home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
A közbiztonság mindannyiunk ügye
Perisity Irma
2013.01.30.
LXVIII. évf. 5. szám

A szabadkai Szolidaritás polgári tömörülés a minap ismételten felhívással fordult a város illetékeseihez és polgáraihoz, követelve, hogy tegyék biztonságosabbá városunkban a polgárok életét

Szabadka valamikor arról volt híres, hogy utcáin a nap 24 órájában biztonságosan közlekedhetett gyermek és felnőtt egyaránt. Az utóbbi húsz évben a városba zúdult idegenek heterogén tömege ma már érezhetően chicagóivá tette a város közbiztonságát. Egyre többen vannak, s egyre merészebbek, erőszakosabbak nemcsak a tolvajok, hanem a betörők is, s növekedett az utcán, nyilvános helyeken történő tettlegességek száma is. Ezzel kapcsolatban a Szolidaritás a múlt év októberében (a bank előtt halálra vert asszony esete után) nyílt levelet intézett a város vezetőségéhez, a polgármesterhez, a községi képviselő-testülethez, követelve, hogy az önkormányzat foganatosítson intézkedéseket a közbiztonság megszilárdítására. Kérték, tegyék lehetővé a Szolidaritás egy tagjának, hogy a képviselő-testület minden ülésén részt vehessen megfigyelőként. Javasolták továbbá, hogy a községi képviselő-testület alakítson bizottságot azzal a feladattal, hogy elemezze az effajta történéseket, és javasoljon megfelelő intézkedéseket arra, hogy Szabadkán ismét biztonságban legyenek mind a polgárok, mind a vagyonuk. Az utóbbi két-három évben ugyanis egyre gyakoribbak és egyre durvábbak a támadások, betörések, az elkövetőket ha megtalálják is, egykettőre szabadon bocsátják. A tömörülés mintegy nyolcszáz tagja kéri, hogy a belügyi szervek legalább havonta egy alkalommal nyilvánosan számoljanak be a polgároknak arról, milyen eredménnyel dolgoztak az adott hónapban a tettesek felderítésén. A nyilvános levél követeli a bíróság hatékonyabb munkáját, a kirótt büntetések megszigorítását, ezenkívül pedig a közvagyon tönkretételének meggátolását. Javasolják, hogy növeljék az utcai rendőrjáratok számát, különösen éjszaka, és ne csak a Városháza körül...

A közbiztonság azért került ismét a Szolidaritás napirendjére, mert december 24-én a kora esti órákban alig félóra különbséggel két autóbusz-megállónál is 13-14 éves gyerekeket vertek meg — idősebb fiatalok. A kórház előtti autóbusz-állomáson három 14 éves fiú várt a buszra. Hirtelen lefékezett előttük egy személyautó, kiugrott belőle három fiatal, és agyba-főbe verték a megrémült gyerekeket. Egyikük eszméletét vesztette, kórházi látleletet is készíttettek a verés nyomairól a szülei. Alig fél óra múlva ugyanaz a személyautó, ugyanazokkal a fiatalokkal, a kisboszniai ócskapiaci autóbusz-állomáson vert meg buszra váró gyerekeket. A tettest a sérültek azonosították. A „bátor” ütlegelő a kórház dolgozója, de a szülők elmondása szerint senki se meri nevén nevezni, mert valaki védelmét élvezi. Most is zavartalanul dolgozik a kórházban.

A Szolidaritás képviselői ismételten a leghatározottabban követelik, hogy a városvezetőség kötelezően tegyen meg mindent a közbiztonság érdekében, tegye közzé a verekedők nevét, a rendőrség fokozza az éjjeli ügyeletet, gyorsítsák fel a rendbontók elleni bírósági eljárásokat, és a büntetések legyenek a legszigorúbbak. Követelik, hogy az illetékesek tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy megszűnjön a rettegés a városban és környékén.

Felolvasták azt a levelet is, amelyet az októberi beadványukra válaszként kaptak a községi képviselő-testülettől. Ebben az áll, hogy a Szolidaritás bármely tagja részt vehet a képviselő-testület ülésén, ha az nyilvános. Közbiztonsággal foglalkozó különbizottság csak a városelnök, a képviselő-testület elnöke vagy legalább 20 képviselő közös beadványa alapján alakulhat. A rendőrség munkájára vonatkozó megjegyzéseket pedig a Szolidaritás rossz címre küldte, a belügy munkája ugyanis nem tartozik a helyi önkormányzat hatáskörébe.
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..