home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
A közös ünneplés varázsa
Fehér Márta
2022.12.29.
LXXVII. évf. 52. szám
A közös ünneplés varázsa

Tóthfaluban mindenki hozzátett valami szépet ahhoz, hogy a karácsony különleges legyen, és ne csak az otthonukban éljék meg az emberek az együvé tartozás örömét. Betlehemezéssel, karácsonyi koncerttel, fényünneppel és a Mindenki karácsonyával váltak közösségi ünnepsorozattá a napok és a hetek

Nem volt nehéz ráhangolódni Tóthfaluban a karácsonyra, hiszen decemberben élő adventi ablakok hoztak fokozatosan ünnepi hangulatot, majd a gyermekek betlehemi játékát fogadva tárultak ki az ajtók és a szívek. Ki ne örülne nyolc apróság és a nagyobbak közös áhítatának?

— Három héten át készültünk a betlehemezésre, a gyerekek kitörő örömmel fogadták az ötletet — mesélte ragyogó mosollyal Rózsa Csekity Antoanetta tanítónő, a 24-es Kapisztrán Szent János Cserkészcsapat csapatparancsnoka. — Nagyon aranyosak, elevenek, ügyesek, szorgalmasak. Plébánosunk, Utasi Jenő atya áldásával indultunk útnak a faluban, és tőle kaptuk a ministránsruhákat az angyalkák jelmezéül, az anyukák is kitettek magukért, ők készítették el a kis betlehemet, a helyiek közül pedig kitől pásztorbotot, kitől subát kaptunk. Nagy örömmel fogadnak bennünket mindenhol, egykettőre tele lett a naptárunk!


A betlehemezők csoportképe a Hubai család otthonában készült

— Minden évben örülök az ünnepnek, szeretem az adventet, szívvel-lélekkel készülök, hiszen a karácsony a kedvencem — lelkendezett az egyik vendéglátó, Hubai Tóth Anita, aki fiával és férjével fogadta a betlehemező gyerekeket csoda szépen feldíszített otthonában. — Karácsonyi készülődésből sosem elég! A gyerekcsapat előadása, megvendégelése mindezt még ünnepélyesebbé tette. Nagyon örülök, hogy itt élünk, kicsi a mi falunk, ám rengeteg történés van, mindig kitalálnak valami szépet, jót az itteniek.

Megtelt a Munkás Szent József-templom a Csillagok tóthfalusi zenekar VIII. karácsonyi koncertjére. Felcsendült a többi közt az Igazi ünnep, a Királyok, a Jingle Bell Rock, a Rockin’ Around. Egy zongora, egy gitár, egy harmonika, két B klarinét és három hegedű, valamint tizenegy előadó, köztük három énekes varázsolta a meghatottság könnyeit a hallgatóság szemébe egyik-másik zeneszámmal, s ez a legnagyobb elismerés, ajándék, a legfontosabb a tóthfalusi karácsonyban, minden évben valaki, akivel együtt élünk a faluban, s akiről nem is gondolnám, milyen érzelmes, megkönnyez egy-egy verset vagy éneket — fogalmazott a hangverseny után a zenekar egyik tagja.


A Csillagok karácsonyi koncertje a tóthfalui templomban

— Szeptember óta készülünk a fellépésre, heti két próbával. A repertoárt magunk raktuk össze, közös beleegyezéssel döntöttünk mindenről: a zenekarnak nincs vezetője, mindannyiunkban van egy adag vezéregyéniség, mindenkinek megvan az erőssége, ezt igyekszünk ötvözni egy-egy koncert alkalmával. Két fő részre osztottuk a műsort: énekes dalokra, melyekben a kis énekeseink is aktívan részt vettek, és megmutatták tehetségüket, a többszólamú művek csokrában pedig közismert, népszerű zeneszámok is helyet kaptak. Törekedtünk arra, hogy mindenki jól szórakozzon — foglalta össze Sziráki Emina, s hozzátette, otthon az összetartás és a lelki megpihenés a karácsony, amikor ténylegesen kifejezzük egymásnak — nem mintha különben nem tennénk meg —, hogy mekkora köztünk a szeretet és a kapocs.

Hagyományosan december 21-én a tóthfalui Fényünnep lángjai is fellobbantak a téren. Forralt bor, mézes pálinka, zsírosdeszka és tea várt mindenkit. A családi rendezvényen kicsik és nagyok együtt hangolódtak a karácsonyra, és ünnepelték a fény győzelmét a sötétség felett, hiszen az év leghosszabb éjszakája után mindig egy picinykét hosszabbodnak a nappalok.


Fényünnep Tóthfaluban

— Egész délelőtt készülődtünk, kint voltunk a téren, mindig odajött hozzánk valaki, a segítségét felkínálva, s a 17 órai kezdés tájékán rengetegen gyűltünk össze, hol az egyik sarkon, hol a másikon bukkant fel a sötétségben egy-egy csoport ember, család, idősek, fiatalok vegyesen, mindenki hozott egy-egy darab fát a máglyához, és szertartásosan elhelyezte a tűzrevalót, majd ment a többiekkel beszélgetni. Akárcsak a Csillagok koncertje kezdetén, ezen a rendezvényen is az atya köszöntötte a jelenlévőket, majd együtt örültünk a helyi gyermekek és a vendég előadók kulturális műsorának, és 18 órakor, akárcsak Kárpát-medence-szerte, sőt távolabb, a cserkészeink közreműködésével meggyújtottuk a tüzet, melynek fényénél, melegénél több órán át beszélgettünk.  Tizenegy éve szervezzük ezt a szép rendezvényt Tóthfaluban, a legidősebb gyermekünk, Luca lányunk születése évében kezdtük, akkor költöztünk haza Magyarországról. A kis Luca akkor babakocsiban volt velünk, ropogós hó volt, fehér karácsony, ma viszont már igazi nagylányként lép fel, családunk pedig időközben Zétény fiunkkal és Zselyke lányunkkal bővült, akik szintén néptáncoltak a műsor keretében, és mindhármuk szívéhez nagyon közel áll a fényünnep, akárcsak az egész advent, a családi körben eltöltött szentestével, melynek koronája egész közösségünk számára az éjféli mise — mesélte Faragó Zoltán, a szervező Szabó Dénes Egyesület és a Rákóczi Szövetség vezetője.

A tóthfalui rendezvénysorozat a Mindenki karácsonyával ért véget a Fehér Akác Művelődési Egyesület szervezésében a tájháznál. A helyiek mellett magyarkanizsaiak, oromiak, oromhegyesiek, felsőhegyiek, zentaiak, adorjániak is részt vettek a kézművestermékek ünnepi vásárán.

— Jótékonysági jelleggel hívtuk életre a rendezvényt, melyet immár hatodik alkalommal tartunk meg a helyi közösség, illetve az önkormányzat és egyéni támogatóink segítségével. Boldogsággal tölt el bennünket, hogy óriási érdeklődés mutatkozott meg mind a kézművesek, mind a látogatók részéről. Forralt borral, teával, süteményekkel köszöntjük minden évben a vendégeket, és akárcsak tavaly, az idén is karácsonyi sült kolbászt vacsorázunk zsemlében, a gyermekek pedig ajándékcsomagot kapnak — sorolta Bagi Bende Tímea elnök. — Az óvodások és szüleik, segítőik hagyományosan palacsintát sütnek, a finomság megvásárlásával a helyi óvodát támogatják a résztvevők.


Mindenki karácsonya a tájházban

Fényképezte: Fehér Márta

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..