home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
A legjobb Stephen King-regény-adaptációk
Brasnyó Zoltán
2022.06.02.
LXXVII. évf. 21. szám
A legjobb Stephen King-regény-adaptációk

A horror amerikai mesteréről általában két dolog jut eszünkbe a nevéhez kapcsolódó, közismert karakterek mellett: az egyik, hogy Stephen King kreativitása és munkabírása már-már természetfelettinek hat, a másik pedig, hogy a regényeiből-kisregényeiből készült filmek csak nagyon ritkán sikerülnek jól. A legutóbb megjelent Tűzgyújtó kapcsán igyekeztem összeszedni, hogy melyek a legjobb King-regény-adaptációk, a teljesség igénye nélkül. Úgy tűnik egyébként, hogy a Tűzgyújtó sem kerül be egy-egy ilyen listába. Keith Thomas filmje ugyanis lesújtó kritikákat kap, továbbá a közönség is messze elkerüli: már a nyitó hétvége számai alapján is horrorisztikus bukás lett. Jöjjenek most mégis a pozitív példák, melyeket minden King-rajongónak látnia kell.

Ragyogás (1980)

Mivel is kezdhetnénk a sort, mint Stanley Kubrick saját King-víziójával. A kritikák ugyan nem voltak tőle elragadtatva, de már akkor is akadtak, akik mesterműként hivatkoztak rá. Maga Stephen King sem volt odáig a filmért, aminek az az oka, hogy Kubrick túlságosan nagy művészi szabadsággal nyúlt az eredeti alapanyaghoz. Az idő mégis a legendás rendezőt igazolta: Jack Nicholson zseniális alakítása mellett ma már kultklasszikus a Ragyogás, mely egy, a külvilágtól teljes izolációban élő család vérfagyasztó hányattatásairól szól a coloradói Panoráma hotelben.

 

A remény rabjai (1994)

Nincs mit szépíteni, A remény rabjai óriási bukás volt a maga idejében. A magyar származású Frank Darabont alkotását a videotékák korszaka mentette meg, sőt emelte az egekbe — és az IMDB száz legjobb filmet felsorakoztató listájának első helyére. Tim Robbins és Morgan Freeman talán a világ két legrokonszenvesebb elítéltje. A film, melyet mindenki szeret, és mindenkihez szól, külön érdekessége, hogy egyáltalán nem horror, helyette minden idők legszívmelengetőbb börtöndrámája, mely nem vámpírokról és gyilkos bohócokról, hanem a barátságról és a reményről szól.

 

Tortúra (1990)

Kathy Bates élete során csupán egyetlenegyszer nyert Oscart, az 1990-ben készült Tortúráért. Alakításától máig mindenkinek a hideg futkos a hátán. A filmben Anne Wilkes foglyul ejti kedvenc íróját (James Caan), és követeli, hogy hozzon helyre minden hibát, melyet regényeiben elkövetett. Csakhamar kiderül, a nő totális elmebeteg, ezért egy emberként szurkoltunk azért, hogy hősünk valahogy megmeneküljön. Egy feszült tempójú és ijesztő film, King egyik legjobb regényéből.

 

A menekülő ember (1987)

Egy bűnös élvezet, szintén a videotékák korszakából, ráadásul A menekülő ember című kisregényt King nem is a saját, hanem Richard Bachman írói álnevén írta, és 1982-ben jelent meg. Az Arnold Schwarzenegger főszereplésével bemutatott disztópikus akciófilmben egy televízióban közvetített valóságshow-ban próbálnak túlélni jobb sorsra érdemes hőseink, miközben már-már komikusnak ható, tipikusan a ’80-as éveket idéző erőszakos jelenetek sorát láthatjuk, tengernyi művérrel. Ha nem is ez Arnie legjobb filmje, a King-rajongók (és a ’80-as években született gyerekek) imádták!


Fotók: Imdb

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..