home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
A lelkek kitárulásának ünnepe
Bacsik Lőrinc Natália
2016.08.15.
LXXI. évf. 32. szám
A lelkek kitárulásának ünnepe

Megtartották a magyarcsernyeiek XXI. találkozóját — A találkozók hangulata mindig varázslatos. Ilyenkor felemelő érzés régi barátokkal, sorstársakkal beszélgetni, feleleveníteni a közös emlékeket, megosztani egymással az utolsó találkozás óta történt örömteli, esetleg szomorú eseményeket. Dicsekedni, panaszkodni, szívünket kiönteni valamikori földinknek, falubelinknek.

Nemrégiben a Magyarcsernyén élők, a faluból elszármazottak és a meghívott vendégek gyülekeztek a Petőfi Sándor Általános Iskola előcsarnokában, ahol megtekinthették a bánáti kisvasútról szóló kiállítást. Dr. Szilágyi Mária műemlékvédelmi szakmérnök, az összeállítás egyik szerzője remek munkát végzett. Az ötletes, sok kutatómunkát magában foglaló projektum mindenkit lenyűgözött.


A kiállítás egy részlete

Az Ady Endre Művelődési Egyesület termében megtartott művelődési műsoron szavalók, citerások és a Százszorszép leánykórus lépett fel. Ezt követte a Csernyeiek Klubjának évi értekezlete, melyet az elnök, Halász György vezetett. A találkozót a lelkek kitárulása ünnepének nevezte. Szerinte nagyon fontos, hogy folyamatosan éltessük lelkünkben a szülőföld iránti szeretetet. Hangsúlyozta, az összefogásra most nagyon nagy szükség van. Talán így lehetne megakadályozni, hogy a falu elnéptelenedjen. A megjelenteket Rúzsa Róbert, a helyi közösség tanácselnöke is köszöntötte. A közös ebédet a tűzoltóotthonban költötték el az egybegyűltek. Falatozás közben régi történeteket meséltek egymásnak, és a mostani életükről is szó esett.

Délután könyvbemutatót tartottak az iskolában. A bánsági középtanoda című kötet kapcsán a szerző, Németh Ferenc válaszolt Szilágyi Mária nyugalmazott magyartanár kérdéseire. Több egykori nagybecskereki gimnazista is jelen volt, és jó volt hallani a gimnázium múltjáról, a kezdetek kezdetéről. A kötet jubiláris alkalomra készült: 170 éve, 1846-ban nyitották meg a piaristák a gimnáziumot, s 1920-ig nevelték, tanították a fiatalokat magyar nyelven. Azt is megtudtuk, hogy Németh Ferenc folytatásként eme korszak (1846—1920) tíz tanárának életpályáját szeretné feldolgozni, mert — ahogyan fogalmazott — ezek a személyek ezt igazán megérdemelnék, hálaként eredményes munkásságukért.


Az aranylakodalmukat ünneplő házaspárok ft. Szemerédi Pál atyával

Az ünnepi szentmise igazán különleges volt, mert ft. Szemerédi Pál plébános megáldott öt házaspárt, mely ötven évvel ezelőtt kötött házasságot. A Keresztúri, Kónya, Virág, Bottyán és Lázár házaspár Isten segedelmével újra átélhette a házasság szentségét.

Napközben a Hagyományápoló Egyesület főzőversenyt rendezett az Önkéntes Tűzoltó Testület udvarában, az ifjúsági klub pedig ügyességi vetélkedőt a gyerekeknek, este pedig diszkót a fiataloknak. Az idősek a nap zárásaként zenés esten vehettek részt, melyen a talpalávalóról a csernyei zenekar gondoskodott.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..