home 2024. május 07., Gizella napja
Online előfizetés
A lehangoló szürkeség megszüntetése
Tóth Lívia
2019.06.27.
LXXIV. évf. 25. szám
A lehangoló szürkeség megszüntetése

Zentán tavaly, illetve az idei év elején olyan terveket sikerült valóra váltani, amelyek már huzamosabb ideje várattak magukra.


Herédi Krisztián felvétele

A kommunális infrastruktúrában a legnagyobb előrelépés az új hőerőtelep kiépítése, mely a szerb állam támogatásával jött létre, valamint említésre méltó a gimnázium épületének a megújulása vagy a kórház felszereltségének a korszerűsítése.

— Az új hőerőteleppel valóban több évtizedes problémát küszöböltünk ki, hiszen végleg kiiktattuk a távfűtőrendszerből az elavult, igen rossz hatásfokkal üzemelő cukorgyári kazánokat. Az energetikai minisztériummal egyeztetve újabb, többéves beruházást célzó tervdokumentációt készítünk elő a hővezeték felújítására. Szerettünk volna bekerülni a Német Fejlesztési Bank nagyon kedvező hitelkonstrukciójának negyedik szakaszába, csakhogy Zenta eddig nem tudott pályázni, mert a távhőszolgáltatás nem a kommunális szférához tartozott, a következő év elején induló fázisra viszont már előjegyzésben vagyunk. Ami a csatornázást illeti, a Berta István és a Petőfi-brigádok utcában folynak munkálatok. Még mintegy 25 millió dinár hiányzik ahhoz, hogy a város területén teljes egészében kiépüljön a csatornahálózat. Az erre vonatkozó tervdokumentációt is eljuttattuk az illetékes minisztériumhoz, ahonnan kedvező elbírálásban reménykedünk — mondta beszélgetésünk során Czegledi Rudolf, Zenta község polgármestere.

 

Oktatás, egészségügy, középületek

A több mint 140 éves Zentai Gimnázium épületének a szerb és a magyar kormány támogatásával megvalósuló felújításáról, bővítéséről lapunkban is beszámoltunk. A három középiskolának helyet adó objektum fejlesztése ezzel a beruházással nem fejeződött be, mivel új tornateremre, illetve az udvar rendezésével több sportpályára is szükség volna.

— A város legrégebbi általános iskolájának, a Thurzó Lajos nevét viselő épületnek felújítottuk a vasút felőli homlokzatát, és a nyílászárókat is lecseréltük, de a történetnek még nincs vége, hiszen az idén megkezdődik a teljes körű rekonstrukció. A közbeszerzési folyamatot lezártuk, a tervezett munkálatok értéke adó nélkül mintegy 220 millió dinár. Emellett folyamatosan dolgozunk a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium helyiséggondjainak a megoldásán, és az óvodáinkról sem feledkeztünk meg — hallottuk a polgármestertől, aki ezután az egészségügyben tapasztalható változásokra tért ki. — Az egészségház felújítási munkálatai tavaly fejeződtek be, az idén viszont inkább a Zentai Közkórház áll a figyelem középpontjában. A vonzáskörébe tartozó mintegy 100 000 beteg színvonalas ellátásához nagyon hiányzott a CT-berendezés, melynek a megvásárlását 32,5 millió dináros hozzájárulással a tartományi kormány tette lehetővé. Magyarország kormányának köszönhetően 135 000 euró értékű, rendkívül korszerű, a laparoszkópiás műtétekhez szükséges orvosi berendezés érkezett az intézménybe. Tudni kell azt is, hogy a kórházunk nagy elismerést vívott ki ezen a területen, huszonöt éve ugyanis annak, hogy elvégezték az első ilyen beavatkozást. Lebonyolítottunk egy olyan közbeszerzést, amely a Zentai Közkórház teljes felújításának a tervdokumentációját fedezi. A munkálatok várhatóan még az idén megkezdődnek, a beruházást a szakemberek 600 milliótól 1 milliárd dinárra becsülik, mely az építészeti megoldások mellett bizonyos berendezések vásárlását is fedezi. A legnagyobb kihívás azonban az lesz, hogy a kórháznak az építkezés idején is működnie kell.

A középületek sorában jelentős a városháza külcsínének a változása. Az újabb szakasz elkészültével hamarosan lebontják az állványzatot, majd felszerelik a díszkivilágítást is.

— Régi vágyunk, hogy az épület lehangoló, szürke színét végleg eltüntessük. A felújítás újabb fázisának a befejezésével a főtér felőli homlokzatnak a kétharmad részét sikerül visszaállítani az eredeti állapotba. A rekonstrukciót már az idén folytatni szerettük volna, amikor azonban az illetékes köztársasági minisztérium kiírta a pályázatot, a munkálatok még nem fejeződtek be. A középső rész a kupolával mintegy 30 millió dinárba, ez a szárny 12 millió dinárba került, a fennmaradt felülethez pedig még 13-15 millió dinárt kell előteremteni. Az egyházi objektumaink esetében három tervdokumentációt készítettünk elő, egyet-egyet a zentai Jézus Szíve-templom felújításának befejezésére — az első szakasz egy szerb—román IPA-projektum keretében realizálódott —, valamint a tornyosi és a bogarasi templom renoválására. A zentai kis zsinagógában kiállítások, kisebb előadások megtartására alkalmas közösségi teret alakítanánk ki, a külső kinézet tekintetében viszont teljes egészében az eredeti állapot visszaállítására törekszünk.

 

Sport, rekreáció, szórakozás

A június nemcsak a kánikulát hozta el, hanem a 40 éves zentai kék medence felújítási munkálatainak megkezdését is. A JTI és a Biospringer vállalatok támogatásával a többi közt új bejáratot alakítanak ki a sportcsarnok felől, amivel biztonságosabbá válik a parkolás, bent pedig betonoznak, fásítanak, medencét tisztítanak — mindezt a lehető legnagyobb hatékonysággal, hogy ne késlekedjenek sokat a strandidény megnyitásával.

— Elvi döntés született a vízilabda- és az úszóakadémia létesítéséről, vagyis felújítjuk és bővítjük a fekete medencét is. A hossza ugyanis megfelel, viszont a szélessége nem elegendő a vízilabdameccsekhez. A teljes tervdokumentáció ehhez a beruházáshoz is elkészült. Ha minden jól alakul, lesz még egy 50 méteres medence is az úszóversenyek megrendezésére. Ennek a kiépítése és egy kollégium létrehozása szintén szerepel a tervekben. A labdarúgó-stadionunkat a topolyai TSC-vel közösen fejlesztjük, esedékes a világítás korszerűsítése és a lelátó bővítése. Régi tervünk az atlétikai pálya felújítása is, amihez pályázati forrásokat, illetve támogatókat keresünk. Zenta rendkívül gazdag művelődési életéből nem szeretnék egyetlen eseményt sem kiemelni, de azt mindenképp el kell mondanom, hogy nagy büszkeségünkre a Zenta, 1697 című rockoperát augusztus 14-én Esztergomban a bazilika előtt mutatják be, augusztus 20-án, a magyar államalapítás ünnepén pedig a Felvidéken Dunaszerdahely közönsége tapsolhat az előadásnak. Nagyobb reklám nem is kell városunknak, hiszen a darab kapcsán sokan hallanak majd Zentáról és a Délvidékről.

Czegledi Rudolf kiemelte, a Közberuházások Irodájához három projektumot adtak be, a már említett Thurzó-iskolán és a közkórházon kívül a gerontológiai központ kiépítésének a tervdokumentációját is, mely most áll elbírálás alatt. Az intézményt az egykori laktanya két épületében hoznák létre.

Az önkormányzatban remélik, hogy az ipari park körüli restitúciós gond is hamarosan megoldódik, mert ez gátolja, hogy a telkeket kiadják vagy eladják. Egy osztrák cég nemrégiben energiaszelet-gyártásba kezdett Zentán, a termékét egyelőre kizárólag a külföldi piacon értékesíti. Mivel az épületet megvásárolta, valószínűleg hosszabb távra tervez. 3 millió dolláros költséggel új termelési vonalat helyeztek üzembe a JTI dohánygyárban is. A japán cég 2006 óta van jelen a Tisza-parti városban, és ez alatt az idő alatt 181 millió dolláros beruházást hajtott végre, valamint négyszeresére növelte a dolgozók számát.

— Zenta költségvetése mintegy 650 millió dinár, a múlt évben különféle forrásokból 700 millió dinárt sikerült fejlesztésekre szánni, az idén viszont ez az összeg, a szerb és a magyar állam, valamint a VMSZ elnökének támogatásával, előreláthatólag jóval nagyobb lesz — hangsúlyozta Czegledi Rudolf, aki a beszélgetést azzal fejezte be, hogy szerencsére Zentán is jó emberek vannak jó helyen, hiszen a megfelelő csapat nélkül a tervek sem valósulhatnának meg.

Úgy tűnik, Zentán a lehangoló szürkeség megszüntetésére való törekvés nem csak az épületek színének megváltoztatásában tükröződik.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..