home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
A középmezőny élén
Tóth Tibor
2021.02.02.
LXXVI. évf. 4. szám
A középmezőny élén

Az adai AFK Labdarúgóklub felnőttegyüttese újoncként a 7. helyen zárta a Szabadkai Körzeti Liga őszi idényének küzdelmeit. A kék-fehérek a tizenöt mérkőzés alatt négy győzelmet arattak, hat alkalommal döntetlent játszottak, ötször pedig vesztesként hagyták el a pályát.

18 szerzett ponttal az adaiak vezetik a középmezőnyt, hiszen az első hat helyen álló csapat nagyon elszakadt a többiektől, a 6. helyen szereplő bácsfeketehegyi Jadran előnye 10 pontra nőtt az AFK csapatával szemben.


Az AFK felnőttcsapata (forrás: AFK Labdarúgóklub)

— A 7. helyet nézve elégedettek lehetünk az őszi szereplésünkkel. Néhány győzelemmel, illetve vereséggel nagyot lehet előrelépni, de vissza is lehet csúszni a táblázaton a kieső hely környékére. A folytatást is nagyon komolyan kell vennünk, hogy minél hamarabb elérjük a ligában való bennmaradást. A ligában egyetlen csapatot sem szabad lebecsülni, mindegyik jelentős játékerőt képvisel. A Tisza Menti Ligával ellentétben, ahol több együttes gyakran csere nélkül, tizenegy játékossal állt ki, ebben a rangfokozatban minden csapatban négy-öt játékos ül a kispadon, bevetésre várva. A csapatok erőnléte kiváló, rendszeresen edzenek, és mindenhol szerepel néhány olyan játékos is, aki korábban magasabb rangfokozatban focizott. Az őszi idényben megismertük ellenfeleinket, alkalmazkodtunk a szerbiai ötödosztályhoz, mely tapasztalat jól jön majd számunkra a nagyobb téttel bíró tavaszi idényben. A bajnoki idény végén az első nyolcban szeretnénk végezni, nem a bennmaradásért akarunk küzdeni. Csapatunkban sok a fiatal, húsz év körüli focistából tíz-tizenkettő, a keret háromnegyede korábban sosem játszott ebben a rangfokozatban, négy kezdő játékosunk pedig első idényét tölti a felnőttek között. Fontos, hogy ezek a focisták megfelelő tapasztalatot szerezzenek. Többször előfordult, hogy vezettünk, majd a rutintalanságunk miatt vereséget szenvedtünk. Bízunk a még jobb folytatásban — mondta Körtvélyesi Tícián, az AFK Labdarúgóklub sportigazgatója.


Körtvélyesi Tícián (a szerző felvétele)

A játékosok a téli szünetben sem pihennek, a hivatalos felkészülést január vége felé kezdi a csapat. A tervek között két-három labdarúgó leigazolása szerepel, nevek még nem ismertek, a távozók közül pedig csak Slobodan Popov középcsatárt említette a sportigazgató.

Adán már több éve tudatos építkezés folyik, hiszen a klub minden korosztályban indít csapatot a különféle utánpótlásligákban.

— Két éve értük el, és tartjuk a maximumot, azaz minden korosztályban indítunk csapatot, a legkisebbeknél kettőt is. Arra törekedtünk, hogy évről évre eggyel több együttest nevezzünk be a Szabadkai Minőségi Liga küzdelmeibe. Az idén ebben a rangfokozatban két csapatunk verseng, terveink szerint jövőre mindegyik korosztályos együttesünk itt fog játszani. A gyerekek szépen helytálltak ebben a ligában, hiszen a legkisebbek a Spartacus csapatai mögött a 3. helyen zárták az őszt, a tizenhárom éven aluliak, azaz a kiskakasok pedig a középmezőnyben foglalnak helyet, és csak a nagyobb városok klubjai előzik meg őket, mint amilyen a Spartacus vagy a TSC. Jövőre a Tisza Menti Ligában 2. helyen álló pionírcsapatunkat is a Szabadkai Ligában indítanánk, valamint a serdülőket és az ifiket is, attól függően, mely korosztály számára szervezik meg a küzdelmeket ebben a rangfokozatban. Egyesületünkben összesen 130 labdarúgó versenyez, ami impozáns létszám — mondta Körtvélyesi.


Az utánpótláscsapatok egy része (forrás: AFK Labdarúgóklub)

Az elmúlt évben fedett, műfüves pályát adtak át az adai sportközpontban, ami megkönnyíti a csapatok munkáját, hiszen a ballonban télen is minden feltétel megvan a zavartalan edzésekhez. Az új küzdőtérnek köszönhetően a szabadidősport is fellendült, hiszen számos baráti társaság esténként, mire a klub korosztályos csapatai befejezik az edzéseket, birtokba veszi a pályát, és hódol szenvedélyének.

Az idei évi infrastruktúrával kapcsolatos tervekről Tícián elmondta, hogy a műfüves pályát megpróbálják továbbfejleszteni, padokat szereznének be, melyek kielégítenék a nézők igényeit, nemrég a műfű karbantartására alkalmas fésűt, valamint egy eredményjelzőt vásároltak, így tornákat is rendezhetnek.

— Segédpályánkat műfűvel borítanánk be, a főpálya körül a Munkásolimpiáig atlétikai pálya épülne, úgyhogy a sportközpont mindig fejlődik, szépül. A ballon és a segédpálya mellett parkoló épült, a sportpanzió emeleti részét pedig konferenciateremmé alakítottuk, ahol játékosaink mérkőzéseket nézhetnek és elemezhetnek, tehát ebben is igyekszünk lépést tartani a nevesebb klubokkal. A lelátót szeretnénk lezárni, mivel a bulizó fiatalok gyakran megrongálták a létesítményt. Főpályánkon már van négy reflektor, hamarosan pedig áthelyezzük az egykori kézilabdapálya reflektorait a főpálya másik oldalára, így esti edzéseket vagy akár mérkőzéseket is tarthatnánk a központi pályánkon — emelte ki a sportigazgató.


Edzés a ballonban (forrás: AFK Labdarúgóklub)

Az AFK Labdarúgóklub a TSC Labdarúgó Akadémia egyik alközpontja. Jelenleg hét korábbi AFK-focista játszik a TSC utánpótláscsapataiban, öt fiatalabb játékost pedig rendszerint tornákra hív meg a topolyai klub. Az adai edzőknek lehetőségük van a TSC edzéseinek látogatására, ahol tapasztalatot gyűjthetnek és tanulhatnak kollégáiktól.

Megszokhattuk, hogy december és január folyamán az adai sportcsarnok ad otthont a Balogh Béla kispályás labdarúgó-emléktornának, mely rendszerint telt ház előtt zajlik. Az elmúlt évben az ismert helyzet miatt a szervezők sajnos kénytelenek voltak elhalasztani a tornát. Elképzelhető, hogy a rangos versenyt a továbbiakban nyáron és télen is megtartják. Az emléktornának gátat szabott a vírushelyzet, de az év végi hagyományos, családi hangulatú összejövetelnek nem, hiszen az AFK vezetősége ezúttal is, a járványügyi előírásokat szigorúan betartva, megajándékozta a klub játékosait, akik AFK-címeres pólót, sapkát és sálat vehettek át. Ez a gesztus is azt bizonyítja, hogy az AFK Labdarúgóklubban kiemelt jelentőséget tulajdonítanak minden korosztálynak, és az összes labdarúgó azonos elbírálásban részesül, a legkisebbektől a legnagyobbakig, akik magukra öltik a klub kék-fehér mezét.

Fényképezte: Tóth Tibor

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..