home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
A legjátékosabb gyűrű
Szerda Zsófia
2023.10.07.
LXXVIII. évf. 40. szám
A legjátékosabb gyűrű

A délvidéki magyar színjátszás napja október 29-e, hiszen ezen a napon mutatták be Szabadkán Balázs Béla Boszorkánytánc című darabját Pataki László rendezésében, akiről az a bizonyos, híres-neves pecsétgyűrű is kapta a nevét, melyet szívesen húz ujjára, aki elnyeri. Ezen a napon adják át ugyanis ünnepélyes gálaműsor keretében a legjobb színészi alakításért járó Pataki-gyűrű díjat is az előző, 2022/2023-as színházi évad legjobbjának.

A Vajdasági Magyar Drámaíró Verseny végén kihirdették a díj idei várományosait is, akiket Mezei Zoltán színművész válogatott, így a következő színészek és színésznők izgulhatnak majd október 29-én: Krizsán Szilvia, az Újvidéki Színház színésznője, aki jelölését Gina szerepéért kapta, melyet A Šopalović vándortársulat című előadásban mutatott be. A szabadkai Népszínház színésznője, G. Erdélyi Hermina az Iglic címszerepéért, Ralbovszki Csaba, a szabadkai Népszínház színésze a Nem élhetek muzsikaszó nélkül című előadásban Lajos bácsi szerepéért érdemelte ki a jelölést. Mészáros Gábor, a Kosztolányi Dezső Színház színésze is izgulhat, akit a Vendég szerepéért választottak ki, a Ne lőj a fecskére! című darabban, és végül, de nem utolsósorban Virág György is a jelöltek között szerepel. A Zentai Magyar Kamaraszínház színművészét Krogstad szerepéért emelték ki a Nóra és Torvald című előadásban. A díjátadóval egybekötött gálaműsort október 29-én tartják meg, a szabadkai Népszínház Jadran Színpadán. A díjról háromtagú zsűri dönt, Igor Burić újságíró, kritikus, Kovács Bálint újságíró, kritikus és Pressburger Csaba publicista, szerkesztő.

A gálaműsort megelőző napokban igazi színházi ünnepi hét vár a közönségre, hiszen a délvidéki magyar színjátszás napjának keretében több vendég előadást is láthat a szabadkai közönség a Jadran Színpadon. Október 25-én, szerdán Szántó Armand és Szécsén Mihály Paprikáscsirke című darabját hozza el a kupuszinai Petőfi Sándor ME Sturcz József Színjátszó Csoportja, másnap, azaz október 26-án az újvidékiek vendégjátéka van soron, akik az Urbán András rendezésében bemutatott Neoplanta című előadást játsszák. Október 27-én, pénteken Süskind A nagybőgő című komolyzenei stand-upja van műsoron, előadja Klem Viktor. A sort a Zentai Magyar Kamaraszínház zárja október 28-án, szombaton Yasmina Reza Művészet című darabjával, melyet Mezei Kinga rendezett. Az előadások 19.30-kor kezdődnek.

Nem csak vendég előadásokat láthatunk majd, hiszen október 24-én lesz a Kortárs Vajdasági Magyar Szerzők Felolvasószínháza, melyet két részben élvezhet a közönség (két drámát olvasnak fel) a Kosztolányi Dezső Színházban. Az első előadás 17, a másik 19 órakor kezdődik, majd Oláh Tamás vezetésével beszélgetés következik az alkotókkal. A pályázat egész évben nyitva áll. Tavaly nem tudták megszervezni a bemutatást, mert nem volt rá anyagi keret, az idén a két év alatt beérkezett összesen tíz drámából választanak kettőt. Ezek válogatói: Brestyánszki B. Rozi, Mészáros Anikó, Körmöci Petronella. A felolvasószínházi előadások rendezői: Némedi Emese és Kucsov Boris.

Ünnepeljük együtt a délvidéki magyar színjátszás napját!

Fotó: Szerda Zsófi

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..