home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
A lelket táplálva, gazdagítva
2009.10.07.
LXIV. évf. 40. szám

Ötödik alkalommal tartották meg szeptember 13-án azt az ifjúsági lelki napot, melynek a doroszlói Mária-kegyhely adott otthont. A találkozó idei mottója Mahatma Gandhitól származik: ,,A gyenge nem tud megbocsátani. A megbocsátás az erősek tulajdonsága.' E gondolatok igen időszerűnek tűntek a kienge...

Ötödik alkalommal tartották meg szeptember 13-án azt az ifjúsági lelki napot, melynek a doroszlói Mária-kegyhely adott otthont. A találkozó idei mottója Mahatma Gandhitól származik: ,,A gyenge nem tud megbocsátani. A megbocsátás az erősek tulajdonsága.' E gondolatok igen időszerűnek tűntek a kiengesztelődés évében, de természetesen nemcsak erre a találkozóra vagy évre vonatkoztak/vonatkoznak, hanem egész életvitelünkre.
Nagyon várt esemény az ifjúsági lelki nap. Azt is mondhatnánk, ha közeledik szeptember, vagyis Kisboldogasszony ünnepe, akkor a fiatalok Doroszlóra mennek. A lelkes kis csapat, a KÉKifi -- a Keresztény Értelmiségi Kör ifjúsági tagozata -- minden évben hosszú tervezgetéssel és gondos munkával megpróbálja az érdekessé, tartalmassá és emlékezetessé tenni az odaérkezők délutánját, azzal a törekvéssel, hogy a fiatalok ily módon is közelebb kerüljenek Istenhez.
Ez a bizonyos lelki nap minden évben ugyanolyan, mégis másmilyen. A fiatalok tudják, mi vár rájuk (hogy hogyan épül fel a délutánjuk, hogy játszani is fognak, hogy a nap szentmisével zárul stb.), de azt is tudják, várják, hogy meglepetésekkel, kihívásokkal találják szembe magukat. Minden évben van a délutánoknak egy igazán különleges és maradandó momentumuk. Első évben a szentmise alatt a részvevők mintegy személyes felajánlásként egy-egy gyertyát helyeztek el az oltár előtt, amelyekből végül egy óriási égő kereszt alakult ki. A következő évben virágszálakból alakítottunk ki keresztet mintázó ,,virágágyás'-t. A harmadik alkalom rendhagyó volt, a részvevők ugyanis a délután folyamán készített ,,zászlókkal' (illusztrált vásznakkal) a kegyhelyről elzarándokoltak a doroszlói templomba. A tavalyi évben a szentírás részleteit tartalmazó léggömböké volt a főszerep, azokat engedték szabadon a részvevők -- jelképezve a bűntől való megszabadulást. Az idén fizikailag is megmozgattuk a fiatalokat, át kellett kelniük ugyanis a ,,folyón'.
A több mint 400 részvevőt ft. Verebélyi Árpád atya, a kegyhely őre köszöntötte, majd dr. Sóti János SJ atya érdekfeszítő és szellemes hangvételű előadását hallgathatták meg A kiengesztelődés öröme címmel. A gyerkőcök nagyon figyeltek az atyára, de igazi felüdülést számukra a soron következő közösségi játékok hoztak, amikor hajlongtak, rúgtak, guggoltak, ütöttek, futottak... Akik másfajta felüdülésre vágytak, azok a Mária-szobor és a frissítő kút mellett élő füzért alkotva mondták közösen a rózsafüzért.
Még mielőtt azt hihették volna a részvevők, hogy ennyivel ,,megúszták' a napi teendőiket, ft. Utcai Róbert csantavéri plébános újabb játékra invitálta őket. Arra kért mindenkit, hogy fürdőruha és úszástudás nélkül keljen át a ,,folyón'. Ez a bizonyos folyó nem vízből, hanem kvízkérdésekből állt. Egy-egy játékos akkor tudott továbbhaladni ,,csónak'-jával, ha megválaszolta az adott szakaszon feltett kérdést. Szinte hallani lehetett az evezők suhintásait, a víz csobbanását, olyan szorgalmasak voltak a részvevők.
Természetesen a jól megérdemelt nyeremény sem maradhatott el: az elért pontokért cserébe cukorka formájában érkezett a jutalom a fáradt legénység kezébe. A testi táplálék elfogyasztása után a lelki táplálékra (szentmise) is szükségünk volt. Msgr. dr. Pénzes János püspök úr minden évben szívesen megy a fiatalok közé ünnepelni. Az idei szentmisét is ő tartotta, és elmondta, felüdíti, megfiatalítja a doroszlói lelki nap légköre. A szentmisét és az egész délutánt az Ébredés zenekar zenéje tette még magasztosabbá. Idős és fiatal, kicsi és nagy együtt énekelte az ismerős dallamokat, és néhány új dalt is megtanultunk. A szentmise végére szinte teljesen beesteledett, de még akkor sem akartunk hazaindulni. Nem tudtunk betelni a felújított kegyhely szépségével, a nap során szerzett élményekkel, a szép idővel, a sok nevetéssel, azzal a jóleső érzéssel, ami egy tartalmas nap után elönti az ember szívét.
A közösen eltöltött délutánt mindenki élménygazdagnak értékelte. A szervezők sokat munkálkodtak azon, hogy így, a tanév elején egy olyan ajándékot adjanak a részvevőknek, amit évközben többször elővehetnek, kibonthatnak, és töltekezhetnek belőle. Sokaknak sok mindent megköszönhetnénk, de mindez nem jöhetett volna létre a Jóisten és a Szűzanya gondoskodása nélkül.
A KÉKifi internetes honlapján, melynek címe: www.kekifi.kek.org.rs megtekinthetők az ifjúsági találkozón készült fényképek, valamint a további programajánló is.
Végezetül szeretnénk kifejezni köszönetünket a Szabadkai Egyházmegye plébániáinak, a Keresztény Értelmiségi Kör civil szervezetnek, a Biromarketnek, valamint a média területén velünk együttműködő Mária Rádiónak, Szabadkai Rádiónak, Pannon Rádiónak, Magyar Szónak, Hét Napnak, Hírvivőnek és a Hitéletnek.
CSAPÓ Mónika
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..