home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
A magyar kultúra is lehet trendi!?
MÁRIÁS Endre
2009.09.23.
LXIV. évf. 38. szám
A magyar kultúra is lehet trendi!?

- Fotó: Török ÁkosA Magyar Trendi Klub azért jött létre, hogy a magyar kultúrát népszerűsítse, mégpedig a fiatalok számára is érthető és szerethető nyelven - trendi módon. Az idén már harmadik alkalommal voltak jelen a zentai Nyári Ifjúsági Játékokon, és ezúttal is nagy sikert arattak a mag...

- Fotó: Török Ákos

A Magyar Trendi Klub azért jött létre, hogy a magyar kultúrát népszerűsítse, mégpedig a fiatalok számára is érthető és szerethető nyelven - trendi módon. Az idén már harmadik alkalommal voltak jelen a zentai Nyári Ifjúsági Játékokon, és ezúttal is nagy sikert arattak a maguk készítette pólókkal. A rendezvény után azért kerestük meg őket Szegeden, hogy a tapasztalataikat összegezve szélesebb körben is bemutassuk a tevékenységüket.
''Honlapunkon cikkeket közlünk a magyar kultúráról, szabadon, érdekesen, szeretettel.
Vadállat pólókat készítünk, amelyekhez az inspirációt ugyancsak kultúra anyánk duzzadó kebleiből szíjuk...” - olvasható egyebek között a Magyar Trendi Klub honlapján az ön- és tevékenység-meghatározások között. Tagjai azt vallják ugyanis, hogy kultúránk rengeteg szépséget, tanulságot és örömöt hordoz - ezt mindenki tudja, mégis keveseket ösztönöz a mindennapi életben. De vajon hogyan lehet/lehetne ezen változtatni, mennyire nyitottak a fiatalok a nemzeti értékeink iránt? Egyebek között ezekre a kérdésekre is kerestük a választ a Magyar Trendi Klub két aktivistájával, Gyüdi Sándorral és Veres Lászlóval együtt.
- A Magyar Trendi Klub a magyar kultúrát úgy tálalja, hogy az a fiatalok számára is érdekes legyen, tehát nem a megszokott száraz, talán kissé unalmas módon, hanem inkább poénosan, fiatalosan, ebből ered a névben szereplő trendi kifejezés is - magyarázza lapunknak nyilatkozva László, majd hozzáteszi: - Arra szeretnénk rámutatni, hogy a magyar kultúra is van olyan érdekes, mint a nyugati vagy éppen a keleti kultúrák, amelyek manapság igen nagy népszerűségnek örvendenek.
- Ez az elmélet, de milyen képet mutat a gyakorlat?
Sándor: - A gyakorlatot mindenki megtekintheti a pólóinkon. Például az egyiken egy katicabogár van egy nagy kaszával, és a következő felirattal: Katalin, kaszálj el! Vagy egy másikon egy hátrafelé nyilazó bácsi rabolja a nénit, és az van odaírva, hogy: Magyar tandem. De nagyon népszerűek a busós meg a népmese-motívumos pólók is. Egyébként a honlapunkon, a www.mtklub.hu-n bárki megnézheti ezeket a mintákat, és folyamatosan olvashat rólunk, meg persze a tevékenységünkről is érdekes információkat.
- Tapasztalatotok szerint mennyire nyitottak a fiatalok ezek iránt a dolgok iránt?
László: - Nyitottak, legalábbis Vajdaságban mindenképp. Az idén harmadszor voltunk jelen Zentán a Nyári Ifjúsági Játékokon, és nagyon pozitívak a benyomásaink. A különféle fesztiválokon - amellett, hogy megtekinthetők és megvásárolhatók az általunk készített pólók - mindig szoktak lenni különféle játékos feladataink, kérdőíveket, teszteket lehet kitölteni a sátrunkban. Korábban szerveztünk például rajzversenyt is, de kvízkérdéseink is szoktak lenni különféle témakörökben. Aki a legtöbb pontot eléri a történelem- és a sportkvízben, az választhat magának egy trendi pólót, és ingyen elviheti.
Tapasztalataink szerint a vajdasági fiatalok nyitottabban ezek iránt a témák iránt, mint a magyarországiak, hiszen nálunk leginkább csak azért jönnek oda hozzánk a különféle rendezvényeken, mert érdekesnek, viccesnek, poénosnak tartják a pólóinkat, a vajdaságiakkal pedig sokkal jobban tudunk kommunikálni, megvitatni bizonyos kérdéseket, elbeszélgetni néhány számunkra és az ő számukra is fontos dologról.
- Szerintetek ennek mi a magyarázata?
Sándor: - Talán van valami különös jelentősége annak, hogy a Délvidék legnagyobb magyar fesztiváljáról van szó, ami nyilvánvalóan eleve sok plusztartalmat ad a rendezvénynek, így nem meglepő, hogy a fiatalok érdeklődnek a tevékenységünk és egyáltalán a magyar kultúra iránt. A vajdasági működésünk - ha lehet ilyesmiről beszélni - egyrészt kuriózumszámba megy, másrészt teljes egészében beleillik a Játékok képébe - talán éppen ez a kettősség rejti magában a siker titkát.
- A honlapotokat böngészve felfigyeltem egy kiírásra, amely arra vonatkozott, hogy sokan megpróbálnak benneteket nacionalistaként beállítani...
Sándor: - Igen, és mi a szó pozitív értelmében vett nacionalistaságot vállaljuk is, mivel úgy gondoljuk, hogy ebben önmagában véve semmi rossz nincs. Sőt, ha az internacionalizmussal állítjuk szembe, akkor kimondottan pozitív töltet hordoz. Úgy gondolom, hogy az ember nagyon sok örömöt meg inspirációt meríthet abból a kultúrából, amelybe beleszületett.
László: - A nacionalizmus önmagában nem zárja ki azt, hogy a különböző nációk békésen éljenek egymás mellett. Szerintem mindenki számára az az egészséges, ha a saját nemzeti értékeit részesíti előnyben másokéival szemben, de ez nem jelenti azt, hogy mindez bármiféle gyűlölködést is maga után vonna. Sajnos a nacionalista szót sokan összetévesztik azzal a bizonyos négybetűs szóval, ami a nemzetiszocializmusból származik, és amit természetesen mélyen elítélünk éppúgy, mint mindenféle szélsőséges megnyilvánulást.
- Tartalmas nyár van mögöttetek, több rendezvényen is részt vettetek. Milyen újdonságokra számíthatunk mostanában a Magyar Trendi Klub háza táján? Mire készültök?
Sándor: - Sajnos a honlapunk jelenleg nem a megfelelő intenzitással működik, ezen mindenképpen szeretnénk változtatni, több energiát szeretnénk szentelni a virtuális térben való megjelenésünknek is, hogy ez az egész még inkább felpöröghessen, hogy még többen bekapcsolódhassanak a mozgalmunkba.
László: - Voltakképpen az volt az alapkoncepciónk, hogy bárki tölthessen fel cikkeket a honlapunkra, akit érdekelnek az ilyen jellegű dolgok, akár a világ másik feléről is. Szerettünk volna minél több alkotó kedvű embert bevonni ebbe az egészbe, de ezt eddig még csak kismértékben sikerült megvalósítanunk, így most azon dolgozunk, hogy előrébb tudjunk lépni ezen a téren is - a magyar kultúra trendi módon való népszerűsítése érdekében.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..