home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
A legújabb mezőgazdasági gépek
Lábadi Loránd
2019.10.03.
LXXIV. évf. 40. szám
A legújabb mezőgazdasági gépek

Az idei évben is megismerhettük a legújabb fejlesztésű mezőgazdasági gépeket, kombájnokat, melyek igen szigorú elbírálás után kerültek a legjobbak közé.

A versenyben szinte minden gyártó jelen van, és igyekszik elbűvölni az érdeklődőket. Ez sikerül is, mert a nyugati országok mezőgazdászai megtehetik, hogy a legújabb modelleket vegyék meg. Mivel a gazdaságos és a kifizetődő termeléshez a legmodernebb technikára van szükség, még ha banki kölcsönből is, de meg kell vásárolni a szükséges gépet.

Az első kombájn a John Deere W660, mely már első ránézésre is a tökéletes munkagép benyomását kelti. A maximális teljesítmény munka közben 371 lóerő, a motor 6 hengeres John Deere Power Tech PSX turbófeltöltős, a cséplődobátmérő 660 mm, a szélessége 1670 mm, a felülete 1,25 négyzetméter. A szalmarázó hossza 4800 mm, a magtartály befogadóképessége 1100 liter. A váltó egy vadonatúj fejlesztésű Push Button Shift, mely segítségével automatikusan történik a váltás, így a vezetőnek ezzel nem kell foglalkoznia, hiszen az elektronika dolgozik helyette. Pontosan érzékel minden változást, és azonnal korrigál, így az üzemanyag-fogyasztás is optimális. A videomegfigyelés segítségével a kombájn bármely pontja látható a központi monitoron, így a munkafolyamatot pontosan lehet követni a kalász bekerültétől a bekötözött szalmabála leeséséig a gépről. A munka hihetetlen halk üzemmódban folyik, a gyorsaság pedig elképesztő. Megállapíthatjuk, hogy a kombájn méltó a nevéhez, a mérnökök szinte sohasem állnak meg a fejlesztésekkel, ami tapasztalható is.

A következő modell a Claas Lexion, mely a legújabb Aps Synflow Hybrid cséplőrendszerrel mutatkozik be. A motor kétféle lehet, MAN és Mercedes Benz. Teljesítménye a Lexion 8900-nál 790 lóerő, a LEXION 7400-nál 408 lóerő, tehát van választék, csak el kell dönteni, hogy melyikre van szükség. A 8900-as magtartálya 18 000 liter, az ürítés 180 l/s, a 7400-as magtartálya 10 000 liter, az ürítés 110 l/s. A kormánykerék egy új fejlesztésű kormányoszlopon helyezkedik el, így a vezető saját magához illesztheti. A gép vezérlése központi számítógéppel is megoldható, de bármely munkafázis emberi vezérléssel is tökéletesen véghez vihető. Ha pótkocsit szeretnénk tölteni, az ürítési gyorsaságot egy szárazkuplung segítségével helyezhetjük a kívánt fokozatba. A vezetőfülke teljesen zajszigetelt, a kombájn működése rendkívül halk. A cséplődob átmérője 755 mm, a szélessége 1420 és 1700 mm, a modelltől függően. A Dynamic Power a motorteljesítményt az aktuális munkakörülményekhez igazítja, és ezzel az üzemanyag-fogyasztást a gazdaságosság tartományában tartja. A Claas tervezői az állandó verseny hatására, vagy csak a név előtt tisztelegve, a maximumot nyújtják. Mindez egy tökéletes kombájnban testesül meg, mely bármely márkával versenybe szállhat.

A New Holland CX8 egy újabb változat, mely egy kicsit lemaradt a fejlesztésekkel, de ennek ellenére ott van a legjobbak között. Itt is több modellt különböztetünk meg, természetesen mindegyik más-más területen a legtökéletesebb. A gyártó a legtöbb típusban motort cserélt, így az NH CR10.90-es csaknem 700 lóerővel a vezető pozícióba került. A kisebbek is átestek egy felújítási fázison — például a CX7 vagy a CX8 —, melyek bizonyos piacokon a legkelendőbbek. A magtisztító rendszert intelligens vezérléssel szerelték fel, valamint egy terhelésszabályzóval. A motorteljesítmény 306—449 lóerő, ami egyáltalán nem hátrány, mivel az elektronikai újításoknak köszönhetően az erőátvitel is fokozottabb. A gabonáról kukoricára való átállás mindössze fél órát vesz igénybe, amivel a modell jó benyomást tesz a termelőkre.

A Case IH szintén a versenyben szereplő márkák között található. A Case AF 9240 nyitja a sort a 15 900 köbcentis, hathengeres motorjával, mely maximum 634 lóerő teljesítményű. A magtartálya 14 400 literes, az ürítési sebessége 113 l/perc, a vágóasztal mérete 7,6—12,5 méter, az üzemi tömege 19 200 kg. A legkisebb változat motorja 6700 köbcentis és hathengeres, maximális teljesítménye 312 lóerő, a magtartálya 8810 liter, az ürítési sebessége 88 l/perc. A gabona-vágóasztal mérete 4,9 és 7,6 méter között változtatható, az üzemi tömege 15 400 kg. Ez a kisebb modell a mozgékonyságának köszönhetően nagyon közkedvelt a mezőgazdasággal foglalkozók körében.

Az említett gépekhez a legtöbb szerszámfajta is csatlakoztatható, mint például a kukorica-, a repce- vagy a napraforgó-adapterek. Hazánkban a banki kölcsönnek köszönhetően egyre többen választanak új kombájnokat, és ezzel növelni tudják a termelést, ami kifizetődő is lett.

Következő számunkban a speciális terménybetakarítókkal foglalkozunk majd.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..