home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
A környezettudatosság jegyében
Gyulai Özvegy Andrea lakberendező
2019.11.07.
LXXIV. évf. 44. szám
A környezettudatosság jegyében

A lakberendezés terén is egyre nagyobb érdeklődés övezi a környezettudatosságot, így már nem csak az aktuális divat határozza meg. Tudatos fogyasztóként egyre többünknek fontos, hogy ne csak építészetileg legyen fenntartható az otthonunk, hanem azokra a megoldásokra is vágyunk, amelyek környezettudatosságra intenek gyermekeink egészsége és jövője érdekében.

A SZÍNEK HATÁSA

Annak érdekében, hogy az otthonunkat harmonikussá tegyük, és egyensúlyban legyenek a tárgyak, kiegészítők, fontos, hogy főként világos árnyalatokat használjunk. A világosabb tónusok révén csökken az áramfelhasználásunk, hiszen a halvány színek több fényt bocsátanak ki magukból, ezáltal csökkentve a mesterséges megvilágítás mennyiségét.

 

ZÖLD OÁZIS

A környezettudatossághoz az is hozzátartozik, hogy minél több növénnyel vegyük körbe házunkat, otthonunkat. A kertbe is ültessünk sokat és sokfélét, de ha nincs nagy területünk, akkor a teraszunkat is felhasználhatjuk erre a célra, valamint a lakásunkba is tehetünk cserepes virágokat. Manapság már a vertikális növényfalak is nagyon kedvelt lehetőségei az élő környezet kialakításának.

 

ANYAGOK

A tudatos és felelős lakásdekorációs vásárlók között elterjedt, hogy nem vásárolnak műanyag berendezési eszközöket, hanem megtalálják a természetes anyagokból készült alternatívákat. Fontos, hogy ha lehetőségünk van rá, akkor hazai tervezők munkáit használjuk fel. Ezek magasabb árkategóriába tartoznak ugyan, de reménykedhetünk a bútorok, kiegészítők jobb minőségében is, s így már megéri a befektetés. Arról nem is beszélve, hogy a vásárlásunkkal támogatjuk ezeknek a tervezőknek a munkáját.

 

TEXTÍLIÁK

A mi felelősségünk, hogy milyen textíliákat választunk az otthonunk díszítésére. A családunk egészsége érdekében jobb, ha a természetes anyagokból készült szőtteseket, függönyöket, takarókat, kárpitokat, párnákat részesítjük előnyben. Ezt is tekinthetjük hosszú távú befektetésnek, illetve környezetkímélésnek is. Az üzletekben már találunk védjegyes organikus, biotextíliákat is. A textíliák jelenléte más okokból is fontos: a hidegebb évszakokban rendkívül hasznosak a meleg szőnyegek, a gazdagabb sötétítők, mert benn tartják a meleget, a hőérzetünknek is kellemesebbek, így a fűtésszámlán is spórolhatunk.

 

SÖTÉTÍTŐK

A nyári hónapokra jellemző hőség is megvisel bennünket, ezért megfelelő sötétítőt válasszunk. Az ablak külső szárnyára épített árnyékoló rolók a leghatásosabbak, mert hatékonyan védik az ablaküvegünket a felmelegedéstől, ezáltal a lakásunkat is. De más lehetőségek is vannak, ha ez nem kivitelezhető — belső rolókat is felszerelhetünk, melyek nem annyira hatásosak ugyan, de ha más mód nem jöhet számításba, akkor ez is megteszi. A sötétítő textíliák is sokat segíthetnek. A lényeg, hogy megtaláljuk a lakásunk stílusához és az ízlésünkhöz legjobban illő variációt.

 

OKOSOTTHON

Manapság nagyon elterjedtek az épület automatizálására kiépített megoldások, melyekkel a lakásunk gépészeti és vagyonvédelmi rendszerét tarthatjuk ellenőrzés alatt. Ezek segítenek bennünket, hogy melyik napszakban milyen erőforrásokat használjunk a házban. Személyre szabható beállításokkal szabályozható a fűtési hőmérséklet vagy az árnyékolók működése.

 

GÉPÉSZET

Az energiatakarékosság jegyében a vízfelhasználásunkat takarékos szűrőkkel és rendszeres karbantartással csökkenthetjük, az áramszükségletünket pedig energiatakarékos, illetve LED-izzókkal, továbbá időkapcsolós konnektorok is kaphatóak, melyek szintén költséghatékonyak.

 

BERENDEZÉSEK

Ha van lehetőségünk, cseréljük le az elavult háztartási berendezéseinket gazdaságosabbakra, és ilyenkor mindenképp figyeljünk arra, hogy az újak a legmagasabb besorolású energiahatékonyságúak legyenek. Még ha drágábbak is, hosszú távon megtérül a befektetés. Persze, előtte azon is érdemes elgondolkodni, hogy valóban szükségünk van-e minden elektromos berendezésre, valóban elősegítik-e a kényelmünket.

Nemcsak a lakásunk energiatakarékos kialakításával tehetünk sokat a környezetünkért, egészségünk és jövőnk megóvásáért, hanem a tudatos életvitelünkkel is.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..