home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
A legnépszerűbb kardio-mozgásformák
Szakáll Laura
2023.05.15.
LXXVIII. évf. 19. szám
A legnépszerűbb kardio-mozgásformák

A kardio-mozgásformáknak számtalan, egészségre gyakorolt jó hatásuk ismert. Ez az edzéstípus azoknak is ajánlott, akik fogyni szeretnének, hiszen a folyamatosan ismétlődő mozdulatok a legjobb zsírégetők. Az erősítő gyakorlatokat végzőknek is érdemes heti néhány alkalommal beiktatniuk egy óra szoba-kerékpározást, futópados edzést, úszást, taposógépezést vagy ugrókötelezést. Ha szép az idő, a szabadban is sportolhatunk.

A kardió, ahogy a neve is mondja, jó hatással van a szívre, a vérkeringésre, így idősebb korban is javasolt, akár tempósabb séta formájában. Az immunrendszert is erősítik az ilyen mozgásformák, de a mentális egészség megóvása terén is fontosak.

A mozgás endorfint, azaz örömhormont termel, ennek köszönhetően a stresszes helyzeteket is könnyedebben kezelheti az ember. Egy egyórás edzés alaposan megizzaszt, megemeli a pulzusszámot, átmozgatja az izmokat, feltölt. A szükséges eszközök ma már elérhetőek, így otthon is lehet kardioedzéseket folytatni. A kardiomozgás akkor éri el a kívánt hatást, ha a pulzusszámot az edzés alatt tartósan közepes szinten tartjuk.

A kardió, vagy más néven kardiovaszkuláris edzés olyan aerob mozdulatokból áll, amelyek a szív- és érrendszer, valamint a légzőszervek kapacitását, terhelhetőségét növelik. Az edzés alatt megemelkedik a pulzusszám, ezáltal javul az állóképesség. A zsírégetést is elősegíti a rendszeresen végzett kardioedzés. Emellett az ismétlődő mozdulatok hatására a vér áramlása is fokozódik a testben, ez serkenti az anyagcserét, és a méreganyagtól is könnyebben megszabadulhat az ember.

Ha úgy döntünk, kardiózni szeretnénk, több mozgásformából is választhatunk. A legnépszerűbb a futás, a kerékpározás és az úszás, de az evezés, az ugrókötelezés, a taposógépes edzés és a tempós gyaloglás is idetartozik. A szakemberek azt javasolják, olyan mozgásformát válasszunk, amely örömet szerez. Ha valaki bizonytalan, edző véleményét is kérheti, ha pedig krónikus betegséggel küzd, kezelőorvosával egyeztetve válassza ki a számára leginkább megfelelő mozgásformát.

 

KERÉKPÁROZÁS

A szabadban, a jó levegőn is kivitelezhető. A kerékpár nemcsak arra jó, hogy eljussunk A pontból B-be, miközben a környezetet sem szennyezzük, hanem kiváló sporteszköz is. Sokan szervezett túrákon vesznek részt, mások a szobakerékpár mellett döntenek. Az utóbbi előnye, hogy a hideg évszakokban is elérhető. Az edzőtermekben is megtalálható, de ma már bárki számára megfizethető a szobabicikli. Egy jó szobakerékpár kiváló befektetés, hiszen kíméletes az ízületekkel, egyúttal alaposan megdolgozza az izmokat, megemeli a pulzusszámot, elősegíti a fogyást. A többi kardio-mozgásformához hasonlóan tekerés közben is endorfin szabadul fel, ennek köszönhetően egy kiadós edzés után boldogabbnak és kiegyensúlyozottabbnak érezhetjük magunkat.

Hetente legalább háromszor ajánlott, de ha a fogyás a cél, több alkalommal is beiktatható egy 60 perces edzés. A szervezet 20-30 perc elteltével nyúl a zsírtartalékhoz, akkor indul be a zsírégetés, a fogyás. A szobabiciklin a fokozatot is beállíthatjuk, kezdetben alacsonyabb erősségen érdemes tekerni, de miután jobban belejöttünk, növelhetjük az eszköz ellenállását, ami intenzívebbé, hatékonyabbá teszi a mozgást.

A kerékpározás, a futás és az úszás nem köthető nemhez, életkorhoz vagy edzettségi szinthez. Ezek az úgynevezett állóképességi sportok, melyek az egész szervezetre jótékonyan hatnak.

 

FUTÁS, KOCOGÁS, TEMPÓS GYALOGLÁS

Kitartóbbak, ellenállóbbak, edzettebbek és kiegyensúlyozottabbak azok, akik rendszeresen futnak. Nem kell azonnal félmaratoni vagy maratoni távokra gondolni, néhány kör lekocogásával a közeli parkban sokat tehetünk az egészségünkért.

A futás napjainkban rendkívül népszerű mozgásforma. Nem igényel eszközöket, elegendő egy jó futócipő. Azok számára is kiváló megoldás, akik egyedül szeretnek sportolni, és nem szívesen járnak edzőterembe. Bárki belevághat, aki pedig szakember felügyeletével szeretne kocogni, futni, az futóiskolába is beiratkozhat.

A gyalogtúrák kedvelői is választhatnak társas edzést. Már azzal is sokat tehetünk az egészségünkért, ha beiktatjuk a gyaloglást a mindennapjainkba.

A futás legalább 8 km/h sebességű mozgás, a kocogás az említett érték alatti tartományba esik. Az intenzív gyaloglás tempója 6 km/h. Ha növeljük a tempót, több kalóriát égethetünk el.

 

ÚSZÁS

Növeli a tüdő kapacitását, javítja a vérkeringést, erősíti az állóképességet, és az agy működésére is jó hatással van. A kora reggeli órákban végzett úszás a napi teljesítményre is jótékonyan hat. Tanulás vagy munka előtt felpezsdíti a szervezetet, megalapozza a jó közérzet feltételeit. A ritmusos tempózás, a merülés és a kiemelkedés, a levegővétel váltakozása megedzi a tüdőt, emellett szinte az összes izmot is. Úszás közben a felső- és az alsótest is dolgozik. Többféle úszásforma létezik, a legnépszerűbb a mell- és a gyorsúszás.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..