home 2024. május 07., Gizella napja
Online előfizetés
A község és az iskola ünnepe
Talpai Lóránt
2023.11.24.
LXXVIII. évf. 47. szám
A község és az iskola ünnepe

Kishegyesre és Bácsfeketehegyre látogattak a Vajdasági Magyar Szövetség tisztségviselői

Kishegyes község napja alkalmából az önkormányzat helyiségeiben a delegáció tagjai díszülésen vettek részt, a jelenlevőket Juhász Bálint, a VMSZ Intézőbizottságának elnöke, a Prosperitati Alapítvány ügyvezetője, valamint Kishegyes Község Képviselő-testületének elnöke köszöntötte.

Elmondta, hogy minden évben ezen a napon ünneplik Kishegyes község napját, hiszen a község 1959. november 26-án alakult meg. Egyperces néma tiszteletadással emlékeztek a résztvevők a közelmúltban elhunyt Pásztor István elnök úrra, aki sokat tett a községért, a vajdasági magyar közösségért.

A Njegoš Művelődési Egyesület alkalmi előadása után Marko Lazić, Kishegyes község elnöke összefoglalóját hallhatták a megjelentek:

— Ez alkalommal felidézném, mi mindent tettünk községünkben az életminőség feljavítása érdekében. Egyes projektumok nem vihetőek végbe a megfelelő anyagi eszközük nélkül, a legjelentősebbek ezek közül a 26 km-es szennyvízelvezető hálózat kiépítése Bácsfeketehegyen, a tartományi kormány jóvoltából, Igor Mirović elnök úrnak köszönjük a közbenjárását a projektum megvalósításának érdekében. Befejeztük a szeghegyi és a kishegyesi művelődési ház felújítását, két játszóteret Bácsfeketehegyen és Kishegyesen, önkormányzati eszközökből. 2024-re vonatkozó terveink közt szerepel a 120 millió dináros befektetés az ipari park kiépítésére, Bácsfeketehegy központjának kiépítése és Kishegyesen négy utcájának aszfaltozása.

Ezután dr. Pásztor Bálint, a VMSZ megbízott elnöke és a küldöttség tagjai Bécsfeketehegyre, a Nikola Đurković Általános Iskolába, a kishegyesi Pán Péter Óvodába és a kishegyesi Ady Endre Kísérleti Általános Iskolába látogattak el.

Az oktatási intézmények megtekintése után Pásztor Bálint a következőképp foglalta össze a jövőbeli kilátásokat a fejlesztések tekintetében:

— Fontos, hogy a vajdasági magyar közösségnek a VMSZ képében legyen érdekképviselete, erős jelenléte a tartományi és köztársasági szinten is, mert így a településeink önkormányzatai hozzá tudnak férni belgrádi, illetve újvidéki fejlesztési eszközökhöz. Itt, Kishegyes községben megtekintettünk két iskolát, illetve egy óvodát, mind a három oktatási intézmény esetében elmondható, hogy vagy tartományi, vagy köztársasági eszközökből került sor fejlesztésekre. A VMSZ által vezetett tartományi oktatási titkárság segít a magyar önkormányzatok iskoláinak. Azt gondolom, ez természetes, de fontos, hogy továbbra is ezt a titkárságot a magyar nemzeti közösség képviselője vezesse, az pedig, hogy a köztársasági minisztérium egy kishegyesi vagy bácsfeketehegyi oktatási intézményre eszközöket biztosít, az az elmúlt évek koalíciós együttműködésének a következménye. A jövőben is arra számítunk, hogy ilyen lehetőségekre alapozhassunk, ehhez természetesen az kell, hogy minél erősebb legyen a magyar érdekképviselet a választások eredményeként.

A nap záróeseményeként a kishegyesi Petőfi Sándor Kulturális Központ színháztermében a közönség iskolanapi ünnepi műsort tekinthetett meg, melyen részt vettek a helyi művelődési egyesület szakosztályai és az Ady Endre Kísérleti Általános Iskola tanulói.

Fényképezte: Talpai Lóránt

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..