home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
A környezettudatosság jegyében
Csiszár Boglárka
2023.03.14.
LXXVIII. évf. 10. szám
A környezettudatosság jegyében

A szabadkai Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola 1. c osztályának tanulói és szüleik nemrégiben egy meghitt kézműves-foglalkozáson vettek részt, és közösen alkothattak a környezettudatosság jegyében.

A Grubanov Martinek Emília tanítónő által megálmodott alkalmon a környezetvédelem kérdése kapott hangsúlyt. A gyermekek korábbi környezetismeret-órákon taglalták, illetve szemléletes képeken és videókon láthatták annak az esztelen környezetszennyezésnek a különböző válfajait, amellyel az ember saját élőhelyét teszi tönkre. Nagy többségük saját otthonában szelektíven gyűjti a szemetet.

Erre reflektálva a gyermekek az ő kis világukban, a maguk módján veszik fel a harcot a pusztító folyamat ellen. Ezért különféle alapanyagokat gyűjtöttek össze a saját házuk tájáról, mint például kartondobozok, tojástartók, kupakok, papírgurigák, melyek új életre keltek a kis kezek és a képzelet segítségével.

Az alkotásokkal

A gyermekek és szüleik újrahasznosított hulladékból robotokat készítettek. Az alkotás vidáman telt, majd a végeredményt, vagyis az elkészült robotokat mindenki nagy elégedettséggel és büszkeséggel mutatta be az osztályközösségnek egy rögtönzött kiállításon.

Szülők és gyermekek egyaránt rácsodálkoztak egymás műveire nagy derülések közepette. Őszintén meglepődtünk, hogy ilyen színes és változatos robotok készíthetőek el az általunk szemétnek titulált alapanyagokból egy kis fantáziával, szinte nulladináros költségvetésből.

Az 1. c osztály tanulói természetesen hazavitték az általuk készített remekműveket, melyek új külsőt és értelmet nyerve kerültek vissza az otthonokba, immár a gyermekek féltett kincseként, nem pedig szemétdombra háztartási hulladékként.

A jó hangulatú együttlét torkos csütörtökre esett, melynek apropójából a csemeték nagy elégedettségére az idei farsangot — szorgos anyukák és nagymamák jóvoltából — hatalmas adag szalagos- és csörögefánkkal búcsúztatták el.

 

Mi tetszett a legjobban?

  • Az, hogy együtt dolgozhattam apával! (Lillien)
  • Boldog voltam, hogy a Sebesült Máté robotom végül jól sikerült. Nagyon jó volt a fánk! (Máté)
  • Én anyával dolgoztam. A családomnak otthon nagyon tetszett a munkánk. Megdicsértek bennünket. (Timon)
  • A műhelyfoglalkozás kezdetén anyával nem tudtuk, hogy hogyan is készítsük el a robotot. Aztán mégis összehoztuk. Otthon a robottal csináltam meg a matekfeladatokat. (Szárá)
  • Az tetszett, hogy együtt lehettünk a szüleinkkel, hogy beszélgethettünk, barátkozhattunk. A fánk is ízletes volt. Nagyon jó volt! (Levente)


Egy nagy szívű robotlány


Készül a bonyolult szerkezet  


Jól jön az apai utasítás

Ízletes fánkocskák  

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..