home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
A közvállalatok kötelesek beruházni az áremeléseik után
Kartali Róbert
2023.01.26.
LXXVIII. évf. 4. szám
A közvállalatok kötelesek beruházni az áremeléseik után

Mind a tizennégy közvállalat, illetve város által alapított kft. idei programtervét elfogadták a Szabadkai Városi Képviselő-testület ülésén. Annak érdekében, hogy a továbbiakban is zavartalanul tudják végezni a szolgáltatásaikat, elkerülhetetlen lépés volt az áremelés, mely februártól lesz esedékes. Ennek fejében arra kötelezték a közvállalatokat, hogy önerőből hajtsanak végre különféle beruházásokat.

A tizennégy közvállalat idei működési terve összesen mintegy 8 milliárd dinárt ölel fel — adott betekintést az ülés előtt dr. Pásztor Bálint. A városi képviselő-testület elnöke összegezte a közvállalatok idei évre vonatkozó beruházásait.

— A Vízművek esetében több helyi közösség vonatkozásában bővülni fog a vízhálózat. Települések vízvezeték-hálózatának a tervei készülnek el, többek között Tavankút, Mérges, Királyhalom, Ludas, Nosza és Hajdújárás esetében. Ezenfelül megkezdődnek a Tiszta Szerbia keretében megvalósítandó szennyvízhálózat-bővítési munkálatok is. A gázművek 21 kilométer hosszan bővíti a hálózatot, ami 500 új csatlakozást jelent. A gázművek összesen 80 millió dinárt fog beruházásra költeni az idén, és továbbra is rendelkezésre áll majd a 12 havi részletben történő fizetési lehetőség. Ami az aszfaltozást illeti, különböző helyi közösségekre vonatkozóan tizenhét utca esetében készül el a tervdokumentáció. Többek között Radanovác területén a Peščara utcára, Királyhalmon a Móra Ferenc utcára, Palicson pedig a Lopudska és a Lovačka utcákra vonatkozóan. Ami pedig az útjavítást és az utak építését illeti, több helyi közösség területén fognak megvalósulni ezek a munkálatok, többek között a Vasutas, a Zorka, továbbá a Kér és a Kertváros Helyi Közösségek területén. Ezek csak a szabadkai eszközökből létrejövő beruházások, emellett pályázunk a tartománynál és a köztársaságnál, ahogy tettük az előző években is, annak érdekében, hogy minél több utcát ki tudjunk aszfaltozni.

Pásztor Bálint azt is kiemelte, hogy Palicson a Palicsi Park Kft. az idén befejezi az Aquapark kiépítését, és folytatják az üdülőtelep rendezését, mely munkálatok tavaly év végén indultak el. Emellett fel lesz újítva a sétány a Palicsi-tó mellett, a President szállótól a férfistrandig.

— Az idei programtervek meghatározásakor az elsődleges cél az volt, hogy a rendszer működtetése folyamatos legyen. Már az is hatalmas eredmény, hogy minden üzemel, van fűtés, gáz, ivóvíz, szennyvízelvezetés, és a kommunális hulladék elszállítása sem akadozik. Palics pedig a továbbiakban is úgy legyen karbantartva, mint ahogyan eddig volt — mutatott rá Kern Imre, a város alpolgármestere az ülés utáni nyilatkozatában. — Nem tudjuk szem elől téveszteni azt a tényezőt, hogy gyakorlatilag megváltoztak a működési körülmények. Az elsődleges cél az egész rendszer működésének biztosítása, ehhez elengedhetetlen volt az áremelés. Ugyanakkor azt is megbeszéltük a vállalatok igazgatóival, hogy egy részét ennek az áremelésnek beruházásokra fordítjuk. Például a Vízművek kötelezettséget vállalt, hogy az emelés mintegy 40 százalékát ily módon visszaforgatja.

— A Vajdasági Magyar Szövetségben úgy értékeljük, hogy mind a tizennégy vállalat esetében ezek a tervek alaposan ki lettek dolgozva, Szabadka fejlődését szolgálják, illetve megfelelnek a szabadkai polgárok igényeinek — emelte ki Nágel János. A VMSZ frakcióvezetője aláhúzta, a Palicsi Park Kft. beruházásai a legjelentősebbek. Az új fürdőkomplexum az év közepéig elkészül, mellette pedig kiépítenek egy új parkolót. Hozzátette, a Vízművek is jelentős beruházásokat fog végrehajtani, függetlenül attól, hogy a működése évi 200 millió dinárral van terhelve. A 2012-ben felvett EBRD-kölcsön törlesztése azonban jövőre lejár, így azután még több eszközt tudnak majd fejlesztésekre fordítani.

A következő vkt-ülést február 2-án, a hónap első csütörtökén tartják meg.

Fényképezte: Kartali Róbert

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..