home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
A kulcsszó: fejlesztés és befektetés
Talpai Lóránt
2013.01.16.
LXVIII. évf. 3. szám
A kulcsszó: fejlesztés és befektetés

Kókai Mernyák Melindát tavaly választották meg Topolya polgármester asszonyának. A város vezetésében szerzett egyévi tapasztalatairól, eredményeiről, illetve a kidolgozott terveiről kérdeztük.

* Milyen volt a polgármesterség első esztendeje? Mely tapasztalatok, illetve eredmények vagy események voltak emlékezetesek?
— A múlt esztendő számomra főként a tanulás jegyében telt el, hiszen újdonság volt számomra a polgármesteri tevékenység. A munkatársaimmal először is egy adatbázis kiépítésébe kezdtünk bele, azaz feltérképeztük azokat a lehetőségeket és adottságokat, amelyekkel Topolya rendelkezik. Ezt az adatbázist még mindig bővítjük. Meg kellett továbbá ismerkednem a községünkhöz tartozó tizenöt helyi közösséggel is. Ezek a települések eléggé szétszórtan helyezkednek el, tehát a topolyai önkormányzat határai eléggé tágasak. Megismerkedtem a gazdaság képviselőivel és a gazdálkodókkal is. Nagyon fontos volt jó viszonyt kialakítani velük, hiszen az önkormányzat főként az adóbevételekből gazdálkodik. Az adatbázisunkba bevontuk a településünkön működő vállalatokat, vállalkozókat és a gazdálkodókat. Hozzáláttunk egy gazdasági projektum kiépítéséhez is. E tervezet révén képzeltük el a topolyai egyesületeket és civilszervezeteket összekapcsolni. Ily módon lehetőség nyílik a jövőben közös pályázatok kidolgozására. Terveink és elképzeléseink tehát vannak, de sajnos gyorsan rá kellett döbbennem, hogy térségünkben a hivatalnoki munka nagyon lassú, emiatt a különféle engedélyek meg dokumentumok beszerzése hosszú időbe telik. Ezért a terveink jelentős részének megvalósítása áttevődik a következő esztendőre, tehát az úthálózat, a körforgalmak, a kerékpárutak és a játszóterek építése ebben az évben is folytatódik. Az engedélyek beszerzése, mint említettem, nagyban fékezi a munkánkat. Hogy egy példát említsek: szerettük volna felújítani a vasútállomást, de a Szerbia Vasutak csak nagy nehezen írja alá az engedélyeket, illetve bizonyos dokumentumokat, akárcsak a Szerbiai Utak Közvállalat is. Tehát sok esetben nem is az anyagi fedezettel van gond, hanem azzal, hogy rengeteget kell kilincselni különféle hivatalokban. Bízunk abban, hogy ennek ellenére tavaszig sok tervünket megvalósítjuk: a hat játszótér közül például már négyre megérkeztek a felszerelések, és márciusra már fel is avathatjuk őket. A területrendezést is folytatni fogjuk, a kerékpárút-hálózat tervét is kidolgoztuk már. Reményeink szerint a Bajsai úttól a Zentai útig fog húzódni az egyik kerékpárút, a másik pedig a kaszárnyától a topolyai tóig. Idetartozik még az úthálózat fejlesztése is. Két körforgalom máris megépült a városban, az év folyamán pedig a központba tervezett építéséhez is hozzálátunk.

* Mit tudhatunk az önkormányzat anyagi helyzetéről? Sikerül-e a közismert gazdasági nehézségek közepette stabil költségvetésből gazdálkodni?
— A pénzügyekkel megbízott munkatársaimnak mindenképpen szeretném megköszönni az eddigi munkájukat, nekik hála sikerült több pénzt begyűjteni az önkormányzat kasszájába. Ez részben annak is köszönhető, hogy a topolyai önkormányzatot az első, azaz a legtehetősebb kategóriából a második kategóriába helyezték, így most nagyobb állami támogatásban részesülhet. Topolyán az előző és a mostani vezetőség is mindig arra törekedett, hogy egyformán kezelje az összes helyi közösséget, és a lakosság számarányának figyelembe vételével ossza el köztük a fejlesztésekre szánt pénzt. Ezért fejlődhetett minden település. Valahányon megpróbáltuk a vízvezeték- és az úthálózatot is korszerűsíteni, azonkívül némely közintézmények épületét is felújítani. Az idén is folytatni fogjuk a fejlesztést. Tavaly mintegy 960 millió dinárból gazdálkodtunk, ebben az évben pedig mintegy 1 milliárd 36 millió dinár áll majd rendelkezősünkre.

* A költségvetés tükrében melyek a jövő évi terveik? Terveznek-e nagyobb beruházásokat, vagy apróbb lépésekben haladnak tovább?
— Az infrastruktúra fejlesztésén kívül elsősorban az oktatást szeretnénk előtérbe helyezni. Jelenleg 13 épületben folyik oktatás, nyolc általános és három középiskolánk van, azonkívül társult iskola és zeneiskola is működik. Három tanintézetben és egy egészségügyi intézményben már elvégeztük a fűtőrendszer rekonstrukcióját, de a többi intézményét is szeretnénk korszerűsíteni. Az energiatakarékosság elsődleges elv ezekben a jövő szempontjából fontos befektetésekben. Emellett mindenképpen egy még inkább emberközpontú és lakosságbarát várost szeretnénk kiépíteni. Olyat, amelyben a közösségi élet a lehetőségek szerint szebbé és jobbá válik. Természetesen elsődleges fontosságúnak tartjuk a munkahelyteremtés feladatát is, illetve a meglevő ipari infrastruktúra fejlesztéséét, új befektetők reményében. Sok befektető érdeklődését felkeltettük már, de az ipari park még nem készült el teljesen, ezért számos invesztíció elmarad. Ennek hiányát pótolni szeretnénk. Kiemelt célunk továbbá a mezőgazdaság és a gazdálkodók támogatása. Folyamatban van a mezőgazdasági földbirtokok bérbeadása, a mezőgazdasági alapból pedig mintegy 8 millió dinárral szeretnénk támogatni a kisvállalkozókat. Végezetül még hozzátenném, hogy a környező önkormányzatokkal, azon belül is a magyar vezetőségű önkormányzatokkal remekül működünk együtt. Sokan fordulnak hozzánk tanácsért, főként mezőgazdasági kérdésekben, mivel példaértékűnek tekintik az általunk működtetett rendszert.
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..