home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
A közösség összetartásának motorja
Tóth Tibor
2023.11.02.
LXXVIII. évf. 44. szám
A közösség összetartásának motorja

Kettős jubileum jegyében telt a szombat este Ludason, mivel a Ludas Közösségfejlesztő Egyesület a fennállásának 10., a keretében működő népzenei műhely pedig 5. évfordulóját ünnepelte a helybeli művelődési házban. A jeles évforduló alkalmával népzenei koncertet tartottak, melyen tizenkét műsorszámot tekinthetett meg a termet színültig megtöltő közönség.

A Ludas Közösségfejlesztő Egyesület 2013-ban alakult meg, amikor a környezet szépítésével és rendezvények szervezésével foglalkozó, tenni akaró emberekből álló csoport úgy döntött, bejegyezteti a civil szervezetet. Az egyesületben kapott helyet a Természetbarát Kör, valamint a Konkoly énekegyüttesből és a Ludasi Citerásokból álló népzenei műhely.


Sörös Márta, a Ludas Közösségfejlesztő Egyesület elnöke

— A Természetbarát Kör azóta is aktív szerepet vállal a településünket fejlesztő és szépítő megmozdulásokban, közben pedig kiváló hangulatú és nagy érdeklődésre számot tartó horgászversenyeket szerveznek. A Palics—Ludas Közvállalattal együtt gondot viselnek a Ludasi-tó környékére, munkaakciókat hívnak életre, épületeket újítanak fel. Szerettünk volna gyerekeinknek példát mutatni, őket is bevonni a tevékenységbe. A természetvédelem és a közösségfejlesztés mellett a hagyományőrzést is célul tűztük ki a megalakuláskor 2013-ban. Hamarosan fiatalok is csatlakoztak hozzánk, és megszervezték a népzenei tábort, melyben citerázni és népi énekek éneklésére tanították őket. A továbbiakban is a közösség összetartásán munkálkodunk, a fiatalítás is céljaink közé tartozik, a meglévő szakcsoportjainkat szeretnénk fenntartani, és a gyermekeinknek példát mutatva működnénk tovább — mondta köszöntőjében Sörös Márta, a mintegy száz tagot számláló egyesület elnöke.


A Konkoly énekegyüttes

Az elmúlt évek sok-sok kihívást és megannyi örömteli pillanatot tartogattak. A mögöttünk álló tíz év bővelkedett faluszépítési munkaakciókban, horgász- és kártyaversenyekben, tematikus ünnepekhez köthető eseményekben, testvértelepülési találkozókban, de nem szabad megfeledkezni a fokhagymafesztiválról és a lovasnapról sem.

— Az egyesület népzenei műhelye 2018-ban a citeraszakkör megalakulásával kezdődött. A szakkört a 2017-ben első alkalommal megtartott Ludasi Népzenei Tábor sikere hívta életre. Táborunkba Vajdaság szinte minden egyes szegletéből érkeznek résztvevők, hogy nálunk fejlesszék népzenei tudásukat. A tábor az idei évtől az MNT döntése alapján kiemelt jelentőségű gyermek- és ifjúsági rendezvénnyé vált. A citerázás csínját-bínját a kezdetektől Torok Orsolyától sajátíthatják el a gyerekek. Évről évre egyre hangosabban zengtek a citerák, és legnagyobb örömünkre 2021-ben útjára indítottuk a második citeracsoportot is, a Ludasi Citerapalántákat. Az énekesoktatás 2019 őszén kezdődött, eleinte szólistákkal és énekkettősökkel, majd csoporttá fejlődtünk, és megalakult a Konkoly énekegyüttes. A csoport jelenlegi formája 2020-ban jött létre. Azóta az akkori általános iskolás lányok igazi nagylányokká váltak, de még mindig hatalmas lelkesedéssel énekelnek. A közösségfejlesztő egyesület óriási erőfeszítések árán nagymértékben hozzájárult ahhoz, hogy a településen napi szinten posta működhessen, és a helyi közösség közreműködésével Ludas felkerült a Látópontok térképére — mondta Guci Mónika, a népzenei műhely koordinátora, hozzáfűzve, hogy júliusban újra megszervezik a népzenei tábort, emellett májusban negyedik alkalommal adnak otthont A citera pendüljön, ének zendüljön! elnevezésű népzenei vetélkedőnek.



A Ludasi Citerapalánták

A természetbarátok már tizenöt-húsz éve sokat tesznek a település tisztaságának megőrzéséért, és a tó mentén lévő területet is rendezik.

— Öt éve nem tudjuk kivágni a nádat, mivel a tó nem fagy be, viszont az alsó-ludasi iskola udvarát, a kirándulóhelyet és az ott lévő épületeket fejlesztjük és karbantartjuk. A Természetbarát Kör csónakjait a népzenei tábor alkalmával a fiatalok rendelkezésére bocsátjuk, a tó déli részén pedig, ahol tiszta a víz, még fürödni is lehet — mondta Kovács Gábor, a Természetbarát Kör vezetője.


A finálé ludasi népdalokkal

Az eseményt, mások mellett, megtisztelte jelenlétével Kudlik Zoltán tartományi művelődésügyi segédtitkár is, aki szerint a telt ház azt mutatja, hogy Ludason folyamatos, a közösséget összetartó munka folyik.

— Az egyesület a közösségfejlesztésnél sokkal többet tesz, miután a falun belül mindennapi dolgokat old meg. További megmaradásához fontosak az önkormányzattól és a tartománytól érkező támogatások, melyek összegének növelésén dolgozunk, hogy abból minél több elképzelés valósuljon meg Ludason és a környező településeken — emelte ki Kudlik Zoltán.


A Ludasi Citerások citerakettős

Aladics Tibor, Ludas Helyi Közösségének tanácselnöke elmondta, hogy az egyesület a művelődés mellett a különféle projektumokra való pályázással is foglalkozik, hiszen a helyi közösségek sehol sem pályázhatnak.

A tartalmas est folyamán a Konkoly énekegyüttes, a Ludasi Citerapalánták, a Ludasi Citerások citerakettőse, a pancsovai Pántlika énekegyüttes és a Duhaj zenekar lépett közönség elé, az évfordulók megünneplése pedig koccintással és a szülinapi torták megszegésével ért véget.

Az esemény a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi — Nemzeti Közösségi Titkárság támogatásával valósult meg.

Fényképezte: Tóth Tibor

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..