home 2023. február 06., Dóra napja
A kritikus tömeg
2016.06.19.
LXXI. évf. 24. szám

Egyre inkább duzzad a belgrádi Savamala városrész rombolásával kapcsolatos botrány. Maga a kormányfő jelentette be, hogy az ügy mögött a legrangosabb városvezetőket kell keresni. A főváros is forrong, tízezrek tüntettek. Šešelj ismét reflektorfénybe került, és a vagyoneredet vizsgálatáról szóló törvény is készülődik.

Šešelj és Vučić találkozása

Vojislav Šešelj, a Szerb Radikális Párt elnöke a múlt héten találkozott Aleksandar Vučić miniszterelnök-jelölttel. A radikálisok vezetője kijelentette, hogy csak akkor hajlandó a kormánykoalícióhoz csatlakozni, ha az letér az európai útról, s Oroszország felé fordul. Šešelj azt is mondta az újságíróknak, hogy úgy érezte magát a megbeszélésen, mintha életében először találkozott és most ismerkedett volna meg Vučićtyal. (Tanjug)

A savamalai rombolás mögött a belgrádi hatóságok állnak

Aleksandar Vučić sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a savamalai, illegális, éjszakai bontás mögött a belgrádi hatóságok állnak, s az ebben érintettek viselni fogják a következményeket. Siniša Mali belgrádi polgármesterrel kapcsolatban azt mondta, hogy a jelenlegi városelnök az egyik legjobb a város történetében, de az ügyben érintettek hibát követtek el, s ennek politikai, bűnvádi és jogi következményei lesznek. A belgrádi polgármestert a sajtó munkatársai nem tudták elérni, a B92 szerint azért, mert olyan döntés született, hogy Mali egyelőre nem fog nyilatkozni az ügyben. (Večernje novosti, B92)

Tízezrek tüntettek

A hétvégén tízezrek tüntettek a szerb fővárosban a savamalai rombolás miatt Kié a város? jelszóval. Élesen támadták a Belgrád építésével kapcsolatos terveket, s arra is rámutattak, hogy a polgármester távozása nem fogja megoldani a gondokat, mivel egészen biztosan nem egyedül döntött a rombolás kérdésében. (B92, Beta, N1)

Szerbia nem jogállam

A belgrádi épületrombolással kapcsolatban a Danasnak nyilatkozó jogászok azt mondták, Szerbiában nem működik a jogállam, s az ügyészség azért nem indított eddig vizsgálatot a savamalai ügyben, mert a miniszterelnök döntésére vár. (Danas)

Négyszáz euró felett a fizetés

Aleksandar Vučić kijelentette, hogy áprilisban az átlagfizetés 401 eurót tett ki. A kormányfő szerint ez annak a mutatója, hogy a magánszektorban növekedtek a bérek, és az év végéig vagy a jövő év elejéig a közszférában is emelésre lehet számítani. (Tanjug)

Szó sem lehet béremelésről

James Roaf, az IMF szerbiai vezetője kijelentette, hogy az idén szó sem lehet béremelésről a közszférában, s a nyugdíj összege sem növekedhet, mivel késésben van a közszféra racionalizációja. Az IMF vezetője szerint erre jövőre sem lehet számítani. A szakértők egyébként azt állítják, hogy mintegy 75 000 ember munkahelye válik majd feleslegessé, ha megkezdik az állami szektor újabb karcsúsítását. (Tanjug)

Šešelj Đinđićről

Vojislav Šešelj radikális pártvezér szerint a meggyilkolt Zoran Đinđić miniszterelnök nem érdemli meg, hogy köztéri szobrot emeljenek neki Belgrádban, mert számos bűnügyben volt érintett. A köztéri szobor felállítását egyébként Aleksandar Vučić jelentette be, az eseményre pedig a néhai kormányfő halálának tizenötödik évfordulóján fog sor kerülni. (Tanjug)

Készülőben a vagyoneredetről szóló törvény

A Kurir napilap úgy tudja, hogy folyamatban van annak a törvénynek a kidolgozása, amely a vagyoneredet vizsgálatát kívánja rendezni. A tervezet elsősorban a politikusokra, a kábítószer-kereskedőkre és az úgynevezett tajkunokra, vagyis az újgazdag befektetőkre fog fókuszálni. Ha a gyanúba keveredett személy nem tudja igazolni vagyona eredetét, 75%-os adót fognak rá kivetni. A belgrádi újság több politikus nevét is megemlítette, ők állítólag ilyen vizsgálat elé fognak nézni. Köztük van Tomislav Nikolić, Branko Ružić, Dragan Šutanovac és Zorana Mihajlović is. (Kurir)

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Belpolitika rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..