home 2024. április 16., Csongor napja
Online előfizetés
A magyar csodazongora Szabadkán
(tv.)
2016.11.09.
LXXI. évf. 45. szám
A magyar csodazongora Szabadkán

November 13-a és 17-e között harmadik alkalommal szervezik meg Szabadkán a Nemzetközi Zongorafesztivált.

A hangverseny szervezője az Electe Egyesület. Mai sajtótájékoztatójukon Görög Noémi művészeti igazgató elmondta, hogy a rendezvénysorozat vendégei nemzetközileg elismert előadóművészek, fiatal, ígéretes zongoristák. A fellépők Magyarországról, Macedóniából, Horvátországból és Németországból érkeznek. Az idei fesztivál első állomása november 13-án Érdi Tamás Prima Primissima díjas zongoraművész vasárnap esti koncertje. Érdi még csecsemőkorában veszítette el látását, és a napokban elhunyt Kocsis Zoltán zongoraművész szerint sokkal érzékenyebben nyúl a billentyűkhöz, mint a látó emberek, játékában bizonyos dinamikai tartományokban olyan érzékenység van jelen, amely az átlagembernél természetszerűleg nem lehetséges.

November 14-én a macedón származású Irina Neumovskát hallgathatja meg a nagyérdemű. November 15-én Bogányi Gergely Kossuth-díjas zongoraművész, a Bogányi Piano megalkotója koncertezik. A művész a saját nevével fémjelzett zongoráján játszik, a teljesen egyedi formájú hangszert, melyen több mint ötven újítás található, két évvel ezelőtt mutatták be Budapesten, a Liszt Ferenc Zeneakadémián. A magyar csodazongorának is nevezik a hangszert. A lelke, a rezonáns nem fából készült, hanem karbonkompozitból. November 16-án Tonja Čuić horvát zongoraművész játszik, 17-én pedig a németországi Becker és a szerb Ingmar Piano Duo.

Görög Noémi lapunknak nyilatkozva elmondta, hogy mintegy húszéves pályafutása alatt nagyon sok művésszel ismerkedett meg, a fesztivál idei programjának összeállításában ez nagyon sokat segített, ahogyan a szabadkai magyar főkonzulátus is a szervezésben, például a Bogányi Piano városunkba szállítását nélküle nem lehetett volna megvalósítani.

Miloš Radović, az Electe Egyesület elnöke hozzátette, hogy szerinte az idei fesztivál az összes előzőt felülmúlja majd színvonalban. A koncertek alatt többek között Liszt, Chopin, Debussy, Schubert művei is szerepelnek majd.

A hangversenyeket a városháza dísztermében tartják meg este nyolc órától. A koncertsorozat öt napjára a bérlet 500 dinár, és a Ravel cukrászdában lehet megvásárolni, illetve a helyszínen 200 dinárért árusítják majd a belépőket.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..