home 2024. július 23., Lenke napja
Online előfizetés
A magabiztos nőnél nincs erősebb
Szakáll Laura
2023.09.10.
LXXVIII. évf. 36. szám
A magabiztos nőnél nincs erősebb

Tele a gardrób, még sincs mit felvennem — nagyon gyakran hangzik el ez a mondat a hölgyek szájából. A probléma azonban a rosszul megválasztott ruhadarabokban rejlik, melyeket sokszor impulzívan, nem tudatosan vásárolunk, nem gondoljuk át, egy-egy darab rajtunk is jól mutat-e.

A stílusos megjelenés magabiztosabbá tesz, ettől a hangulatunk is jobb lesz — vallja a szabadkai Halasi Ágnes, aki mindig is nagy figyelmet fordított az igényes megjelenésre. Nemrég stílustanácsadásba kezdett, hogy az e téren megszerzett tudását és tapasztalatait az érdeklődőkkel is megoszthassa, segítse őket önmaguk megismerésében, az előnyös vonásaikat kiemelő ruhák és kiegészítők megválasztásában.

— A színek és a ruhák világa mindig közel állt hozzám. Több mint egy évtizeden keresztül az oktatásban dolgoztam, és számomra az, hogy ápoltan és stílusosan álltam a diákok, a szülők és a kollégák elé, mindig önbizalmat és magabiztosságot adott. Később, amikor tanügyi tanácsos lettem, azt tapasztaltam, hogy a megjelenés még fontosabb. A vállalkozásom célja, hogy másokat is ráébresszek a bennük rejlő egyéniségre és szépségre, a megjelenésben lakozó lehetőségekre. Az a vágyam, hogy a stílustanácsadás által másokat is segítsek, inspiráljak saját útjukon. Tavaly a nyaralásunkra utazva egy rádióbeszélgetést hallgattunk az autóban a férjemmel. Egy riportot, Kovács Yurkov Orsolyával. Ő egy Budapesten élő nemzetközi stílustanácsadó. Magamra ismertem a mondatában, hogy tele a gardróbom és néha mégsem tudom, mit vegyek fel, nem is tudom, ki vagyok valójában. Eldöntöttem, ha hazaérünk, biztosan elmegyek hozzá egy konzultációra. Két-három hónappal később az Instagram kidobott egy hirdetést, hogy stílustanácsadó-képzés indul Orsinál. Rögtön felcsillant a szemem, és a férjem támogatását élvezve azonnal jelentkeztem. 2023 márciusától minden pénteken elméleti és gyakorlati órákon vettem részt a Yurkov Akadémián tizenöt másik hölggyel együtt. Az első részvétel egy személyes tanácsadáson hatalmas élmény volt számomra: rátaláltam önmagamra. Rögtön tudtam, hogy ez az, amit keresek az életben. Végül, pontosan egy évvel a podcast meghallgatása után, az idén augusztus 11-én sikeres diplomamunka és szóbeli vizsga után megszereztem az oklevelet, hivatalosan is stílustanácsadó lettem. De ezzel még nincs vége. Folyamatosan keresem a szakmai fejlődés lehetőségeit. Számos továbbképzésen fogok részt venni már az őszi hónapok folyamán.


Fotó: Hodolik Boglárka

* Mit tapasztalsz, mennyire ismerik a hölgyek a saját színeiket? Mit viselnek? Ami tetszik nekik, vagy tudatosan azt veszik fel, ami illik hozzájuk?

— Az a tapasztalatom, hogy napjainkban nem igazán vagyunk tudatosak, ami az öltözködést és a vásárlást illeti. Hirtelen felindulásból, sokszor az eladó „hamis” dicsérő szavainak hallatára ész nélkül vásárolunk. Már kaptam néhány negatív kritikát, hogy a stílustanácsadásnak nem lesz piaca Vajdaságban. Sokan meg vannak győződve, hogy amit viselnek, az mindig jól áll nekik, és a hiúságukon esne csorba, ha esetleg valaki rávilágítana a kisebb-nagyobb stílushibáikra. Mások a pénzre fogják, hogy nem tudnak stílusosan öltözni. Pedig olcsóbb darabokból is könnyen tudunk a stílusprofilunknak megfelelő ruhatárat összeállítani. Ez nem lehet kifogás. Az előnyös megjelenés nem varázslat, hanem tudatos odafigyelés, gyakorlás és motiváció eredménye. Aki eljön egy elemzésre, megtapasztalhatja a tanácsadás emberre és lélekre gyakorolt pozitív hatását.


Fotó: Hodolik Boglárka

* Hogyan lehet meghatározni, ki mely évszakhoz tartozik?

— Kivétel nélkül minden ember besorolható egy fő- és alévszaktípusba. A hovatartozást olyan tényezők határozzák meg, mint a természetes haj-, szem- és bőrszín (legnagyobb súllyal ez utóbbit kell figyelembe venni), ellenben semmi köze ahhoz, hogy melyik a kedvenc évszakunk, vagy mikor születtünk. A tavasz típusú emberek bőre világos és meleg árnyalatú, némi sárgás-barackos tónussal, kisugárzásukban mindig van valami üdeség. Szemük határozottan élénk, szín szerint legtöbbször kékes vagy zöldes árnyalatú, de előfordul az aranybarna vagy akár a türkizes is. Hajszínüket is a meleg árnyalat jellemzi, tipikusan idetartoznak például az aranyszőke, világos vörös, aranyos, világos- vagy gesztenyebarna hajszínek. A nyár típusok bőre szintén világos, ám érezhetően hidegebb, kékes árnyalatú. Szemük színében pasztelles árnyalat jelenik meg, sokszor szürkéskék, szürkészöld vagy szürkés-barnás, míg a hajuk hamvasszőke vagy hamvasbarna. Az ősz típusok megjelenésükben erőteljes melegséget és természetességet sugároznak. Bőrszínük meleg, sárgás árnyalatú. Szemük is egyértelműen meleg tónusú, barna, mélyzöld, zöldesbarna, melegzöld árnyalatú, melyhez jellemzően sötétebb vörös, vörösesbarna, melegbarna hajszín társul. A tél típusokat feltűnő kontrasztjaik, drámai megjelenésük teszi látványossá. Bőrük hűvös, olívás árnyalatú. Szemszínük általában élénk, a sötétbarnától a kékig minden lehet, de mindig hűvös, a szemfehérjétől élénken elütő árnyalatú, barna, fekete, ritkábban hamvasszőke hajszínnel párosulva.


Fotó: Foto Quick

* Mik a segédeszközeid?

— A stílustanácsadók egyik legfontosabb eszköze — nevezhetném talán úgy is, hogy szolgáltatásuk „alfája” — a színkendőkkel végzett színteszt. Ez egy csaknem száz darabból álló színkendőkészlet, mely segít abban, hogy megmutassam, melyek azok a színek, amelyek kiemelik az arcot, és melyek azok, amelyeket érdemes távol tartani tőle. Emellett a testalkatelemzés nélkülözhetetlen eszköze a ruhacenti, de hangsúlyozom, hogy soha nem mérünk, és egy testszínű lepel, mellyel az előnyös ruhafazonokat mutatom meg az ügyfélnek.


Fotó: Halasi Ágnes

* A színtanácsadás az öltözködésre vonatkozik, vagy a sminkeléshez, akár a hajszín megválasztásához is adsz tanácsot?

— A színelemzés egyszeri alkalom, amikor a legelőnyösebb színárnyalatokat határozzuk meg. Ez egy másfél órás konzultáció, mely után a vendég megismeri, melyik az az öt—tíz szín, amelyet bármikor bárhova felvehet, és melyeket érdemes kerülnie. Az elemzés nemcsak a megfelelő színű ruhadarabok, de az ékszerek, kiegészítők vagy akár a smink és hajszín kiválasztásában is segít.

* A közösségi oldalon csoportot hoztál létre. Ott milyen tartalmakat tervezel?

— A Facebookon van egy csoportom Holistic_style_consulting fióknévvel és az Instagramon is megtalálhatnak az érdeklődők. Oldalaimon naponta osztok meg stílustippeket, de posztjaimban sokat foglalkozom a tudatos jelenlét fontosságával a mindennapi életünkben is. Számomra nagyon fontos a holisztikus szemlélet és az önszeretet fontossága. A színeink megismerésével közelebb kerülünk önmagunkhoz, és amikor közelebb jutunk valakihez, sokkal jobban megszeretjük. Mélyen hiszek benne, hogy egy magabiztos nőnél nincs erősebb. Ez az, ami motivál, hogy segítsek a hölgyeknek. A stílustanácsadást csakis élőben végzem Szabadkán. Akit érdekel, írjon nekem a közösségi oldalaim egyikén, szeptember és október folyamán kedvezményes áron érhető el a tanácsadás. Szolgáltatásaim között található színtanácsadás nőknek és férfiaknak, testalkatelemzés, gardróbrendezés, közös vásárlás, kiscsoportos workshopok. Folyamatban van a digitális tartalmak készítése is, mert a mai világban rövid videók nélkül elképzelhetetlen a piacon maradni. A honlapom fejlesztés alatt áll, és minden vágyam egy saját stílustanácsadó iroda megnyitása. De ez még a jövő zenéje.


Fotó: Foto Quick

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..