home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
A kutya karmai közt
Brasnyó Zoltán
2022.03.03.
LXXVII. évf. 8. szám
A kutya karmai közt

Tizenkét Oscar-jelölésével a rekorderek közé emelte magát Jane Campion filmje, mely Thomas Savage 1967-beli, önéletrajzi ihletésű regényéből készült. A Netflixen debütált a mintegy kétórás játékidővel bíró, tabudöntögető western, melyet akár többször is érdemes megnézni. Rendkívül erős, sőt mesteri színészi játék, mély és átgondolt történetvezetés, teljes odafigyelést kívánó, mellbevágó végkifejlet.

A kutya karmai közt nem könnyű film, sőt igen furcsa. Furcsa, mert nem szoktunk hozzá a klisékkel teli Hollywood felszínén időnként felbukkanó csiszolatlan gyémántokhoz, és furcsa azért is, mert a karakterek motivációi, tettei nem feltétlenül maguktól értődőek — legalábbis elsőre. Campion filmje zseniális, érzékeny és nagyon egyedi. 2021 vitán felül legjobb filmjei között van, legalábbis ami a saját listámat illeti. Egy igazi tour de force, ahogyan az angolok mondják, Benedict Cumberbatch színészi játéka esetében legalábbis feltétlenül. Karrierje eddigi talán legjobb alakítását nyújtja.

1925-ben Montanában járunk. A vadnyugat korszaka már leáldozott, az iparosodás beindult, a világ változásai drámai ütemben zajlanak. Egy gazdag és befolyásos marhapásztorcsalád két gyermeke, a szűkszavú George (Jesse Plemons) és a nagyszájú, tiszteletet parancsoló őscowboy-archetípus, Phil (Benedict Cumberbatch) éppen egy marhaportyán vesznek részt az embereikkel. George egy pihenő alkalmával közelebbi kapcsolatba kerül Rose-zal, a fiatal özvegyasszonnyal (Kirsten Dunst), aki egy fogadót vezet a fiával, Peterrel (Kodi Smit-McPhee). Phil már a kezdettől fogva rossz szemmel nézi őket. Nem képes túllépni Peter nőies vonásain, folyamatosan megalázza és sértegeti a fiút. Rose-t egyszerű hozományvadászként jellemzi, de hiába fejezi ki dühét és csalódottságát az öccsének, már késő: George elveszi Rose-t, és a családi birtokra viszi Peterrel együtt. A fiú és édesanyja kénytelenek elfogadni és tűrni az újdonsült nagybácsi, Phil ellenük folytatott pszichológiai hadviselését. Ez néha enyhébben, néha pedig valódi terrorként tör a felszínre a láthatóan egyre elkeseredettebbé váló Philnél. Rose a férje háta mögött az alkoholba menekül, Peter pedig teljes mértékben egyetemi tanulmányaira koncentrál, orvos szeretne lenni ugyanis.

Hamarosan azonban kiderül, Phil egy rég eltemetett titkot őriz, annak érdekében pedig, hogy az sohase derüljön ki, valódi személyiségét minden eszközzel megpróbálja leplezni. Nem hajlandó mosakodni, sőt, arra sem képes, hogy lecserélje mocskos gönceit, vagy részt vegyen bármilyen kötelező társadalmi eseményen. A vadnyugati keményfiúk összes sztereotípiáját magán hordozza. Elejtett beszélgetésekből azonban kiderül, Phil egykor a Yale Egyetemre járt, és jóval műveltebb, mint amilyennek tűnik. Phil tragédiája valójában az, hogy rossz helyen és rossz időben született. A vadvidék férfias világában nincs helyük a gyengéknek, nincs helye a másságnak és az őszinte érzelmeknek. Ráadásul George és Rose szerelme úgy tör elő a szikes talajból, mint a sivatag virága, ami csak még jobban megrengeti Phil világát. Mindeközben Peter homoszexualitása sohasem bizonyosodik be. Nincs coming out, Phil mégis tudni véli az igazságot. Tudja, hiszen maga is őrlődik, a kőkemény, cserzett bőrű cowboyálca ellenére is.

A film másik láthatatlan főhőse Bronco Henry, Phil egykori mentora, akire a történet több pontján is hivatkozik. Ő tanította meg túlélni, ő volt az ember, aki férfit faragott belőle. Phil élete ebben a kettősségben telik hosszú évek óta, Peter érkezése pedig új érzéseket, először dühöt, majd rokonszenvet, később pedig küldetéstudatot ébreszt benne. Szeretné, ha ő is ugyanúgy segíthetne Peternek, ahogyan Bronco Henry segített neki annak idején. A háttérben viszont egy másik fogadalom is beteljesülőben van, mely nem más, mint Peter saját küldetése. Ez pedig valójában a film legelső mondata.

A kutya karmai közt címe egy bibliai kép, mely Dávid királyhoz kötődik, és a film zárójelenetében is felbukkan. Jelentése sokféleképp értelmezhető — Peter, Rose és Phil esetében is. Megmenteni a hozzánk legközelebb állókat a veszélytől, vagy pedig saját magunkat a társadalom által ránk kényszerített béklyóból. Gyönyörű fényképezés, kiváló színészi alakítások, meghökkentő befejezés. Egyszóval A kutya karmai közt egy bravúros film, mely a felejthető alkotások tengerében valódi értéket és mélységet képvisel. A sivatag virága.

Kép: imdb.com

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..