home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
A közös élmény a legnagyobb ajándék
Fehér Márta
2022.11.07.
LXXVII. évf. 44. szám
A közös élmény a legnagyobb ajándék

Tárgyakat nem szoktam halmozni, így ha megkérdik tőlem, mit szeretnék, nyomban rávágom: együtt töltött időt, kalandot, új hely felfedezését, lehetőleg itthon, hiszen Vajdaság gyönyörű. Most azonban másként tettem, hiszen lakóhelyem, Tóthfalu küldöttségének tagjaként a minap a Szarvasi Arborétumban jártam, és amit ott láttam, lenyűgözött.

Szóval, amikor a nagy naphoz közeledve a család rákérdezett, mi legyen a meglepetés, azonnal rávágtam, hogy ezúttal én lepem meg őket. A szülinapomra szánt összeget tegyék borítékba, ha kell, kipótolom, és máris tervezgettem magamban: kisuvickolom az öreg Porschét, megtankolom, berakom az ezúttal is kölcsönkért hűtőládát mindenféle itthoni finomsággal, szódával, a termoszba kávét töltök, előszedem a kényelmes bakancsokat, és a korai sötétedésre való tekintettel ezúttal kakaskukorékolásra ugrunk ki az ágyból (ködös-párás, őszi napfelkeltében imádok hajtani), átsuhanunk a gyéren látogatott Rábé–Kübekháza-határátkelőn, és utána meg sem állunk Szarvasig.

Máris mesélem, miért. Mert a természet gyönyörű — napsütéses, őszi színcsodákban különösen —, a százötven éves mamutfenyő alatt állva feltekinteni a 35 méter magas csúcsra felbecsülhetetlen. A kertben elhelyezett játékokat (sakk, malom, lengőteke, mászóka, torpedó, gyufás fejtörő, izgő-mozgó fa játszótér) használva felébred a felnőttben lappangó gyermek. S a mobilhoz szokott kamasz sem unatkozik, hiszen a Kaland a mobilodon virtuális játék a QR-kód beolvasásával szabadon játszható. A geocaching során kincsvadászokká válhatunk, és a családi szabadulós játék is megannyi izgalmat rejteget.


(dr. Gusztáv Jakab felvételei) Felfedezésre csábító utak

Ottjártunkkor az intézmény lelke, közvetlen igazgatónője, dr. Hanyec Katalin és a mindössze huszonegy fős arborétumos csapat kommunikációs munkatársa, Décsei Mónika fogadott bennünket. E kis csapat végzi az arborétum területén a fenntartási, az oktatási és az idegenforgalmi tevékenységeket, azaz külön vásárolható szolgáltatásokat, élményprogramokat találnak ki és valósítanak meg: kaszálnak, fákat gondoznak, ültetnek, öntöznek és metszenek, természetismereti táborokat és kulturális rendezvényeket szerveznek, túrákat vezetnek, kertészpalántákat és mezőgazdaságimérnök-jelölteket, valamint általános és középiskolásokat okítanak, IPA- és egyéb pályázatokat bonyolítanak le, s még számos más feladatot végeznek a pillanatnak megfelelően.


Az ősz színpompája (japán juhar)

Rövid ismerkedés után hamarosan felfedezőútra vezettek bennünket. S amíg a szebbnél szebb növényekben, tájakban gyönyörködtünk, megannyi egymásra épülő vagy egymást kiegészítő parkerdei élmény kínálata tárult elénk. A Csodaösvény családi kalandtúra keretében gyermekmódra tündért kerestünk a fák lombjai között, beléphettünk a művészi kialakítású Meditációs Térbe, ahol bibliai történetek elevenednek meg, megcsodálhattuk a születés barlangját, Mózeshez hasonlatosan vizet fakaszthattunk a sziklából, és megtudtuk, hogy a hatalmas cetben Jónás várja a látogatókat… Áthaladtunk a Bibliai, a Fűszer- és Gyógynövénykerten, megnéztük az Ökojátékpark baglyos csúszdáját és vakondkémlelőjét, a rendezvényházat, ahol természeti környezetben esküvőkhöz és családi eseményekhez nyújt helyszínt a kert. Elmentünk a Holt-Körös partján elterülő kikötőhöz, ahonnan sétahajók indulnak, majd a Mini-Magyarország Makettparkban tölthettünk felejthetetlen perceket. Az ország egyetlen interaktív makettparkja az anyaország, Erdély, Felvidék, Kárpátalja, Őrvidék (és remélhetőleg egyszer Vajdaság) szépségeit, építészeti kuriózumait tárja elénk, s itt található Magyarország leghosszabb szabadtéri vasútmodellpályája, melyen gombnyomásra indíthatóak a vonatok, a tihanyi apátság kicsinyített mása előtti lábnyomokra állva pedig hangosan kiáltva a tihanyi visszhangot is idevarázsolhatjuk. Majdnem nyolcvan vár, templom, városháza, híd, szobor, vasútállomás varázsol el bennünket. Ellátogatunk még a közelben levő agrometeorológiai állomáson működtetett Agrárkaland kiállításra, ahol számtalan módon — például gabonatapogatással — teszik érdeklődővé a gyerekeket és a felnőtteket a növénytermesztés, a méhészet, a földművelés, a halászat vagy akár az agrármeteorológia iránt.


150 éves hegyi mamutfenyő

Élményekkel, tapasztalatokkal, rengeteg jó programmal és gyakorlati megoldással, gyönyörű természettel ajándékoztak meg bennünket vendéglátóink — remélhetőleg mindezekből Magyarkanizsa Község legkisebb települése, csodálatos Tóthfalunk is hasznosít majd egynéhányat.   

Öt-hat óra alatt lehetetlen mindent feltérképezni — nem jártunk az Üvegházban, a Tündöklő Köveket sem csodáltuk meg, Pepi Gróf Varázstanyáját sem fedeztük fel, az elrejtett geoládát sem kerestük meg, s az Árnyékvilág vagy a Viharzóna szabadulószobából sem próbáltunk meg kijutni… Már a visszaúton megfogalmazódott bennem, hogy a Szarvasi Arborétumba családostul visszatérek, még az idén ősszel. Lehet-e ehhez jobb alkalom, mint a születésnapom?

És hogy mennyibe kerül mindez? Többe, mint egy új konyhai mixer, és kevesebbe, mint egy új porszívó. 300 km üzemanyagköltsége legfeljebb 4000 dinár, a kombinált belépődíj az arborétumba és a Mini-Magyarország Makettparkba hármunknak 3000 dinár (ez hétvégi/ünnepnapi ár, hétköznapokon jelentősen olcsóbb), a Viharzóna szabadulós játék pedig majdnem 2000, így összesen 9000 dinárt költünk. Egy családi ebéd, egy torta és két közepes tárgyi ajándék árát — ám a közösen eltöltött idő, a rengeteg élmény ezerszer többet ér.


Kedvelt kirándulóhely a Szarvasi Arborétum

A Szarvasi Arborétum 82 hektáron terül el, ezernyi fa-, cserje-, madár- és rovarfajta, kétszázféle kalapos gomba, háromszáz fenyőfajta, kétszáz éves tölgyek és megannyi lágy szárú növényfajta szabad, ám szakszerűen gondozott otthona. Páfrányfenyő, liliomfa, japán juhar, virginiai varázsmogyoró, bükkös, tiszafa, pampafű, két emu, ötven páva, két kiépített sétaút várja a látogatókat, és rengeteg rácsodálkozás, meglepetés a barangolás során. Az arborétumot Pepi gróf, azaz Bolza József alapította az 1800-as évek elején, majd unokaöccse, Bolza Pál a Körösök szabályozásának befejeztével, az 1890-es években sok értékes fát ültetett át a mai helyére, illetve számos növényritkaságot hozott, hozatott a világ minden tájáról. Kertjének felügyeletét az 1940-es években az államnak ajánlotta fel. Az államosítás után az arborétumnak számos gazdája volt, a terület egyre bővült, s új gyűjtemények születtek — olvasható az év 365 napján nyitva tartó, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem felügyelete alatt működő tájképi kert honlapján (www.pepikert.hu), ahol az egyszerű belépőjegyek árától kezdve a vezetett túrákon át az élményprogramig mindenről részletesen tájékozódhatnak.  

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..