home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
A koronavírus és az idei zenei élet
Zvekán Péter
2020.12.18.
LXXV. évf. 50. szám
A koronavírus és az idei zenei élet

A járvány jócskán betett mindenkinek, és ez alól a zenével foglalkozók sem kivételek. Egyszerűen mindenki veszített. Veszítettek a szervezők és veszítettek a fellépők, illetve veszített a közönség is. Így az idei év nem meglepően mindenkit teljesen új megoldásokra kényszerített.

2020-ban elég gyorsan megtanultuk azt a kifejezést, hogy social distancing. Azazhogy van egy biztonságos távolság, melyet két embernek tartania kell egymás között. Ez országról országra változik, de mindenhol 1,5 és 2 méter körül határozták meg. Mivel a szervezők tudták, hogy a klasszikus formában valószínűleg nem lesznek fesztiválok, új ötletekre volt szükség. Ezek közül pedig kiemelném a Nagy-Britanniában, egész pontosan Lancashire-ben megszervezett Outdoor Festivalt.

Az Outdoor Festival a következő szabályokat hozta meg, melyekkel július 11-e és augusztus 31-e között működni tudott. Volt itt zene és filmvetítés is, de a lényeg a következő: az egyik téren felállítottak egy színpadot, elé pedig asztalokat helyeztek el, hat-hat székkel. Így egy-egy produkciót összesen 480 ember tudott élvezni úgy, hogy a szabályokat mindenki betartotta.

Az idén viszont arra is volt példa, hogy egyeseknek annyira hiányzott a zenélés, hogy egyszerűen teraszkoncerteket adtak, amit a közönség is nagyon élvezett. Ezt azok tehették meg, akik olyan lakóépületben élnek, hogy a teraszukra lépve nemcsak mellettük, alattuk és felettük voltak lakások, hanem jobbik esetben teljesen körbe voltak véve épületekkel, vagy volt előttük egy sétány. Azért volt ez a legalkalmasabb, mert így tudták a legtöbben élvezni a produkciókat. Erről folyamatosan lehetett hallani az év folyamán, és mindez jó is volt, mert ezek a zenészek legalább egy kis színt vittek a mindennapokba.

Talán az egyik legfurcsább ötlet Németországban pattant ki valaki fejéből, ahol az egyik diszkóban székeket helyeztek ki a táncparkettre, természetesen az előírásoknak megfelelően. A DJ ugyanúgy ment fel a színpadra, mint máskor, a fénytechnika is teljes kapacitással pirított, csak éppen a partizni vágyóknak kellett egy széken ülve élvezniük az estet. Ez nem lett annyira sikeres elképzelés, de legalább megpróbálták.

Mindenki ügyeskedett, mert gondoljunk csak bele, mennyi rendezvényt kellett lemondani, hiszen az idén szinte semmit sem tartottak meg. Nem volt például klasszikus értelemben vett Interetno Fesztivál, Dombos Fest, Exit, Sziget, Volt, Balaton Sound, és még sorolhatnám. Csodával határos módon viszont néhány esemény éppen két szigorítás közé esett, ilyen volt Magyarországon az EFOTT és a Strand fesztivál is.

Gondolom, nem mondok újdonságot azzal, hogy már mindenki nagyon várja a jelenlegi vírushelyzet végét. Azzal is tisztában vagyok, hogy egy ember életében nem az a legfontosabb, hogy koncertekre és fesztiválokra járjon, de hát emberek vagyunk, ezek a rendezvények pedig színesebbé teszik az életünket. Lehet ismerkedni, szórakozni, iszogatni, élményeket szerezni, így valahol mégis érthető, hogy már nagyon vágyunk a régi életünkre.

Képek: i0.wp.com/nypost.com, media.cntraveller.in, static.independent.co.uk

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..