home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
A maguk és mások örömére
Tóth Lívia
2022.08.09.
LXXVII. évf. 31. szám
A maguk és mások örömére

Fennállásának 50. évfordulóját ünnepelte a magyarországi Konyári Pávakör. A jubileumi összejövetelen részt vett a csókai Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület Csalogány asszonykórusa és Mihók Attila citerás.

A konyári és a csókai énekkar tagjai ebből az alkalomból találkoztak és ismerkedtek meg egymással. A vajdasági, észak-bánáti csoportnak jó oka volt, hogy az egyik legmelegebb júliusi napon útra keljen, és vállalja a többórás autóbuszozást a Debrecen közelében lévő településre. Az volt ugyanis a feladata, hogy a Konyári Pávakörnek eljuttassa a KÓTA — Magyar Kórusok, Zenekarok, Népzenei Együttesek Szövetsége népzenei stafétáját, melyet az elmúlt évben — pontosabban a járványhelyzet miatt egy kicsit tovább — őrzött.


Kiss Tóth Erika ajándékot ad át a Pávakör vezetőinek, Juhász Erikának és Pallás Imrénének (Tóth Lívia felvétele)

A 2004-ben indult mozgalom lényege, hogy a kiemelkedő teljesítménnyel és elismerésekkel — például Aranypáva Nagydíj, Olsvai Imre-díj — büszkélkedő, Kárpát-medencei csoportok évről évre adják tovább egymásnak a színes szalagokkal díszített népzenei stafétát, melyre minden helyszínen egy-egy újabb pántlika kerül.

— Nagy öröm és megtiszteltetés számunkra, és emeli az ünnepi hangulatot, hogy mi kapjuk az idén ezt a stafétát, melyet a Vajdaságból, Csókáról érkezett vendégeink adnak át nekünk — hangsúlyozta Juhász Erika, a népművészet ifjú mestere, a község díszpolgári címének tulajdonosa, a Konyári Pávakör művészeti vezetője a műsor kezdetén. Azt is elmondta, hogy az üdvözlő dalcsokrot minden jubileumi alkalommal Kállai Jánosnak, a Pávakör első szakmai vezetőjének a tiszteletére éneklik, aki nagyon sokat tett azért, hogy megalapozza a csoport hírnevét. 
Újabb őrzőkhöz került a népzenei staféta (Tóth Lívia felvétele) 

A helyi művelődési ház udvarában megtartott eseményt Vig Szilárd, Konyár Község polgármestere nyitotta meg, aki dicsérte az énekkar törekvését, hogy az önszerveződő közösség létrehozása mellett felvállalta a magyar népdaléneklés hagyományának a megőrzését, népszerűsítését és átörökítését a következő nemzedékek számára. Kifejtette, az összetartó erő nélkül bizonyára nem tudott volna öt évtizeden át fennmaradni és sikert sikerre halmozni a csoport, mely a többi közt három Aranypáva Nagydíjat és egy KÓTA-díjat is a magáénak tudhat. Az ünnepelteket köszöntötte dr. Vitányi István országgyűlési képviselő és Pajna Zoltán, a Hajdú–Bihar Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke. A szónokok a népdalkörök tevékenységét hatalmas jelentőségűnek nevezték a magyarság megtartása szempontjából. Amellett, hogy a munkájukkal maguknak is örömet szereznek, értéket teremtenek, hitet adnak az embereknek. A Konyári Pávakör kapcsán kiemelték, elmaradhatatlan résztvevője a helyi és a környékbeli rendezvényeknek, ahol mindig önmagukat adják, és a magyar kultúra fennmaradásáért végzett munkájukkal példát mutatnak.


A Konyári Pávakör (Birinyi József felvétele)

Az ünnepi műsorban fellépett a Derecskei Kék-Kálló Citerazenekar és a Sárándi Dalárda, majd a jelenlévők nagy érdeklődéssel várták a vendégek bemutatkozását. A csókai Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesületet, mely 2020-ban volt ötvenéves, valamint a Csalogány asszonykórust — gazdag pályafutása során a Magyar Életfa díjas Tóth Rozália vezetésével számos kiemelkedő elismerés tulajdonosává vált — és Mihók Attila Plakett díjas citerást Kiss Tóth Erika elnök asszony mutatta be. Az ízes, öző nyelvjárásban előadott csókai dalcsokrokat és népballadát, valamint a citerával kísért katona- és bordalokat nagy tapssal fogadta a közönség. Kiss Tóth Erika a többi közt a Hét Nap Egy falat Vajdaság című gasztrokönyvét ajándékozta a Pávakör vezetőinek.

A program kiemelkedő pillanata volt a népzenei staféta átadása, melyben közreműködött Birinyi József, a KÓTA társelnöke és Fehér Anikó, a Népzenei Szakbizottság elnöke.

— A paraszti környezetben az emberek maguknak zenéltek, mert jókedvük, örömük vagy bánatuk volt, majd amikor ezek az önellátó gazdasági és kulturális közösségek átalakultak, felbomlottak, a népzene, a népdal az eredeti környezetéből felkerült a színpadra, és valójában ettől az időszaktól kezdődően beszélhetünk hagyományápolásról. Szerepelünk, CD-t adunk ki, tévéműsort, filmet készítünk, tanítunk szakkörben, iskolában, tehát intézményesült a hagyomány átadása. Ennek nagyon jó példái mindazok, akik hivatásszerűen vagy szeretetmunkában, de a saját és mások örömére végzik ezt — vázolta a jelenlegi helyzetet Birinyi József.


A Csalogány asszonykórus (Tóth Lívia felvétele)

A Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége, a KÓTA elnöksége az együttes megalakulásának 50. évfordulóján díszoklevéllel fejezte ki köszönetét a Konyári Pávakörnek és Juhász Erika művészeti vezetőnek a népzenei hagyományok ápolásában végzett kimagasló munkásságukért. A népzenei stafétára a már rajta lévő 19 szalag mellé felkerült a konyáriaké is, akik egy évig őrzői lesznek ennek a sajátos ereklyének.

Birinyi József közös éneklést is javasolt, mert mint mondta, a népdalt és a népzenét nem arra találták ki, hogy felálljunk ide a másfél méterrel magasabb dobogóra, és a szemben ülők a színpad törvényeinek megfelelően csendben hallgassanak, majd a végén tapssal ismerjenek el bennünket, hanem arra, hogy közösen énekeljünk.

A gálaműsor a Konyári Pávakör dalcsokraival fejeződött be, melyek előadásához a meghívott zenészbarátok is csatlakoztak.


Mihók Attila fellépése Biró László citerással (Birinyi József felvétele)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..