home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
„A kultúránk és magyarságunk megtartása ma is a helytállásunk kérdése”
Tóth Lívia
2019.02.05.
LXXIV. évf. 5. szám
„A kultúránk és magyarságunk megtartása ma is a helytállásunk kérdése”

A magyar kultúra napjának vajdasági központi ünnepsége a Kárpát-medencei Kulturális Fórummal kezdődött, majd az esti díjátadó ünnepséggel folytatódott Zentán.

Az eseményen átadták a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség Magyar Életfa díját, Aranyplakettjét és Plakett elismeréseit, valamint kihirdették a Vajdasági Szép Magyar Könyv pályázatának eredményét is.

 

Gyarapodó magyar közösségek a Kárpát-medencében        

A kulturális fórumon részt vettek az anyaország, a Kárpát-medence, továbbá az egykori jugoszláv területek magyarságának, illetve diaszpórájának képviselői, tisztségviselői, intézményei, ernyőszervezetei.

Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár előadásában kifejtette, a 2018 és 2022 közötti kormányzati időszakban az identitás erősítését, a családok támogatását és a gazdaság fejlesztését tűzték ki célul, és ennek köszönhető, hogy gyarapodó magyar közösségekről beszélhetünk a Kárpát-medencében. Az elmúlt években nagy hangsúlyt helyeztek a szülőföldön való boldogulásra, és a továbbiakban is ezen szeretnének dolgozni.

Kiemelt kulturális beruházásként nevezte meg Vajdaságban a szabadkai Magyar Médiaházat, a zsinagógát, a Zentai Magyar Kamaraszínház kamaratermének létrehozását, Kelebián a Márton Áron Közösségi Házat, Hertelendyfalván a készülő tájházat. Az óvodaprogram keretében régiónkban két új intézmény épül, 42 objektumon felújításokat, fejlesztéseket hajtottak végre, a Petőfi-program pedig azt tette lehetővé, hogy Vajdaságban hét ösztöndíjas tevékenykedjen. Továbbra is gondot viselnek a Kárpát-medencei magyar szakképző intézményekre, valamint folytatódik a Határtalanul program, melynek az az újdonsága, hogy keretében a középiskolások tanulmányi kirándulását is támogatják, illetve külhoni iskolák együttműködésére írnak ki pályázatot.

A tavalyi tematikus évben mintegy 6500 családot, illetve 10 000 gyermeket értek el, az idén a külhoni magyar gyermekek kerülnek a figyelem középpontjába. Emellett 2019 II. Rákóczi Ferenc-emlékév lesz, az első nagyobb eseményre várhatóan március 27-én, a fejedelem születésnapján kerül sor.

A rendezvényen Kelemen László, a Hagyományok Háza főigazgatója, Kárpáti Árpád, az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. kiemelt programok igazgatóságának vezetője és Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke tartott előadást az egybegyűlteknek.

 

Nem szerencse, hanem vállalás és cselekedet

A magyar kultúra napjának hagyományos vajdasági központi eseményén, a zentai Művelődési Ház színháztermében Sutus Áron, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke és Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár mondott ünnepi beszédet.

— Isten, áldd meg a magyart! Égi és földi találkozás! Egyszerre égi és földi együttlét. Bennem büszkeség, hogy fohász és hálaadás. Hogy így kezdődik, így kezdődhet himnuszunk. Hogy ekként szólítja meg nemzetünket. Hívő és hitet tevő közösségként. Istent szeretőként és félőként. Lelki erőnket a Gondviselésre és annak megerősítésére bízzuk! Küzdelmeinket és egyben tettrekészségünket, haza-, föld- és szülőföldszeretetünket kimondva oltalomba ajánljuk! Szerető áldozatként! Isten, áldd meg a magyart! Szavunk, vállalásunk az egekig szól! Mára körülöleli az egész földgolyót. A Kárpát-hazán túl minden területet, ahol a magyarság saját közösségi életet kíván teremteni — kezdte Sutus Áron a köszöntőjét.

A folytatásban annak jegyében méltatta a magyar kultúráért síkraszálló egyesületek munkáját, a Kárpát-medencei és anyaországi összetartozás, együttműködés jelentőségét, hogy sorsunkat és közösségünket az együtt vállalt ünnepek és hétköznapok formálják, valamint felsorolta azokat a jeles dátumokat, évfordulókat, amelyekről az idén emlékezünk meg.

— Hagyománnyá vált, hogy ezen az évfordulón a magyar kulturális szervezetek képviselői: vajdaságiak, magyarországiak, Kárpát-medenceiek összegyűlnek itt, Zentán, hogy együtt vitassák meg a magyarság helyzetét, együtt gondolkodjanak a közös jövőnkről. Köszönjük a szervezőknek: a Magyar Nemzeti Tanácsnak, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetségnek és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézetnek, hogy évről évre együtt élhetjük meg a magyar kultúra határtalanságát! Ez a minden szempontból egyedülálló rendezvény azonban még valamit üzen: magyar kultúra ma sincs és soha nem is lesz nélkülünk. Mi, magyarok ugyanis jól tudjuk — mert a történelem viharos évszázadaiban megtanulhattuk —, hogy a magyarság megmaradása nem magától értetődő, szükségszerű fejlemény, nem szerencse dolga, hanem vállalások és cselekedetek eredménye — hangsúlyozta Potápi Árpád János. Ezután így fűzte tovább ünnepi gondolatait: — A kultúránk és magyarságunk megtartása ma is a helytállásunk kérdése. A sorsunk a mi kezünkben van. Megtanítjuk-e a gyermekeinket a magyar szóra, össze tudunk-e fogni iskoláink megmaradásáért, ragaszkodunk-e a ránk jellemző dallamainkhoz és hagyományainkhoz? Köszönjük a külhoni magyar közösségeknek, a vajdaságiaknak, Kárpát-medenceieknek, a diaszpóra magyar szervezeteinek, hogy ezekre a kérdésekre jó válaszokat adnak, hiszen amikor gyermekeik jövőjéről döntenek, akkor az anyanyelv biztonságát választják számukra.

 

A Vajdasági Szép Magyar Könyv 2018 pályázaton dicsérő oklevélben részesült A mi sporthőseink című kötet, mely a Hét Nap gondozásában jelent meg. A szerzője Tóth Tibor, a karikatúrákat Szalai Attila készítette, a műszaki szerkesztője pedig Lackó Lénárd.

 

Magyar Életfa díjat kapott az újvidéki Beszédes Margit karnagy, a csókai Kónya Sándor verséneklő, népzenei gyűjtő, a temerini Németh Mátyás fényképész, a Magyar Szó nyugalmazott fotóriportere, valamint a kúlai Vendel Gyöngyi karnagy. Az Aranyplakettet Németh István, a Zenetudományi Intézet nyugalmazott munkatársa, népzenekutató és -gyűjtő érdemelte ki. Az idei díjátadó ünnepségen vette át a tavaly odaítélt Aranyplakettet dr. Halzl József, a Rákóczi Szövetség tiszteletbeli elnöke. Plakettben részesült a muzslyai N. Czirok Ferenc költő, irodalomszervező, a kúlai Pásztor József gyermekszínjátszócsoport-vezető, amatőr színjátszó, a törökkanizsai Szabó József helytörténet-kutató, a tornyosi Tóth Ugyonka Frigyes tamburás, művelődésszervező és a pancsovai Varga Ernő közösség- és művelődésszervező.

Ezen a rendezvényen hirdették ki a Vajdasági Szép Magyar Könyv 2018 pályázat eredményeit is. A fődíjat Ricz Géza Peripheria című albuma érdemelte ki, mely a Symposion és a Forum Könyvkiadó közös kiadásában jelent meg. A szakbizottság emellett több kategóriában nevezett meg nyerteseket, valamint dicsérő okleveleket is adományozott.

Az ünnepség Beszédes Margit karnagy vezényletével az újvidéki Kapisztrán Ferences Ifjúsági Kórus alkalmi koncertjével ért véget.


Herédi Krisztián felvételei

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..