home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
A közösségépítő falu
Tóth Tibor
2022.05.09.
LXXVII. évf. 18. szám
A közösségépítő falu

Martonoson élénk civil élet folyik, melynek élén a Testvériség Művelődési Társulat áll. A helyi közösség tanácsát, Horvát Gergely elnök vezetésével, töretlen optimizmus jellemzi, és akkor sem adják fel, ha esetleg nehézségekbe ütköznek. A település sokszínű rendezvényeknek ad otthont, melyek között mindenki kedvére válogathat.

Az elmúlt év sem múlt el nyomtalanul, az idén azonban még több fejlesztés megvalósítása szerepel a tervek között.


Horvát Gergely

— Elsősorban olyan utcákat fedtünk le mart aszfalttal, ahonnan a nagy sár miatt a polgárok nehezen tudtak kijárni. Tavaly kezdődött és az idén fejeződött be a katolikus temető előtti aszfaltút felújítása, szélesítése. Az idén a Horgos felőli bekötőút újraaszfaltozása van tervben, mintegy 3 kilométer hosszan, köztársasági pénzekből. A József Attila utca 250 méter hosszú szakaszára is aszfalt kerülne, emellett több, aszfaltozásra váró utca tervdokumentációját szeretnénk elkészíteni. Martonos nagy területen fekszik, harmincöt utcánk van. Kishomokon a Petőfi és a Dózsa György utca aszfaltozására elkészültek a tervek, mindkettőre már régóta várnak a polgárok. Visszatérve Martonosra, a helyi közösség épületén az udvar felőli homlokzatot újítanánk fel. A művelődési otthon karbantartási munkálatainak keretében az épületben játszóház és könyvtár létesül. A teremben helyet kapott baba-mama sarkot A Mi Kis Falunk civil szervezet működteti. Szeretnénk, ha minél jobban beindulna a művelődési élet, az egyre szépülő épületet meg kell töltenünk tartalommal, hogy a fiatalok és az idősebbek ne más településen töltsék szabadidejüket. A Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola Martonoson lévő József Attila-épülete alapos felújításra szorul. Magyarkanizsa községnek és testvértelepülésünknek, Algyőnek köszönhetően iskolapadokat és hat nagyképernyős televíziót kapott a tanintézmény, az óvodában pedig az összes nyílászáró ki lett cserélve. A katolikus templomban befejeződött a szigetelés és a külső vakolás, hamarosan a belső és a külső festés következik. A munkálatok minden bizonnyal szeptember második vasárnapjára, a búcsúra érnek véget. A közelmúltban a falu több pontjára útbaigazító táblákat helyeztünk ki, melyekre az eszközöket az illetékes tartományi titkárság pályázatán nyertük. Sikeres pályázataink alkalmával az önrészt Magyarkanizsa Önkormányzata fedezi, ezzel nagy segítséget nyújt nekünk — mondta Horvát Gergely.


Az útbaigazító táblák

A település civil szervezetei (Testvériség Művelődési Társulat, Martonosi Nyugdíjas-egyesület, A Mi Kis Falunk, Önkéntes Tűzoltó Egyesület, Ponty Sporthorgász-egyesület, MC Helldorado motorosklub) és a helyi közösség közötti együttműködés kiváló, lehetőség szerint segítik egymás munkáját.

A Testvériség Művelődési Társulat épületében ottjártunkkor a toalettek és a zuhanyzó kialakítása, valamint a színpad felújítása és a padlófűtés építése zajlott. Szél János elnök az elmúlt évet összegezve elmondta, a szokásos rendezvényeiket megtartották, melyek közül tömegesség szempontjából a családi és falunap emelkedett ki, melyet másodszor szerveztek meg.


Szél János

— Martonos életét, szokásait a keresztény hagyományok kísérik. Ezeket próbáljuk az egyház közvetítésével fenntartani, tovább örökíteni, az eltűnéstől megmenteni — mondta Szél János, majd rátért a magyar Nemzeti Művelődési Intézetnek és a magyarkanizsai Felnőttképzők Regionális Hálózatának a koordinálásával tavaly indult, A Szakkör elnevezésű programjára, melybe a martonosi művelődési társulat is bekapcsolódott. — Négy fő csoportban indítottunk képzést, ezek pedig a vesszőfonás, a mézeskalács-készítés, a hímzés és a csipkeverés. Falunkban a vesszőfonás több mint százéves múltra tekint vissza, a hetven évig működött kosárfonó üzemben 200-an dolgoztak. Két hónap alatt sok szép munkát készítettünk. A megfelelő vessző beszerzése nem volt egyszerű. Öt egyénre öt csomagot kaptunk, azaz 15 kg vesszőt, plusz még szerszámokat is adtak nekünk. Három főmester, Tandari Erzsébet, Biacs Magdolna és Kiss Gizella oktatta az érdeklődőket. A vesszőfonó-kiállítás a közelmúltban átköltözött a szövetkezeti otthon egyik emeleti termébe, ahol a legjobban sikerült alkotások is helyet kapnak. Kérném a lakosokat, ne dobják el a régi munkákat, mi gyűjtjük őket. Nagyon sok értékes alkotás maradt fenn a régmúltból, kár lenne, ha elvesznének. A mézeskalács-készítést Demus Ágnes tanárnő vezetésével tanulták meg a résztvevők. Kaptunk színezékeket, ízfokozó és egyéb anyagokat, a résztvevők más népek szokásaival és technológiájával is megismerkedtek. A hímzést az épület karbantartási munkálatai miatt nem sikerült befejeznünk, a nyári táborokban folytatjuk, a csipkeverést pedig elkezdtük, de szakember és kellő érdeklődés hiányában abbahagytuk. A szakkörön készült munkákat a nagyteremben mutattuk be. A szakkörprogram első fordulóját sikeresen teljesítők 60-60 óra elméletből és gyakorlatból álló akkreditált képzésre jogosultak, melynek elvégzése után táborokban oktatóként működhetnek közre. A program egy új foglalkozással, a gyertyaöntéssel bővül — összegezte a szakkörrel kapcsolatos tudnivalókat Szél János.


Ebben a helyiségben a könyvtár és a játszóház kap helyet

A társulat javában készül a martonosi művelődési élet 100 éves fennállásának alkalmából szervezett ünnepségre. A témával kapcsolatban Tandari Erzsébet adatokat gyűjtött és könyvet írt, melynek bemutatója a megnyitóünnepséggel együtt június 24-én, az esemény első napján lesz. Szombaton a szentmisén a társulat felvonultatja a régi viseleteket, majd családi nap és népdaltalálkozó lesz, míg a zárónapon szentmisét tartanak.

Az említett rendezvény mellett a Mortinus Faluvédő Egyesület június elején festőtábort rendez, a testvértelepülési találkozóval egybekötött nemzetközi halászléfőző versenyt pedig augusztus 6-án tartják meg a faluban. A nyugdíjas-egyesület is szervez nemzetközi találkozót, és a motorostalálkozó sem marad el.

Fényképezte: Tóth Tibor

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..