home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
A logikus gondolkodás és kreativitás fejlesztése sakkal
Pannon RTV
2021.09.26.
LXXVI. évf. 38. szám
A logikus gondolkodás és kreativitás fejlesztése sakkal

A Magyar Nemzeti Tanács Magyarország Kormánya, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának támogatásával több éve továbbképzést szervez osztálytanítók részére. A szeptember 25-én megrendezett szakmai nap központi témája a Sakkjátszótér Komplex Képességfejlesztő Program megvalósítása volt, mely kiegészült a Sakkpalota Programmal. Az egynapos szakmai továbbképzés a járványügyi helyzetre való tekintettel az online térben valósult meg.

A Vajdasági Pedagógiai Intézet által akkreditált képzés célja, hogy a pedagógusok megismerjék, majd a későbbiekben a kisgyermekkori nevelés során eredményesen alkalmazzák mindazokat a módszertani megoldásokat, melyekkel a gyermekek sokoldalú fejlesztését valósíthatják meg. 

A tavaszi után az őszi képzéssorozaton 12 vajdasági általános iskolából összesen 37 osztálytanító vett részt.

A kurzuson bemutatott, Polgár Judit magyar sakkozó, nemzetközi nagymester nevéhez fűződő Sakkpalota Képességfejlesztő Program a sakk alapszabályait és eszközrendszerét használva a normál tanterv alaptantárgyainak ismeretanyagát helyezi összefüggésrendszerbe. A program segíti a logikus gondolkodás készségszintű elsajátítását. Módszertanának leghangsúlyosabb eleme a motiváción kreativitáson alapuló és a játékon keresztül átadott tudás.

Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke a képzés online megnyitóján elmondta, a legfontosabb cél, hogy a képességfejlesztő programon keresztül élmény legyen a gyermekek számára a tanulás, a pedagógusoknak pedig a tanítás. A sakk valójában egy olyan játék, ami felkészíti a gyermekeket az életre, a jövőre, az emberi játszmákra, amelyeket nap mint nap játszunk.

A képzéssorozat végén online workshopok keretében Kárpát-medencei szintű tapasztalatcserére nyílik lehetőség.

Fényképezte: Pannon RTV

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..