home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
A közösség számára fontos intézmények talpon tartása, fejlesztése a cél
Fehér Márta
2022.11.07.
LXXVII. évf. 44. szám
A közösség számára fontos intézmények talpon tartása, fejlesztése a cél

Azért kell elmenni vasárnap szavazni, hogy a Magyar Összefogás mögött kitapintható és számottevő támogatás minél nagyobb legyen, s azért, mert nemzeti tanácsa, közjogi beágyazottsággal bíró kisebbségi önkormányzata az egész Kárpát-medencében senkink nincsen, csak nekünk. Mivel ezt nem ajándékba kaptuk, és nem az ablakon dobták be, hanem kínkeservesen megküzdöttünk érte, ezért illő volna, hogy megbecsüljük azt, ami a miénk. A vasárnapi nemzeti tanácsi választásokra készülve a kampány keretében Magyarkanizsára látogatott Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, valamint Fremond Árpád, a Magyar Összefogás listavezetője. 

Martonoson a művelődési házat, Magyarkanizsán pedig a Birkózó Akadémiát és a Beszédes József Mezőgazdasági és Műszaki Iskolát tekintette meg Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke és Fremond Árpád, a Magyar Összefogás listavezetője, illetve jelöltjeinek egy csoportja, az önkormányzat képviselőinek és munkatársaiknak a kíséretében.

– A kampány többek között arról is szól, hogy nemcsak a jövőről beszélünk, hanem azzal szembesítjük saját magunkat, hogy az elmúlt időben mit sikerült elvégezni – mondta Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke. – A régóta várt, és szépen előrehaladó martonosi fejlesztés lendületet tud adni a falusi közösségnek, a falu lakóinak, ami egy másfajta identitásmegőrzést, kapcsolatrendszer-építést jelent, mint azt megelőzően. Megcsodáltuk újra a Birkózó Akadémiát, örömmel nyugtázzuk, hogy nemcsak az épület szép, hanem az épületben mind több gyerek van, és az elmúlt hónapok szép eredményeket hoztak. Ezek annak a várakozásnak, reménykedésnek a megerősítését jelentik, ami miatt hozzáfogtunk az akadémia létrehozásához. A középiskolában is jelentős fejlesztések voltak, és azt gondolom, fontos átalakulás vár az intézményre az elkövetkező ciklusban, ugyanis az oktatási programot kellene a magyar mezőgazdaság követelményrendszeréhez formálni, illetve újra vonzóvá tenni az iskolát. Ez nemcsak eszközfejlesztést jelent, hanem egyfajta közösségi akarat megfogalmazását is.

– Nagyon fontos, hogy a Magyar Nemzeti Tanács a szerbiai jogrendbe teljes egészében beépült, így akár a magyarországi támogatások is nagyon könnyen tudnak az MNT-én keresztül eljutni hozzánk. A Birkózó Akadémia egyik alapítója is maga a nemzeti tanács, tehát fontos az, hogy a sportakadémiánkat, a tehetséggondozó intézményeket támogassuk, és minden olyan oktatási intézményt, szakkollégiumot, ahol a gyerekek magyarul tanulnak tovább. Az oktatást illetően a jövőbeni tervek között az egyik legfontosabb, hogy a gyerekek az anyanyelvükön, magyarul tudjanak tanulni, ugyanakkor a szerb nyelvet is úgy elsajátítsák, hogy érvényesülni tudjanak az országban. Ha ez a kettő jól működik, akkor jó irányba tudunk menni – hangsúlyozta Fremond Árpád, a Magyar Összefogás listavezetője. – A Birkózó Akadémiánál is vannak olyan energiahatékonysági fejlesztési tervek, projektek, melyek az intézmény működését tennék könnyebbé – nagy dolog lenne, ha ezt segíteni tudná az MNT és a magyar, valamint a szerb kormány, továbbá az önkormányzat és a tartomány. Mindenki arról beszél, hogy az elkövetkező időszakban nehezebb lesz a projekteket megvalósítani, ettől függetlenül azt gondolom, hogy meg tudunk tenni mindent annak érdekében, hogy az intézményeinket talpon tudjuk tartani. 

A Birkózó Akadémia vezetőinek terve között szerepel, hogy a 13-14 éveseket is bevonják a működésükbe.

A magyarkanizsai középiskolában tartományi támogatással ezer négyzetméternyi padlózat újult meg – a felújított padlóburkolatot Szakállas Zsolt tartományi titkár adta át, a vendégekhez pedig Vicsek Annamária oktatási államtitkár is csatlakozott. A ceremónia egyházi szertartását Horváth Ákos káplán tartotta. A kampány lakossági fórummal zárult a városháza dísztermében.

Fényképezte: Fehér Márta

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..