home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
A magyar fotográfia napja
Kovács Laura
2023.08.29.
LXXVIII. évf. 33. szám
A magyar fotográfia napja

A Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége kezdeményezte a magyar fotográfia napját, melyet augusztus 29-én tartanak meg.

1840. augusztus 29-én készült először fénykép egy publikus eseményen – a Magyar Tudós Társaság nagygyűlésén –, amelyet akkor még dagerrotípiának neveztek. A forrásmunkák arról számolnak be, hogy ezen a napon, a Magyar Tudós Társaság 11. nagygyűlésén, Vállas Antal, az akadémia rendes tagja egy általa készített képet mutatott be a társaság többi tagjának, mely a Dunát és a Várat ábrázolta. Vállas ezzel azt akarta bizonyítani, hogy birtokában van a fényképezés tudásának, így képes élethű képet alkotni a minket körülvevő világról a fény felhasználásával.
A valóság minél pontosabb rögzítésének igénye vitte a fényképezés művészetét előbbre. Louis Daguerre és Nicéphore Niépce által kifejlesztett találmányt a francia kormány megvásárolta, majd „a felfedezést 1839. augusztus 19-én a világnak ajándékozták, hogy bárki szabadon foglalkozhasson a fényképezéssel. Ez a nap egyben a fotográfia megszületésének napja is.” A következő évtizedekben rohamosan fejlődött a fotográfiák készítésének találmánya: 1861-ben James Clerk Maxwell bemutatta az első színes fotót, és William Fox Talbot megalapozta „a mai, a sokszorosíthatóságot biztosító negatív-pozitív eljárás”-t.
Az elmúlt közel két évszázadban hatalmasat fejlődött a fotókészítés technológiája a nyolc órán át készülő képtől a mobiltelefonnal való fényképezésig.

Néhány magyar (vagy magyar származású) fotográfus: Robert Capa, André Kertész, Moholy Nagy László, Munkácsi Márton, Brassaï (Halász Gyula), Hoffmann Dezső, Stefan Lorant, Petzval József, Máté Bence és még sokan mások tettek szert művészetükkel és tehetségükkel világhírnévre és díjakra.

Forrás: Magyarnemzet.hu, jakd.hu

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..