home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
A kőszobrok ''orvosa”
Tóth Lívia
2009.11.04.
LXIV. évf. 44. szám
A kőszobrok ''orvosa”

- Szabó Attila fotójaA magyarcsernyei származású Biacsi Karolina kőszobrász-restaurátornak tanul Budapesten, a Magyar Képzőművészeti Egyetemen. Az ifjú szakemberrel Törökbecsén találkoztam a nyáron, ahol egy emlékmű felújításán dolgozott. Beszélgetésünk során nemcsak a tervei kerültek szóba...

- Szabó Attila fotója

A magyarcsernyei származású Biacsi Karolina kőszobrász-restaurátornak tanul Budapesten, a Magyar Képzőművészeti Egyetemen. Az ifjú szakemberrel Törökbecsén találkoztam a nyáron, ahol egy emlékmű felújításán dolgozott. Beszélgetésünk során nemcsak a tervei kerültek szóba, hanem az is, hogy miért éppen ezt a szakmát választotta.
- A Restaurátor Tanszék negyedéves hallgatója vagyok, Szabó Péter mesternél, egyedüli lányként a csoportban. Ez fizikailag is rendkívül nehéz szakma, bizonyítani kell, hogy az ember a mínusz húsz foktól a plusz negyvenig kibírja az állványon a munkát. Újvidéken a Bogdan Šuput Ipar- és Formatervezői Középiskolába jártam, festőszakra. Később a három dimenzió felé fordultam, elkezdtem domborműszerű alkotásokat csinálni, ebből fejlődött ki a szobrászat iránti érdeklődésem. A nyíregyházi főiskolán, ahol rajz-történelem szakon tanultam, volt lehetőségem a szobrászatot gyakorolni. Ide azért iratkoztam be, hogy ne vesztegessem az időmet, de közben négy éven keresztül mindig beadtam a jelentkezésemet a Magyar Képzőművészeti Egyetemre. Végül sikerült, felvettek. Ez nem kis eredmény, ha tudjuk, hogy tíz-tizenötszörös túljelentkezés van, egész Közép-Európából jönnek az érdeklődők. El kell mondanom, hogy olyan képzést kapunk, amilyet vártam is. Ez azért fontos számomra, mert nem kis harc volt bejutnom. Örülök, hogy az iskola nem okozott csalódást.
* Sokan bizonyára el sem tudják képzelni, mi mindent tanulhattok a kőszobrász-restaurátor szakon. Hallhatnánk erről valamit?
- Mivel a természettudományok felsőfokú ismerete kulcsfontosságú ebben a szakmában, tanulunk biológiát, fizikát, kémiát, aztán nyelveket, és sok minden mást. Délelőtt gyakorlatunk van, délután előadások, este pedig ki-ki visszamegy a saját műtermébe. Két éven át kemény mintázást tanítanak nekünk, agyagból készítünk portrékat, élő modell vagy fényképek alapján. Ez arra az esetre jó, ha elénk kerül egy olyan szobor, amelynek hiányzik a keze vagy a feje, de esetleg van róla egy rossz minőségű régi fénykép. Ilyenkor, hogy pótolni tudjuk, ki kell következtetnünk, hogy a hiányzó rész három dimenzióban hogyan nézhetett ki. Két év után átkerülünk a kőrestaurátor műhelybe, ahol a negyed- és ötödéves hallgatók mellett gyűjthetjük a tapasztalatokat, majd a negyedik évfolyamon megkapjuk a saját szobrainkat, megköttetik a szerződés, és folyamatos felügyelet, tanácsadás közepette dolgozunk a műtárgyakon. Komoly és felelősségteljes szakma ez, nem lehet hibázni.
* Láttam, hogy rendkívül ügyesen bánsz az elektromos szerszámokkal.
- Hát igen, a fúrógép és a sarokcsiszoló nem számít éppen női szerszámnak, de én már korábban megtanultam a kezelésüket. Régebben saját alkotásként vaskompozíciókat készítettem, amelyeket magam hegesztettem. A szerszámoktól nem kell félni, de be kell tartani kezelésükkor néhány alapvető szabályt. Jó, ha van egy bizonyos óvatosságérzés az emberben, semmiképpen sem szabad vagánykodni.
* Mennyi maradt még hátra a tanulmányaidból?
- Még két teljes év, remélem, kellő időben diplomázom. Most kezdem el a szakdolgozatom keretében az aracsi Pusztatemplom állapotának a felmérését és az anyagvizsgálatát. Ez hosszadalmas folyamat és óriási munka, de szerencsére élvezem a tanáraim támogatását, valamint a Budapesti Műszaki Egyetem Építőanyagok és Mérnökgeológia Tanszékével is nagyon jó együttműködésben vagyunk. Mi sok mindent meg tudunk vizsgálni az egyetem laborjaiban, de vannak olyan dolgok, amelyeket muszáj továbbküldeni más intézményekbe, és kikérni a szakemberek véleményét. A kutatásnak az lenne a célja, hogy előkészítsem az aracsi Pusztatemplom restaurálási tervezetét. Vannak például olyan Árpád-kori faragványok, amelyeknek lentről nézve is katasztrofális az állapotuk. Vizsgáljuk a téglát, a vakolatot, és amennyiben még találunk festett rétegeket, onnan is mintát veszünk. Nagy reményeket fűzűnk a régi templom kormeghatározásához is, remélem, sikerül. A munkámhoz egyébként megkaptam az engedélyt a tartományi Műemlékvédelmi Intézettől, azzal a feltétellel, hogy az eredményeket számukra is tegyem hozzáférhetővé.
* Miért választottad éppen ezt a témát?
- Úgy gondoltam, ha vannak lehetőségeim, akkor délvidékiként olyan feladatot választok, ami nagy jelentőségű az itteni embereknek. Kereshettem volna könnyebb témát is, de ennek a kutatásnak most van itt az ideje. Az anyagi támogatást kissé nehéz volt megszerezni, de sikerült megtalálnom azokat az embereket, akikkel pályáztunk és nyertünk a Szülőföld Alapnál. Igyekszünk maximálisan teljesíteni, az utolsó forintot is arra áldozni, hogy minden vizsgálatot elvégezzünk, ami segítheti a jövőbeni restaurálást. Én tudom, hogy a választott szakmám nagyon pénzigényes, de ez nem riaszt vissza. Az én mondásom az, hogy lehetetlen nincs, csak tehetetlen ember.
* Az egyetem utáni terveid is a szülőföldedhez kötnek?
- Amennyiben nekem a Délvidéken biztosítanak munkát, lesznek megkereséseim, esetleg valamelyik múzeumban fix munkahely, akkor mindenképpen erre húz a szívem. De ezt a foglalkozást lehet szabadúszóként is művelni. Az ember felvállalja a munkát, az életét pedig Magyarországon éli tovább. Még nem biztos, hogy életvitelszerűen is visszajövök, de a tevékenységem itt zajlik majd. Itt szeretném hasznosítani a diplomámat, legfőképpen azért, mert a megmaradt szobraink mind magyar és katolikus vonatkozásúak, és meg kellene azokat menteni az utókornak.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..