home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
A kultúránk nemzetmegtartó ereje
Tóth Lívia
2020.01.29.
LXXV. évf. 4. szám
A kultúránk nemzetmegtartó ereje

A csókai Orpheus Egyesület ünnepi műsort rendezett a magyar kultúra napja alkalmából.


Tápai Magdolna felvételei

A Művelődési Házban megtartott esemény a magyar himnusz előadásával kezdődött az egyesület Pannónia férfikarának előadásában, majd Tápai Tibor elnök mondott köszöntőt.

Beszédében többek között azt hangsúlyozta, hogy a magyar kultúra sem különb, mint a többi nemzet kultúrája, de számunkra mégis sokat jelent, mert nemzetmegtartó erővel bír. Hozzátette, a magyar kultúra napja akkor válik igazi ünneppé, ha elvégezzük a feladatainkat, őrizzük az anyanyelvünket, tiszteletben tartjuk és továbbadjuk a hagyományainkat.

— Szívből kívánom mindenkinek, aki felelősséget érez a magyar kultúráért, hogy ez a nap igazi ünnep legyen, hiszen szent meggyőződésünk, hogy amit teszünk, azzal a nemzetünket és a jövőnket szolgáljuk — hallottuk Tápai Tibortól.

A program vendégfellépői Törökkanizsáról és Tornyosról érkeztek. A törökkanizsai Tiszagyöngye Művelődési Egyesület Tiszácska leánykara — a csoport művészeti vezetője Basa Krisztina — imregi menyasszony-búcsúztató dalokat adott elő, a Tiszafa tánccsoport pedig kazárbokri táncokkal mutatkozott be. A műsorszám koreográfiáját Gazsó Tibor Somi készítette, a művészeti vezető Romhányi Gabriella és Bartók Zsófia.

A tornyosi Ady Endre Művelődési Egyesület asszonykórusa és tamburazenekara Tóth Ugyonka Frigyes vezetésével, két dalcsokorral örvendeztette meg a közönséget.

Az egybegyűltek nagy tetszéssel fogadták a csókai Vrábel János citerazenekar (művészeti vezető Mihók Attila) és a Pannónia férfikórus (művészeti vezető Buják Andrija) színre lépését is. Mindkét csoport ünnepi összeállításában katonadalok szerepeltek.

A kultúránk a legmélyebb érzések és a legszebb gondolatok összessége, felbecsülhetetlen érték, amelyről a hétköznapok során sem szabad megfeledkezni. A szervezők remélik, hogy a jelenlévők még sokáig őrzik majd a közösen megélt szép pillanatokat.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..