home 2024. június 16., Jusztin napja
Online előfizetés
A külhoni részeken élő gazdák EP-képviselete
Tóth Lívia
2024.05.24.
LXXIX. évf. 21. szám
A külhoni részeken élő gazdák EP-képviselete

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke, a Fidesz—KDNP EP-képviselőjelöltje Moholon megtekintette egy helyi mezőgazdasági vállalkozó gazdaságát. Almádi Gábor gazdálkodó a bátyjával 600 hektáron termeszt cukorrépát, repcét, búzát, napraforgót, kukoricát, kaprot, szóját és ipari paprikát. A rangos vendéget a látogatásra elkísérte dr. Pásztor Bálint, a VMSZ elnöke, Tóbiás József, a VMSZ adai listavezetője, Horvát Király Andrea, a VMSZ gazdasági és Juhász Attila, a VMSZ mezőgazdasági államtitkára, valamint a párt más tisztségviselői és önkormányzati képviselőjelöltjei.

— Noha határ választ el bennünket, mégiscsak együvé tartozunk, és én feladatomnak gondolom, hogy ha az Európai Parlamentben lehetőséget kapok, áttételes módon igyekezzek az itteni gazdatársaknak is egyfajta képviseletet adni. A Kárpát-medencei Magyar Gazdák Egyeztető Fóruma már korábban is módot teremtett arra, hogy a vajdasági agrárszervezetekkel jól együtt tudjunk működni — nyilatkozta Győrffy Balázs, aki arra biztatja az itt élőket, hogy a helyhatósági választáson olyan emberekre voksoljanak, akik értékelik azt az erőfeszítést, amelyet az élelmiszer-előállítás kapcsán a gazdálkodók tesznek.

A program folytatásában Győrffy Balázst, Pásztor Bálintot és a küldöttség többi tagját Zentán, a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségének (VASZ) felújított székházában várták, ahol a falugazdász-irodák vezetőivel is találkoztak.

Az egybegyűlteket Nagy Miklós, a VASZ elnöke köszöntötte. Beszédében a többi közt kitért a pályázati lehetőségekre és a falugazdász-hálózat fontosságára. Elmondta, a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségét 2006-ban alapították azzal a céllal, hogy segítse és helyzetbe hozza a vajdasági magyar termelőket. Az első falugazdászok már 2007-ben megkezdték a munkát, melyet azóta is folyamatosan végeznek, és ebben az önkormányzatok is hathatós támogatást nyújtanak. A magyarországi kormány segítőkészségének köszönhetően jelenleg 19 falugazdász van munkaviszonyban, aki 46 helyszínen végez szolgálatot.

Nagy Miklós kitért a Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége székházának a történetére is, majd Kobrehel Ervin elnök számolt be a csaknem 500 tagot számláló Zentai Gazdakör tevékenységéről.

Dr. Pásztor Bálint a felszólalásában rámutatott, a mezőgazdasági termelőknek érdekük, hogy az Európai Parlamentben minél több olyan képviselő legyen, aki a mezőgazdaságot a helyén tudja kezelni, és érti a mezőgazdaság jelentőségét a XXI. század Európájában is.

— Ami pedig az önkormányzati választásokat illeti, nagyon fontos, hogy olyan polgármestereink legyenek, akik támogatják például a falugazdászoknak a működését. Elhangzott, hogy ott van falugazdász, ahol VMSZ-es a polgármester. Ezért hangsúlyozzuk, hogy a vajdasági magyarság érdeke, hogy június 2-a után minél több polgármestere legyen a VMSZ-nek.

Győrffy Balázs kiemelte, az Európai Parlament képviselőjeként nemcsak a magyarországi, hanem a külhoni részeken élő gazdák érdekeit is képviselni szeretné.
— Vannak olyan közösségek a magyar nemzettesten belül, amelyeknek az európai uniós képviselete direkt módon nincs megoldva, és értelemszerűen ez a térség is idetartozik. Az a jó kapcsolat, amely jóval több mint tíz éve tart a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségével, adott annyi hátteret és tapasztalatot, hogy talán képes leszek a vajdasági emberek érdekei szerint is cselekedni az Európai Parlamentben.

Győrffy Balázs arra kérte a magyar közösséget, hogy tagjai a vezetőik megválasztásakor körültekintően járjanak el. Azoknak a személyeknek szavazzanak bizalmat, akik mögött olyan közösség és politikai erő áll, amely már bizonyított, valamint képes és akarja is azt a segítséget nyújtani, amelyre az ittenieknek szükségük van.

Fényképezte: Tóth Lívia

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..