home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
A lila színű víz varázsa
Tóth Tibor
2021.07.03.
LXXVI. évf. 26. szám
A lila színű víz varázsa

A kikapcsolódásra, pihenésre, gyógyulásra is kiváló pacséri tófürdő 2014 óta üzemel. A vendégek körében rendkívül népszerű a napsütésben lilás, borultabb időben barnás árnyalatú, pacséri gyógyvíz. A létesítménybe egy hétköznap délelőtt, közvetlenül a nyitás után látogattam el.

A 65 x 65 méteres, sós vizű gyógytó — melynek vízfelülete csaknem 2000 négyzetméter, legmélyebb pontja 1,6 méter —, valamint a 2018 januárjában átadott, 200 négyzetméter vízfelületű fedett rész — melyben két 70 cm mélységű medence kapott helyet — kiváló felüdülést nyújt mindenki számára.

A pacséri gyógyvíz 1400 méter mélyről tör felszínre. A kútból kikerülve a 74 fokos hőmérsékletű víz a mederben 30—35 fokra hűl vissza. Az ásványianyag-tartalma igen magas: nátrium, kálium, lítium, ammónia, kalcium, magnézium, stroncium, hidrokarbonát, klór, bróm, jód, fluor, nitrát, szulfát található benne. A pacséri víz legfőbb sajátossága, hogy egy liter 22 gramm sót tartalmaz, tehát annyira sós, mint a tenger. Az elemek kiváló hatással vannak a többi közt a bőrbetegségekre, az izomhúzódásokra, sérülésekre, az érrendszeri, reumás, légúti és nőgyógyászati megbetegedésekre.


A tófürdő bejárata

A fedett rész 700 négyzetméter összterületű épületben kapott helyet, az ülőmedencékben 32—34 fokos víz segíti a vendégek gyógyulását és kikapcsolódását. A tófürdő melletti, 240 négyzetméteres épületben több öltöző, vizesblokk és vendéglátóipari létesítmény van — üdítők, sör, fagylalt, kávé, lángos, palacsinta, hasábburgonya is kapható —, mely várja vendégeit. Ingyenes parkolót létesítettek a fürdő előtt, ahonnan a bajmoki útig 1 km hosszú és 3 méter széles betonúton közlekedhetnek a látogatók.

— A tavalyi idény tele volt megpróbáltatásokkal. Vendégeink száma csökkent, viszont a határok lezárása miatt több belföldi, főleg fővárosi és főváros környéki vendég érkezett hozzánk. Két-három olyan hetünk volt, amikor több százan jöttek olyan helyekről, ahonnan korábban nem. A járványügyi intézkedések miatt korlátoznunk kellett a belépő vendégek számát, a fürdő területén hatszáz fő tartózkodhatott egyidejűleg. Gyakran a létszám a nyitás után egy órával már be is telt. Lehetett volna sokkal jobb évünk is, de a megpróbáltatásokat figyelembe véve nincs okunk panaszra. A szerb médiában nagy visszhangot keltettek a rólunk szóló riportok, írások, ami egyrészt jó, másrészről nem biztos, hogy annyira jó, mert a járványidőszak alatt sok vidéki polgár érkezett hozzánk, ezzel is növelve a megfertőződés lehetőségét. Az viszont a javunkat szolgálta, hogy felkerültünk a szerbiai turisztikai térképre, és ha valaki meghallja, hogy Pacsér és rózsaszín víz, akkor tudja, hol talál meg bennünket — összegzett Szabolcski Szabolcs, Pacsér Helyi Közösség tanácselnöke.


Szabolcski Szabolcs

Állandóan arra törekednek, hogy a vendégek számára minél korszerűbb, kényelmesebb feltételeket teremtsenek a kikapcsolódásra. Megnövelték az árnyékfóliák területét, új napozóágyakat vásároltak, a kinti, fából készült öltözőket műanyagra cserélték, és kapacitásukat 50%-kal növelték. A tervek között szerepelt a finn és az infraszauna, valamint a masszázsszolgáltatás bevezetése, ez azonban az elmúlt évben tapasztalt korlátozások miatt még nem valósult meg. Sikeres és teljes idény esetén a következő évben jelentősebb fejlesztések is történhetnek a tófürdőben, jelenleg a meglévő fenntartása a legfontosabb.

A fürdőben továbbra is alkalmazkodni kell az aktuális járványügyi előírásokhoz. A legutóbbi intézkedés szerint a vendégek számára belépéskor kötelező a maszk, és a fürdő területén szükséges a távolságtartás.


A lila színben tündöklő gyógyvíz

A belépők ára változott tavaly óta. A vidékiek számára 400 dinár a felnőtt- és 200 dinár a gyermekjegy, a pacséri lakosok 150, illetve 100 dinárért válthatnak jegyet a fürdőbe. Családi és csoportjegyeket pillanatnyilag nem árulnak.

— Az emberek még nem igazán mernek utazgatni, külföldön szükséges a védettségi vagy az oltási igazolvány, ami a belföldi turizmusnak kedvez. Úgy hiszem, az idén már nem számíthatunk olyan szigorú korlátozásokra, mint az elmúlt évben, így még nagyobb szerepet kaphat a belföldi turizmus, és jó idényre számítunk. Az elmúlt időszakban nagyon kevés vendégünk érkezett Magyarországról, az idén azonban reményeink szerint a Bajmok—Bácsalmás határátkelő újranyitásával főleg a déli, határ menti régióból többen látogatnak majd el hozzánk — mondta beszélgetőtársam.


A fedett rész

A faluban egyre többen vásárolnak házat, melyet felújítanak, és bérbe adnak az ide látogató turistáknak. Mintegy száz férőhely van Pacséron és környékén, ez azonban folyamatosan növekszik, hiszen az emberek bővítik a meglévő férőhelyeiket és újakat is építenek.

— Ha a nyári időszakban nagyobb társaság szeretne jönni, az apartmant már korábban le kell foglalniuk. A szálláshelyeken egy-két szabad hely található ugyan, de több nem, hiszen a kapacitások 70-80%-a már előre le vannak foglalva. Egy határon átívelő, IPA-projektum keretében Helyi ízek és helyi termékek kiállítótermet alakítottunk ki. A pacséri Mezőgazdasági Termelők Egyesülete és egy bácsalmási civil szervezet közös projektuma a végéhez ért, remélhetőleg az idén be lesz üzemelve — mondta.

Szabolcski Szabolcs szólt arról is, hogy a falunapot július 9—11. között rendezik meg. Nem a megszokott módon, hiszen a labdarúgópályán nem szerveznek programot, viszont a horgász- és halászléfőző versenyt a közkedvelt tónál megtartják.


Az árnyékolók alatt hűvösben pihenhetnek a vendégek

Fényképezte: Tóth Tibor

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..