A közösségi média csapdájában
Összeállította: T. L.
2015.11.30.
LXX. évf. 47. szám
A közösségi média csapdájában

A Facebook nem boldogít — Az öregedést lassító molekula — Földgáz helyett megújuló energiát — Űrhajósokat toboroz a NASA

A Facebook nem boldogít

Egy vadonatúj dán kutatás szerint a Facebook és általánosságban a közösségi média igencsak rossz hatással van a hangulatunkra. A koppenhágai Happiness Research Institution több mint ezer dán önkéntessel végzett kísérletet a Facebookkal kapcsolatban. A kutatás vezetői azt mérték meg, hogy miként különbözik azok hangulata, akik nem látogatták a legnagyobb közösségi oldalt azokétól, akik mindennap használták. A Facebook-mentes csoport, avagy a közösségi médiát hanyagolók sokkal kevésbé érezték magányosnak magukat, sokkal lelkesebbek voltak, és könnyebben hoztak döntéseket. Az általános jobb közérzetük annak volt köszönhető, hogy több időt töltöttek személyesen a családjukkal, a barátaikkal, és azt mondták, könnyebb volt koncentrálniuk egy-egy napi feladat megoldására. „A Facebookon az emberek az életük szebbik oldalát mutatják meg, általában a negatívumok nélkül, ehhez nehéz egy olyan életet mérni, amelyben akadnak rossz napok. Ahelyett, hogy arra figyelnénk, nekünk mire van szükségünk, arra fókuszálunk, hogy másoknak mennyi mindenük van” — írják a tanulmányban a szerzők.

Az öregedést lassító molekula

Az amerikai Salk Intézet kutatói egy olyan kísérleti gyógyszerre találtak rá, amellyel harcba szállhatnak az Alzheimer-kórral. A Salk csapata egy korábbi fejlesztést, a J147 jelű gyógyszer-kezdeményezést emelte újabb szintre. A kutatók bizonyították, hogy az orvosság működőképes az egerek esetében. A J147-tel kezelt rágcsálók emlékezési és észlelési képességei javultak, agyi érrendszerük egészségesebb lett, élettani funkcióik is fejlődtek. „Kezdetben az volt az ösztönző, hogy a gyógyszert egy újszerű állatmodellen tesztelhetjük, mely 99 százalékban megegyezett az alzheimeres esetekkel. De nem gondoltuk, hogy ezeket az öregedésgátló hatásokat fogjuk tapasztalni. A J147 megfiatalította az idős egereket, amit számos fiziológiai paraméter alátámaszt” — jelentette ki Antonio Currais, a Salk Celluláris Neurobiológiai Laboratóriumának munkatársa.

Földgáz helyett megújuló energiát

A szakértők egyre inkább szorgalmazzák a különféle megújuló energiaforrások alkalmazását a fűtés területén. A Magyar Tudományos Akadémia Környezettudományi Elnöki Bizottsága is azok közé a társaságok közé tartozik, amelyek azt javasolják, hogy a földgáz helyett hamarosan földhőt, biomasszát vagy napenergiát használjunk. A közös szakmai állásfoglalás azt hangsúlyozza, hogy a megújuló energiával való fűtés nemcsak a környezetet kíméli, hanem a gazdaságot is jelentősen fellendítheti. A javasolt program végrehajtásával 150 000 új munkahely létesülhet — a GDP fenntartható, 1,2—3 százalékos évi növekedését eredményezve. A térség, azon belül is Magyarország adottságai egyébként jók ahhoz, hogy helyi erőforrások felhasználásával csökkenteni lehessen a földgázfüggőséget, és az épületeket környezetbarátabb módon, sőt olcsóbban is lehessen fűteni.

Űrhajósokat toboroz a NASA

Az amerikai űrhivatal a következő évtizedre készülve újoncokat toboroz az újabb küldetéseihez. A jelentkezés azonban meglehetősen hosszú folyamat, hiszen a sikeres próbálkozókra egy kétéves, intenzív program is vár. Ők csak ezután csatlakozhatnak a meglévő, jelenleg 47 főt számláló csapathoz. Jelentkezőkben persze nincs hiány, tavaly több mint 6000-en érdeklődtek, de közülük mindössze nyolcan feleltek meg a szigorú követelményeknek. Az idén decemberben induló program keretében 8—14 további szerencsés követheti majd őket. Az eredményhirdetésre 2017 júniusában kerül sor. A jelentkezők egyébként olyan amerikai állampolgárok lehetnek, akiknek van felsőfokú végzettségük, legalább hároméves, tudományos területen szerzett tapasztalatuk, illetve 1000 órányi repülési idejük.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Iránytű rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..