home 2024. május 19., Ivó napja
Online előfizetés
A legszebb ajándék
Orosz Ibolya
2005.03.23.
LX. évf. 12. szám
A legszebb ajándék

Az új könyvtár és alkotóház,,Ismét jeles, gyönyörű napra virradtunk, felettünk már százötvenhetedszer 1848, a népek hajnalcsillaga világít a számunkra legnagyobb ünnepen, március 15-én, amely jelképe együvé tartozásunknak, önbecsülésünknek. Itt és most nem is azért vagyunk, hogy valami soha...

Az új könyvtár és alkotóház

,,Ismét jeles, gyönyörű napra virradtunk, felettünk már százötvenhetedszer 1848, a népek hajnalcsillaga világít a számunkra legnagyobb ünnepen, március 15-én, amely jelképe együvé tartozásunknak, önbecsülésünknek. Itt és most nem is azért vagyunk, hogy valami soha nem hallottat kimondjunk, hanem azért, hogy tündérmeséink, népdalaink módján újra és újra megjelenítsük, megidézzük, amit már annyiszor eldaloltunk, kimondtunk, és aminek fenséges szépsége mindig egyszerre szól a szívhez és az értelemhez" -- mondta a magyar forradalom és szabadságharc évfordulóján a magyarkanizsai városházán tartott ünnepség szónoka, dr. PAPP György egyetemi tanár. Megidézte Petőfi korát, amiből hallgatósága azt jegyezte meg: nincs vértelen és nincs bársonyos forradalom. ,,Világformáló tettek letéteményesei lettünk -- mondta, miközben izgalmas helytörténeti ismereteket osztott meg hallgatóságával, s példát hozott arra, hogy Ókanizsán az akkori szörnyű pillanatokban is felül tudott kerekedni az emberség. Az elmúlt évtizedek kapcsán mondandójába azt is beleszőtte, hogy ,,nálunk a Himnuszt már csak őszülő fejjel énekelhettük. Ezen az ünnepi megemlékezésen nem szólt a Himnusz, a Magyar Örökség Díj-as BUDAI Ilona -- aki Kossuth-nótákból hozott a Tisza-parti városba egy gyönyörű csokrot Budapestről -- mégis megénekeltette a magyarkanizsaiakat. Vele együtt énekelte mindenki: ,,Kossuth Lajos azt üzente/ Elfogyott a regimentje/ Ha még egyszer azt üzeni...
A helybeliek és vendégeik - a Magyar Köztársaság szabadkai főkonzulátusát dr. Csobánci Horváth Iván képviselte, jelen voltak a belgrádi brit nagykövetség küldöttei, Kiskunhalas küldöttsége, Röszke képviselői, valamint a Szerb Matica alelnöke - a Damjanich utca 2. szám elé vonultak. Ahhoz a Tóth Vilmos építész tervei alapján készült impozáns épülethez, amelynek helyén 2003 telén még egy régi romos ház állt.

Verőfényes napsütésben léptek fel a táncosok Szabó Attila felvételei

,,Tavaly, május 7-én, az ünnepélyes alapkőletételkor álltunk itt először, aztán a szemünk láttára naponta nőttek feljebbre a falak, haladt előbbre az építkezés, s felépült ez a gyönyörű könyvtár és alkotóház - mondta az avatóünnepségen KÖRMÖCI Károly polgármester. - Ma, az 1848/49-es forradalom és szabadságharc évfordulóján megnyitjuk helyiségeit annak szimbólumaként, hogy a fejlődés csak összefogással és kitartással valósítható meg. A Domus tervezőiroda tervei alapján a Partner építőipari vállalat emelte épületben 1300 négyzetméter áll a polgárok rendelkezésére. A működéshez szükséges felszerelést a Sloga végezte. Az előző önkormányzati vezetőség irányítása idején megkezdett építkezés az elmúlt évek egyik legnagyobb beruházása. Megtérülése a község szellemi és művelődési életének a fellendülésében lesz látható és lemérhető, ami hosszú távon mindenképpen szükséges és hasznos befektetés."
A kupolás-tornyos épületben kapott új otthont a József Attila Könyvtár, az Ozoray Árpád Művelődési Egyesület és a Tisza néptáncegyüttes. A könyvtár nevében VIRÁG Ibolya igazgatónő mondott köszönetet azért, hogy az intézmény, az 50 000 kötetes könyvtár és a jelentős folyóirat- és sajtógyűjtemény március idusán, a változásokhoz méltó dátummal kezdi meg új életét. Könyvtár építéséről a Vajdaságban nemigen olvashattunk az utóbbi években - mondta -, Magyarkanizsa a kivétel. Dr. PAPP György, a művelődési egyesület elnöke szerint ennél szebb ajándékot nem is kaphatott volna a könyvtár, mely az idén ünnepli a névadó József Attila születésének 100., a művelődési egyesület pedig fennállásának 10. évfordulóját. ,,Köszönetnyilvánítás az első feladatunk. Azért, mert eljöttek ezek az idők, emberek, politikai fordulatok, mindenekelőtt pedig az olyan önkormányzatok, amelyek nem kivonták az erőt a művelődésből, nem elvették a létesítményeinket, hanem önerőből, áldozatkész fáradozással tevékenységünk tárgyi feltételeit megteremtették - mondta a tanár úr. Miro Vuksanoviæ az újvidéki Szerb Matica alelnöke örömét fejezte ki, hogy ,,ezen a szép verőfényes napon, amely Isten ajándéka' együtt ünnepelhet a magyarkanizsaiakkal, akiknek ajándékot hozott: egy 160 magyar és 110 szerb nyelvű kiadványból álló könyvcsomagot. A Tisza néptáncegyüttes és a Cifraszűr vegyes kórus fellépését követően dr. Zapletán Géza esperes megáldotta az épületet, azt kívánva: a béke angyalai őrködjenek felette.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..