home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
A legendás Lada Niva (2.)
Berta Attila
2017.06.29.
LXXII. évf. 25. szám
A legendás Lada Niva (2.)

A Niva modernizációjával a motor fogyasztását is sikerült csökkenteni, de továbbra sem mondható el róla, hogy takarékos.

A városi közlekedésben 11—13 litert fogyaszt, nyílt úton pedig ritkán megy 8 liter alá. Ha off-road hajtjuk az autót, a fogyasztás meghaladhatja a 20 litert is. Éppen ezért óvatosnak kell lenni, mert a 42 literes tartály nem igazán enged nagy mozgásteret. A gazdaságos fogyasztás érdekében szerencsére nagyon könnyű beszerelni a TNG rendszert (gázmeghajtás, melynek ára jóváhagyással együtt 700 euró).

Első látásra ennél az autónál semmi sincs úgy, ahogy lennie kellene — ezt a modern autóknál már megszokhattuk. Amikor azonban beülünk a Nivába, becsukjuk az ajtót, és elindulunk, minden a helyére kerül, a vezetés érdekes, sőt izgalmas lesz. Mellesleg, egy ilyen járművet hajtani nemcsak szükséglet, hanem életforma is. A Niva lehet családi autó is. Két dolgot viszont figyelembe kell venni: nem túlságosan biztonságos, valamint nincs benne klíma.

A Lada Niva ára 9500 euró, illetve beépített TNG rendszerrel 10 200 euró. A jogi személyeknek visszajár a PDV (áfa), így nekik 8500 euróba kerül.

Urban verzió a városi kalandoroknak

Hogy minél több vásárlót vonzzon magához, a Lada nagy energiával és jó ízléssel „ráncfelvarrást” hajtott végre a Niván, és így jött létre az Urban. Külsőleg megváltozott az elülső hűtőrács és a lökhárító, ezek a részek mostantól a kocsi színében szerepelnek, illetve műanyagból készülnek. A felnik alapanyaga alumínium, ami pedig a festés színeit illeti: a pasztell és a metál árnyalatai közül lehet választani. Az utastérben az üléseket átformálták, lágyabb borítást és fűtést kaptak. Megváltozott a kormány és a központi konzol kinézete is, a visszapillantó tükör, valamint az ablakok elektromosan mozgathatóak. Az Urban verzió ára jelenleg 10 300 euró.

A Niva az első olyan modell, amelyet a Lada cég önállóan tervezett, noha sok apró részletet a Fiat 124–től vett át. Bizonyossá vált, hogy a Porsche sokat segített a technikai fejlesztés terén, főként a motor és a mechanikai megoldások kérdésében.

Hivatalosan 1977–ben mutatták be, a nyugat-európai piacon 1978–ban debütált. A szokatlan megjelenése miatt ez a kis „szörnyeteg” azonnal belopta magát sokak szívébe. Mindössze egy évvel a felbukkanása után a Niva meghódította osztályának 40%-os piaci részesedését Nyugat-Európában. Szerte a világon nagy sikerrel árulták, az emberek pedig megszerették.

Mi a népszerűségének titka? Az ár, az erő és a terepjárói képesség kitűnő kombinációja. Egyformán értékelik azok a cégek, amelyeknek terepjáróra van szükségük, és a „kalandorok”, akiknek a Niva ára nem okoz gondot a második vagy a harmadik autó után.

(Vége)

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..