnénk ma azt a magyar világot, amely a cselekvő mindennapokban és mindennapoknak ad erőt, ad új hitet és szívet.

A központi ünnepségen plakett díjban részesült Bakator Judit nyugalmazott torontálvásárhelyi osztálytanító, a falu monográfiájának társszerzője, a Vitkay Hagyományápoló Társaság alapító tagja, Németh Dezső szenttamási művelődés- és közösségszervező, a 2020-ban negyed évszázados jubileumát ünneplő Aranycitera egyik megálmodója, Sóti Éva adai művelődés- és közösségszervező, Szabó Judit, történész, az Agapé Könyvkiadó szerkesztője, a Hitélet katolikus folyóirat munkatársa, a szabadkai Teológiai-Katekétikai Intézet tanára és a Vajdasági Háló egyik alapító tagja, valamint a tordai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület annak a jubileumnak az alkalmából, illetve annak a példaértékű közösségmegtartó erőnek és szolgálatnak elismeréséül, hogy a település magyar közösségi élete — mely az öntevékeny színjátszással kezdődött — 2020-ban ünnepelte centenáriumát.

A díjakat jelképező plakettek Nemes Fekete Edit keramikusművész alkotásai, a kitüntetések mellé járó egyedi okleveleket pedig az idén Léphaft Pál készítette. Az ünnepi műsorban fellépett a pancsovai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület keretében működő Pántlika énekegyüttes és a Fokos zenekar.

A magyar kultúra napját 1989 óta január 22-én ünnepeljük, annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnusz kéziratát. Az évfordulóval kapcsolatos megemlékezések alkalmat adnak arra, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk évezredes hagyományainknak, gyökereinknek, nemzeti tudatunk erősítésének, felmutassuk és továbbadjuk a múltunkat idéző tárgyi és szellemi értékeinket.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..