home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
A legjobb karácsonyi dalok!
Zvekán Péter
2014.12.24.
LXIX. évf. 52. szám
A legjobb karácsonyi dalok!

A karácsony nem az igazi a hangulatot fokozó dalok nélkül, ami mindig is hatalmas üzlet volt a zeneiparban. Már csak azért is, mert az előadók egy jól sikerült szerzeménnyel elérik, hogy akár évtizedekig játsszák karácsonyi dalaikat. A világ egyik legbefolyásosabb zenei magazinja, a Billboard — mint minden évben — az idén is elkészítette a legjobb karácsonyi dalok listáját. Erről emelem ki az első ötöt, hogy idejében beszerezhessük a legjobb karácsonyi számokat a jó hangulathoz.


Az első helyezett a Mary, Did You Know? vadonatúj feldolgozása a Pentatonixtól. Noha az idén mindenki ezt a verziót hallgatja, ne feledkezzünk meg az eredetiről se, mely még 1991-ben íródott. Az eredeti szerzemény Michael English bemutatkozó lemezén hallható, melyhez a szöveget, illetve a zenét Mark Lowry és Buddy Greene írta.



A második helyen egy olyan dal található, amelyet már rongyosra hallgattunk az elmúlt húsz évben. Ez nem más, mint az All I Want for Christmas is You a popdívától, Mariah Carey-től. Szinte hihetetlen, hogy ez a zeneszám 1994-ben született. Azóta persze millióan feldolgozták, többek között Mariah Carrey is 2011-ben, amikor arra vetemedett, hogy összeáll Justin Bieberrel.


Brenda Lee 1994-ben a Kentucky Centerben így adta elő 1958-as slágerét

A harmadik helyet Brenda Lee 1958-ból származó Rockin' Around the Christmas Tree című dala érdemelte ki. Ennek a számnak az az érdekessége, hogy noha Brenda Leet egy kiváló hangú énekesnőnek ismerte meg a világ, a felvételen mégsem ez hallható. Ennek az az oka, hogy ezt a dalt Brenda mindössze tizenhárom évesen vette fel.
 



A negyedik helyen egy immár klasszikussá vált karácsonyi dal található, a The Christmas Song (Merry Christmas To You) Nat King Cole-tól. A dal szerzője, Mel Tormé egy forró nyári napon írta meg a számot. Alig bírta már elviselni a hőséget, ezért — gondolatban — el akart merülni egy téli tájban, hogy legalább egy pillanatra úgy érezze, hogy nincs kánikula. Elmondása szerint egyszer csak elkezdett írni, és 45 perc múlva már el is készült a dal. Ezt vette fel 1946-ban a Nat King Cole Trio, a zeneszám pedig manapság már kihagyhatatlan része a karácsonyi időszaknak.



Az ötödik helyen ismét egy olyan dal található, amelyet valószínűleg mindenki ismer. Ez a Last Christmas a Whamtől. A brit popduó dala 1984-ben jelent meg, és akkoriban tizennégy ország zenei sikerlistáján is bekerült a top 10-be. A Last Christmast egyébként George Michael írta, és be kell vallani, hogy ez is majdnem annyira szerves része a karácsonynak, mint a Reszkessetek betörők, melyet noha több mint százszor láttunk már, de százegyedik alkalommal is megnézünk.



Természetesen e zeneszámokon kívül még rengeteg karácsonyi dal és album létezik. Ahogyan a cikk elején említettem, ez hatalmas üzlet a zeneiparban, nem meglepő tehát, hogy az énekesek időről időre kiadnak valamilyen ünnepi dalt. Kiemelném Michael Bublé tizenöt dalt tartalmazó Christmas című albumát, ezenkívül meg kell említenem az olyan zeneszámokat is, mint Jose Felicianótól a Feliz Navidad, Bing Crosbytól a White Christmas, Andy Williamstől az It's The Most Wonderful Time Of The Year vagy Paul McCartney-tól a Wonderful Christmas Time.



Karácsonykor egy a lényeg: az ünnepnek nem feltétlenül kell az ajándékokról szólnia. Inkább üljön össze a család, beszélgessünk, és természetesen hallgassunk sok-sok jó zenét, miközben a fenyőfa illata körbeöleli a szobát.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..